Dünyanın en büyük offshore ve balıkçı şirketlerine sahip Norveç, ihtiyaç duyduğu gemileri Türk tersanlerinde yaptırmaya başladı. Norveçli firmalardan ‘anahtar teslim gemi inşa’ siparişi almayı başaran Altınova’da kurulu Boğaziçi ve Cemre tersaneleri de sektörün yüzakı oldu. 

Son üç yıldır ticari gemi siparişi almakta zorlanan Türk tersanelerinin yeni gemi tiplerine yönelmesi ve fiyatları düşürmesi, Norveç dışında ‘anahtar teslimi gemi’ yaptırmayan Norveçli firmaların yüzünü Türk gemi inşa sanayisine döndirdü.  İşgücünün ucuz olması nedeniyle daha önce sadece Türk tersanelerinde kabuk yaptırmayı tercih eden Norveçli firmalar, artık fiyatı 20 milyon doları aşan anahtar teslim çok özel balıkçı gemilerini Türk tersanelerinde yaptırmaya başladı. Tersanelerin hedefi ise değeri 35-40 milyon euronun üstündeki off shore gemileri de anahtar teslim inşa etmek.

20. gemi imzalandı

Bir çok tersanenin kabuk yapımını beğenmeyip açığa gemi inşa ettiği dönemde Norveçlilere kabuki gemi yapımına başlayan Yalova Altınova’da kurulu Cemre Tersanesi, kalitesini ıspatladığı alanda meyvelerini almaya başladı. Havyard Grubu için inşa edilen kabuk gemilerin 17.sini suya indiren Cemre, geçen ay da 20. gemi için sözleşme imzaladı. Norveçli firma ile bir paket sözleşmesi yapılmadığıını söyleyen Tersanenin Üretim Müdürü Sinan Kavala, aynı firmaya senede 4-5 gemi yaptıklarını belirtti. Yani tersanenin suya indirdiği her gemi firmadan yeni bir siparişi de beraberinde getiriyor.

Anahtar teslim iki sipariş

Kabuk inşasıyla rüştünü ıspatlayan Cemre, ilk anahtar teslim gemi inşa siparişini de yine Norveç’ten aldı. Kavala, Seawork adında başka bir Norveçli firmadan da 2 tane kargo gemisi siparişi aldıklarını açıkladı. Tersane gemilerin fiyatı ile iligli bir açıklama yapmaktan kaçınsa da piyasalarda gemilerin toplam fiyatının 22 milyon dolar olduğu belirtiliyor. 2.000 dwt’lik gemilerin Cemre için ilk anahtar teslim gemi olacağının altını çizen Kavala, Bizim amacımız Havyar Grub’a yaptığımız offshore tipi gemileri de anahtar teslim yapmak. Norveç’in en büyük offshore grubu ile 20. geminin sözleşmesini imzalamak büyük bir başarı. Bu işimizi iyi yaptığımızı ve kalitede bir yerelere geldiğimizi gösteriyor. Bu tip gemiler açık deniz platformalarına tedarik ve yedekleme desteği için kullanılan özel amaçlı yardımcı gemiler. Bu gemilerin en ucuzu anahtar teslimi 35-40 milyon euro. Bunları Türkiye’de anahtar teslimi daha ucuza mal edebiliriz. Türk tersaneleri çok rahatlıkla bu gemileri inşa edebilir.    Fakat böyle bir teknolojiyi ve pastayı Türklere kaptırmak istemediklerini düşünüyorum” diye konuştu. Kavala ayrıca, satış amaçlı 4800 dwt’lik general kargo bir geminin inşasına başlamayı planladıklarını fakat yeni siparişlerin gelmesiyle kısa bir süre ertelediklerini belirtti. Tersanenin mevcut iş durumu ile ilgili ise şunları söyledi; “Şu an 18 ve 19. projelerin inşası devam ediyor. Sözleşmesini yeni yaptığımız 20. geminin inşasına da Ağustos’da başlamayı planlıyoruz. 21. ve 22. projeler anahtar teslimi aldığımız bulk gemiler olacak ve 23. proje de satış amaçlı yapacağımız  4.800 dwt’lik genel kargo gemisi olacak.”

Tersan da Norveç’e 5 gemi inşa ediyor

Norveçlilerden anahtar teslim proje almayı başaran bir başka Tersane ise Tersan. Geçen yıl Norveçli balıkçılardan özel dizayna sahip anahtar teslim iki balık gemisi siparişi almayı başaran Tersan Tersanecilik, gemileri daha teslim etmeden Norveç’in en büyük balıkçı firmalarından Havstrand and Havbryn ile  anahtar teslim iki gemi anlaşması imzaladı. Filosundaki yaşlı trol balıkçı gemilerini yenilemek için yatırımlarına başlayan Norveç merkezli balık üreticisi firmanın, iki yeni balıkçı gemisinin yapımı için Tersan Tersanecilik ile anlaşması, daha önce Norveç dışında hiç gemi yaptırmaması nedeniyle Norveç’te denizcilik sektöründe ses getirdi. Skipsteknisk AS tarafından dizayn edilen gemilerin sadece balık avlama değil aynı zamanda teknolojik donanımlı balık fabrikası gemileri olacağı bildirildi.  Gemilerin bir diğer özelliğinin ise çevreci olması. Gemilerin dizaynında az enerji tüketmesine dikkat edildiği ve emisyon gereklerini fazlasıyla yerine getireceği açıklandı. Geminin ayrıca balık yemi ve balık yağı fabrikası olarak kullanılacağı belirtildi. Gemilerin boyunun 69.9 metre, eninin ise 15.4 metre olacağı kaydedildi.

Tersan ayrıca bir başka Norveçli şirket ile de offshore tedarikinde kullanılan özel donanımlı bir geminin dış kabuk inşası için de anlaşma yaptı.

Tersan ayrıca, Yalova’da kurulu Boğaziçi Tersanesi’nde bir başka Norveçli balıkçı firması için bir tane balık avlama gemisi bir tane de balık yemleme gemisinin inşasını sürdürüyor. Anahtar teslimi anlaşması yapılan geminin ilki Eylül’de norveçli firmaya teslim edilecek.

Siparişler artarak gelecek

Tersan Tersanecilik Finans ve Pazarlama Müdürü Kaptan Mustafa Erdoğan, daha önce Türk tersanelerinde sadece kabuk yaptırmayı tercih eden Norveçli firmaların, artık anahtar teslim projeleri Türkiye’ye vermeye başladığına dikkat çekerek bu siparişlerin devam edeceğine inandığını söyledi.   Anahtar teslim olarak ilk gemiyi Eylül ayında teslim edeceklerini belirten Erdoğan, siparişlerin devam etmesi müşteri memnuniyetinin en büyük parametlerinden biri olacağını ve siparişlerin devam etmesini beklediklerini ifade etti. Erdoğan, Norveçli firmalardan sipariş alan diğer tersanelerin de projeleri sorunsuz teslim etmeleri halinde yeni siparişlerin katlanarak devam edeceğini düşünüyor.

Editör: TE Bilişim