Büyükanıt: Amacımız, TSK'nın kendi silahını üretip, ihraç eder hale gelmesi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Silahlı Kuvvetler olarak ana hedefimiz, milli sanayimizin sağladığı imkanlar, ARGE kuruluşlarımız ve üniversitelerimizin iş birliği ile silahlarımızı kendi fabrikalarımızda tasarlayıp üretmek, hatta savunma araçlarını ihraç eden ülke durumuna gelmektir'' dedi.

Pendik'te bulunan İstanbul Tersanesi Komutanlığında ''Akçakoca'' isimli mayın avlama gemisi ile ''Zıpkın'' adlı hücumbota bayrak çekme ve ''Anamur'' adlı mayın avlama gemisinin denize indirilmesi dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Orgeneral Büyükanıt, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ile birlikte Atatürk'ün direktif ve görüşleri ışığında ulusal sanayinin sağladığı imkanlarla bir gemi daha inşa etmenin haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

Orgeneral Büyükanıt, ''Deniz Kuvvetlerimiz, öncü denizci Emir Çakabey ve mavi enginliklere yelken açan Barbaroslar, Uluç Reisler ile Akdeniz'i bir Türk gölü haline getirerek dünya coğrafyasında çok etkili olan Türk ulusu için tarih boyunca vazgeçilmez unsur olmuştur. Küresel güç olarak karşımıza çıkan ülkelerin ileri bir denizcilik kültürüne sahip olmalarının yanı sıra güçlü bir deniz kuvvetine sahip olduklarını da görüyoruz. Çünkü küresel ekonominin işleyiş ve güvenliği büyük bir ölçüde dünya denizlerinin güvenliğine bağlıdır'' dedi.

Orgeneral Büyükanıt, kara, deniz, hava ve jandarma genel komutanlıkları ile Sahil Güvenlik Komutanlığının oluşturduğu silahlı gücün caydırıcı yapısı ile barışın da garantisini oluşturduğunu söyledi.

Orgeneral Büyükanıt, ''Günümüzün politik, ekonomik ve güvenlik konjonktürü mülteci ve yasa dışı göç hareketlerini alışılmamış biçimde artırmış ve denizler sık kullanılan kaçakçılık, ulaşım platformu haline gelmiştir'' diye konuştu.
    
-COĞRAFİ ÖNEM-

Türkiye'nin 3 denizin birleştiği bir coğrafi bölgede yer aldığını söyleyen Orgenaral Büyükanıt, şunları kaydetti:

''Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i birbirine ve dünyaya bağlayan su yollarının kontrol edildiği, krizlere müdahale için bu bölgelere çok yakın kıymetli, aynı zamanda riskli bir coğrafi bölgede yer alıyoruz. Bu sebeple ülkemizin bölgesindeki istikrarlı yapısını sağlamak ve muhafaza etmek için her zaman güçlü silahlı kuvvetlere ihtiyaç vardır. Türk Silahlı Kuvvetleri tarihi süreç içerisinde sahip olduğu sorumluluğu büyük bir başarı ile yerine getirmiştir. Tarih boyunca yurdumuzdan batıya açılan bir pencere olarak bilim, teknoloji ve her türlü yeniliğin öncülüğünü yapmış olan silahlı kuvvetlerimiz, günümüzde de kendi alanında meydana gelen teknolojik gelişmelerin takipçisidir.'' Türkiye Cumhuriyeti'nin, çevresindeki her 3 denizde hayati menfaatleri olduğunu ifade eden Orgeneral Büyükanıt, şunları söyledi:

''Tüm dünya ülkelerinin denizlerde giderek artan oranlarda hak ve menfaatler sağlama çabaları, ülkemizin jeostratejik ve jeopolitik önemi göz önüne alındığında her zaman göreve hazır, modern, vurucu gücü ve eğitim düzeyi yüksek bir deniz kuvvetinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Deniz Kuvvetlerimizin 1960'lı yıllara kadar onarım için gemilerini yurt dışına gönderiyorken 1970'li yılların başlangıcından itibaren kendi tersanelerinde gemiler inşa eder duruma gelmesi, güven ve memnuniyet vericidir. Askeri tersanelerimizin ulaştığı altyapı, harp kültürü, her türlü gemiyi inşa edecek bilgi ve tecrübe seviyesi, mühendislik ve işçilik, bizleri gururlandıracak seviyeye gelmiştir.'' Orgeneral Büyükanıt, ''Tüm bu gayretlere rağmen yurt savunmasında dış bağımlılığımız ciddi boyuttadır. Silahlı Kuvvetler olarak ana hedefimiz, milli sanayimizin sağladığı imkanlar, ARGE kuruluşlarımız ve üniversitelerimizin iş birliği ile silahlarımızı kendi fabrikalarımızda tasarlayıp üretmek, hatta savunma araçlarını ihraç eden ülke durumuna gelmektir'' dedi.
    
YENİ GEMİLER

İstanbul Tersanesi Komutanlığınca yapımı gerçekleştirilen "Anamur" adlı mayın avlama gemisi denize indirildi. Aynı törende, "Akçakoca" mayın avlama gemisi ve "Zıpkın" adlı hücumbota da bayrak çekildi.

Pendik'teki İstanbul Tersanesi Komutanlığında düzenlenen törende konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, bayrak çekilen ve denize indirilen gemilerin, Türk donanmasının kanı ve canı olacağını söyledi.

Konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Hudutlarının mühim ve büyük kısımları deniz olan Türk devletinin donanması da mühim ve büyük olması gerekir. O zaman Türk Cumhuriyeti daha gönlü rahat ve müsterih olacaktır. Mükemmel ve kadir bir Türk donanmasına malik olmak gayedir" sözünü hatırlatan Oramiral Ataç, deniz, gemi ve denizcinin ilk buluşmasının büyük anlam taşıdığını kaydetti.

Oramiral Ataç, şöyle konuştu:

"Geleneklerimize göre bir geminin suya indirilmesi, isim annesi tarafından yaptırılır. İnancımıza göre, isim annesi gemiyi bir anne şefkati ile kucaklar, onu kötülüklerden korur ve ona moral verir. Gemiler canlı varlıklardır. İyi veya kötü kaderleri vardır. İsim anneliğini kabul eden Filiz Büyükanıt hanımefendiye şükranlarımızı sunuyoruz." İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Tayfun Tansan da "Anamur" ve "Akçakoca" mayın avlama gemileri ile "Zıpkın" hücumbotuna ilişkin bilgi verdi.

Konuşmaların ardından "Anamur" gemisi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın eşi Filiz Büyükanıt tarafından denize indirildi. Tuğamiral Tansan, Filiz Büyükanıt'a bir plaket verdi.

Daha sonra "Akçakoca" mayın avlama gemisi ve "Zıpkın" hücumbotunun komutanlarına teslim edilen bayrak, gemilerdeki göndere çekildi.

Törene, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve emekli generaller de katıldı.

Milliyet

Editör: TE Bilişim