90 metrelik Nero’yu Antalya’da bitirdi, 350 bin Euro’ya kiralıyor     
 
İngiliz işadamı Neil Taylor, hayal ettiği tekneye Antalya’da kavuştu. ’Nero’ adını verdiği 90 metrelik teknenin yapımına Çin’de başlayan, Türk mimar Neptün Öziş’in tavsiyesiyle Antalya’da tamamlayan Taylor, sezonu bu teknede geçirmek isteyenlerden 350 bin Euro istiyor.

ÇOCUKLUĞUNDAN bu yana Amerikalı finansçı JP Morgan’ın geçtiğimiz yüzyıl başlarında sahip olduğu Corsair IV tarzına yakın bir tekne sahibi olmak isteyen İngiliz işadamı Neil Taylor, sonunda bunu başardı. Üstelik ’Nero’ adını verdiği ve üretimine Çin’de başladığı 90 metrelik teknenin son rötuşlarını Antalya’da tamamladı. 1930’lara ait klasik çizgileri ile günümüzün teknolojik olanaklarını birleştiren Nero’da Türk mimar Neptün Öziş’in de imzası var. Neil Taylor, ’bugüne kadar Çin’de inşaa edilen en büyük özel yat’ olma sıfatını da taşıyan Nero’yu, yılın bazı dönemlerinde kiralık olarak vermeyi planlıyor. Bunun için de sezonda 350 bin Euro, sezon dışında ise 325 bin Euro haftalık kira istiyor. Yacht Dergisi’nin Yayın Yönetmeni Yılmaz Öztürk, derginin mayıs ayı sayısında Nero’nun hikayesini yazdı.

Üretime Çin’de başladı

Dergiye göre hayalini gerçekleştirmek için harekete geçtiğinde ilk önce dünyanın çok sayıda farklı yerinde farklı tersaneler ile görüşen Neil Taylor, bu tersanelerden üretimi kolaylaştırmak için gelen ’Genel tasarımda değişiklik yapalım’ talebini kabul etmedi. Sonunda da İngiliz zengin, kendisine Çin’de bir hangar tutup, tekneyi kendi imkanlarıyla üretmeye karar verdi. Bunun için de kendi yönetim ekibini ve Çinli işgücünü kullandı.

Türk mimar desteği

İş, iç donanım aşamasına geldiğinde Çin ziyaretlerini sıklaştıran Taylor, Türkiye’de iç mekan tasarımlarıyla ilgilenen mimar Neptün Öziş’i, inşa sürecinin kontrolünü ele alması için Çin’e çağırdı. Toplam 3.5 yıl süren üretim sürecinde Öziş, 7 kişilik bir ekiple çalıştı. Son 6 ayda bu sayı 30’a kadar çıktı. Çinli işçi sayısı ise zaman zaman 200’ü buldu.

Antalya’da 4 ay

Nero’nun üretimi için hava koşullarının uygun olduğu güneyde bir bölge aramaya başlayan Taylor, Öziş’in önerisiyle teknenin üretimine Antalya’da devam etti. Bu kararda, Antalya’da yan sanayinin elverişliliği de göz önüne alındı. Antalya Limanı’na bağlanan Nero’nun, tamamlanıp son halini alması sadece 4 ay sürdü. Şu anda, 19 mürettebatın çalıştığı teknenin iç mekanlarında dış budak, üst güvertesinde beyazlatılmış meşe ve şömine kenarlarında da İtalyan mermeri kullanıldı.

Kamarası dubleks bir daire

TEKNE için sadece çekleri imzalamakla kalmayan, tasarımda da bire bir emeği bulunan Neil Taylor’ın, kendisi için hazırlattığı daire, kamaradan çok dubleks bir daireyi andırıyor. Diğer tüm bölümlerden bağımsız olarak kullanabilen dairede, salonun hemen arkasında oldukça büyük bir çalışma ofisi bile yer alıyor. Daire ayrıca özel bir oturma odasına ve yemek salonuna da sahip. Konukların özel yaşamı için birden fazla güneşlenme, yemek ve dinlenme terası düşünülmüş. Yatın baş tarafında 5.7 metrelik bir havuz da var. Bu havuz sürekli yüzmeyi sağlamak için bir de akıntı motoru çalıştırıyor.

Krizde oyuna daldı Mattel’e ortak oldu

SERVETİ 153 milyon (230 milyon dolar) poundu bulan Neil Taylor aslında bir mühendis. Ancak 1990 yılında resesyon döneminde kendisini bir anda bilgisayar oyunları sektöründe buldu. Eski bir yönetici olan emekli babasının telkinleri sonucunda ’Game’ adlı bir şirket kurdu. Bugün yıllık 150 milyon dolarlık bir oyuncak şirketi de olan aile, Barbie’nin üreticisi Mattel’in de ortağı. 
 
 

Editör: TE Bilişim