Alman Tersanelerinde Grev Var

Bugün Almanya'da yaklaşık 10 bin tersane işçisi Almanya'nın güçlü sendikası IG Metall önderliğinde ülkesel greve gidiyorlar.

IG Metall sözcüsü Michael Schrod yaptığı açıklamada grevden 22 ayrı tersane ve tedarikçinin etkileneceğini, bunlar arasında  Nordseewerke Emden, Cassens Werft ve Meyer Werft'in de bulunduğunu açıkladı.
Sendika yarın gemi inşa endüstrisini eylemleri için bir merkez haline getirmeyi planlıyor. Aralarında HDW, Blohm+Voss, Lürssen, Lloyd Werft, Hegemann, FSG, Blohm+Rostock ve Wismar'daki Aker tersaneleri,  Volkswerft ve Peene-Werf'in de bulunduğu pek çok Alman tersanesi etkilenecek.

IG Metall endüstri işçileri için %6,5 ücret artışı talep ediyor. Şimdiye kadar, endüstrinin önerdiği rakam ise %2,5 ücret artışı buna ilaveten ekonomik gelişmeye bağlı olarak %0,5 prim oldu. Pazartesi günü, yasal sürecin gerektirdiği "sessiz dönem" sona erdi-ilk görüşmelerde sendikaların grev çağrısında bulunmaları hakkı yok.

Grev tersanelerin teslim işlemlerinde hemen bir etkide bulunmayacak., ancak eylem uzarsa yüklü teslim programları aksayabilir. Alman gemi inşacılar halen sadece ticari gemiler için 13,4 milyar EURO'luk bir sipariş almış durumdalar, buna savunma siparişleri dahil değil. Sadece 2006 yılında, 5,2 Milyar Euro'luk yeni sipariş alınırken 3 Milyar Euro tutarında gemi teslimatı yapıldı.

Gemi İnşa ve Okyanus Teknolojisi Derneği (Verband Schiffbau und Meerestechnik-VSM) Genel Sekreteri Werner Lundt, "Tersanelerin durumu iyi" dedi; "Ancak şunun da unutulmaması gerekir ki gemi inşacıların aldıkları yüksek fiyat teklifleri kullandıkları girdi malzemelerindeki fiyat artışlarında eridi"

Grev eylemi Alman motor üreticilerini de vuracak, BMW'nin Regensburg'daki tesislerinde çalışma tamamen duracak.

Kaynak: Lloyds List

Çeviri: DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim