Kredi bulamayan Avrupa tersaneleri çökme noktasında

AB Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, Avrupa'daki gemi inşa tersaneleri kredi kaynaklarının kurutulmasında dolayı çökme noktasına geldi.

Bu tersanelerin çok yüksek kredi talepleri ve kullanılabilecek kredi miktarlarının ise bekletilerin çok gerisinde kalmasının ekonomik kurutuluşu imkansız hale getirdiği belirtilen açıklamada, Avrupa Birliği Brüksel Merkez Sanayi sözcüsü durumun son derece ciddi olduğunu belirterek, Asya tersanelerinin daha da indirdiği gemi inşa fiyatları karşısında Avrupalı tersanelerin xaten ayakta durmalarınına da imkan bulunmadığını vurguladı.

Verilen yeni siparişlerin zaten 2008 yılı üçüncü çeyreğinden başlayarak kurumaya başladığını belirten Komisyonun Alman sözcüsü Verheugen, Avrupa'nın bu son derece niş pazarda yüksek tekniğe dayalı sofistike gemi inşa etmek gibi öncülüğünü de kaybetmek gibi bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını söyledi.
 
İptaller 5.3 milyar dolar

Birtaraftan dünya gemi inşa sanayiinde toplamda yüzde 90'a varan iptaller yaşanırken, gemi motorları siparişlerindeki iptaller ise 5.3 milyar doları aşıyor. Gemi inşa tersaneleriyle birlikte bu sanayie hizmet veren üretim yapan 12 yan sanayi gibi, mekaniki mühendislik, kimya sanayii, tekstil sanayii ve çelik sanayii gibi pekçok ana sanayi de önemli Pazar kaybına uğramakta.

Avrupa'da faaliyet gösteren 150 gemi inşa tersanesinden 40'ı uluslararası pazarlara hitap etmekte ve buı sanayide 120,000 kişi istihdam edilmekte.

Kredi sıkıntısına ek olarak dünyanın en güçlü gemi inşa kredi bankası olan Alman HSH Nordbank'ın konteyner gemileri inşaası için verdiği kredi mekanizmasını programından çıkararak, 4,400 çalışanından bu departmanlarda çalışan 1,100 kişinin işakdini feshettiği açıklandı.

Hamburg ve Schleswig-Holstein Eyaletleri ile and ABD'li yatırımcı JC Flowers ortaklığındaki bankanın yıllık gemi inşa kredi portföyü 30 milyar euro'yu (37.7 milyar dolar) aşıyordu.

 

Editör: TE Bilişim