Avrupalı Tersaneciler, “Rakiplerimiz Maliyet Altı Çalışıyor”

Avrupa Birliği ülkelerindeki tersaneler, Avrupa dışındaki tersanelerin aldıkları siparişlerde “zarar yazdıracak sözleşmelere imza attıklarını” iddia ediyorlar.

Lloyds list gazetesinde yer alan Justin Stares imzalı habere göre, Avrupa Tersaneciler Birliği, üyelerden gelen “rasyonel olmayan siparişler alınıyor” şikâyetleri üzerine inceleme başlattı.

Uluslararası ticaret kuralları açısından hukuksuzluk olara nitelenen damping dedikodularının gemi inşada kanıtlanması kolay değil. Pazarın küresel çapta oluşu ve ürünün hareketli olması bunu zorlaştırıyor.

Avrupa Tersaneciler Birliğine göre eğer yapılan inceleme sonrasında eğer Güney Kore’de maliyetin altında sözleşmeler imzalandığı ortaya çıkarsa bunun Güney Kore açısından bir bedeli olacak çünkü Güney Kore hükümeti bunun olmayacağı konusunda bağlayıcı söz vermişti.

Pazartesi günü, Avrupa Tersaneciler Birliği, Seul’e bir uyarı gönderecek. Bu uyarıda “Böyle bir kanıt bulunması halinde bunun Güney Kore’nin AB ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmasına zarar vereceği” hatırlatılacak.

Bu konuda Birliğin hazırladığı yazıda şöyle denilmekte:

“Eğer Güney Kore’de gemi inşa sektöründe zararına gemi inşası ortaya çıkarılırsa, Birliğimiz bu hususu 3. Madde kapsamında AB nezdinde dava edecektir. Bahse konu bağlayıcı ikili anlaşmada Kore hükümeti gemi fiyatlarının Dünya Ticaret Örgütü anti-damping anlaşmasında öngörülen bütün maliyet unsurlarını yansıtacağına söz vermişti. Eğer verilen bu sözde durulmadığının kanıtları ortaya çıkarsa, bunun Güney Kore ile AB arasında onaylanma aşaması devam eden serbest ticaret anlaşmasına etki edeceği beklenmelidir.”

Birliğin genel sekreteri Reinhard Luken, ilk inceleme sonuçlarının bir ay içerisinde ortaya çıkacağını söyledi.

Bununla birlikte, kapasite kullanımının zirveye çıktığı Çin ile yapılmış böyle bir ikili anlaşma bulunmuyor. Bu konuda bir AB-Çin diyalog grubu kurulmuş ama hiç toplanamamış.

 

Editör: TE Bilişim