Filistinli militan grup Hamas ile İsrail devleti arasındaki geniş çaplı çatışmanın, denizcilik sektöründeki ticari operasyonları aksatmaya başladığı bildiriliyor.

Pazartesi günü Chevron, Gazze sınırının kuzey tarafında yer alan Aşdod kıyısı açıklarında bulunan Tamar platformunda üretimin durdurulmasının istendiğini duyurdu. 

Kalamış Yat Limanı, etrafındaki parkla birlikte satılacak iddiası Kalamış Yat Limanı, etrafındaki parkla birlikte satılacak iddiası

Ashdod_Port_Aerial_View.c4ed19

Ashdod Limanı'ndaki operasyonlar, gemi hareketleri ve kargolar üzerinde sıkı kontrollerin yapıldığı "acil durum modunda"

İsrailli yetkililer, devam eden çatışmalar nedeniyle Tamar'ın operasyonlarının risk altında olabileceğinden endişe ediyor. 

Platform, Gazze Şeridi'nin hemen açıklarında, plajın görüş alanında ve kıyıdan roket mesafesinde bulunuyor. 80 nm kuzeyde bulunan Tamar sahasına ekstra uzun mesafeli çift borulu bağlantı yoluyla gaz üretiyor. Gaz kaynakları Aşdod yakınlarında kıyıya borularla taşınıyor.

İsrail enerji bakanlığı yaptığı açıklamada, kapatmanın ülkenin doğal gazla çalışan elektrik santrallerine yönelik gaz arzını etkileyeceğini söyledi. Farkı telafi etmek için tesisler "alternatif yakıtlara" geçiş yapacak. Bakanlık, enerjide acil durum ilan ederek, doğalgaz sıkıntısı yaşanması durumunda öncelikli doğalgaz dağıtımına izin verdi. 

Kruvaziyer şirketleri de şimdilik İsrail'e ticari seferleri iptal ediyor. Şu ana kadar operatörler, Norveç Gemisi, Norveç Jade'i, Oceania Nautica, Oceanica Sirena, Seven Seas Voyager, Rhapsody of the Seas, Odyssey of the Seas ve Celebrity Apex için Ekim ayında planlanan belirli liman ziyaretlerinden çekildi. 

Travel Weekly'nin haberine göre Celestyal, ihtiyati tedbir olarak Kasım ayı sonuna kadar tüm İsrail liman seferlerini iptal etti. 

Hamas Cumartesi günü sınır ötesi saldırısını başlattığında Oceania Nautica Hayfa limanındaydı. Liman raporuna  göre, liman çatışmaların olduğu yerden uzakta ve gemi olaysız bir şekilde yola çıktı. 

North Standard'ın haberine göre Ashdod limanı şu anda "acil durum modunda" çalışıyor. İsrail Donanması bölgede yaklaşmaları kontrol ediyor. Tehlikeli madde kargoları, girişten önce duruma göre onaylandıktan sonra geçebiliyor.

Sigortacı, çatışmaya en yakın ticari liman olan Aşkelon Limanı'nın şu anda kapalı olduğunu söyledi. Aşkelon öncelikle tankerler tarafından kullanılıyor. 

Editör: Nermin İstikbal