Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen, “6. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX)”, Ortadoğu Fuar Merkezinde törenle açıldı.

GSO tarafından, KOSGEB, Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON), Moda ve Hazır Giyim Federasyonu destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen PENTEX Fuarının açılışı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de katılımıyla gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, yaptığı konuşmada, tekstil ve hazır giyim sektörünün her alanda Türk sanayisinin çok önemli bir lokomotifi olduğunu söyledi.

Bu sektörde 50 bin tane işyeri bulunduğunu, muazzam bir istihdam ve katma değer sağladığını, tekstil ve hazır giyim ihracatının geçen yıl 26 milyar doları aştığını bildiren Şimşek, Türkiye’nin dünya tekstil ihracatında altıncı ve dünya hazır giyim ihracatında sekizinci sırada bulunduğuna dikkati çekti. Şimşek, “Bu sektör küresel anlamda Türkiye’ye 2 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekmiş. Ama Türk firmalarının bu alanda yurt dışında yaptığı yatırım miktarı da 1,3 milyar doları bulmuş. Bu, sektörün ülkemiz açısından büyük önem kazandığını ortaya koymaktadır. Sektörün geleceği markalaşmada, Ar-Ge çalışmalarındadır. Zaten kalitede, deneyimli iş gücü anlamında birçok eşiği aşmış durumdadır. Şimdi küresel rekabette konumumuzu daha fazla güçlendirmek için markalaşma önemli” dedi.

Dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı Turquality’nin Türkiye’de başlatıldığını hatırlatan Şimşek, sektör temsilcilerine “Tasarım, Ar-Ge alanlarında her türlü desteğimiz var, mutlaka faydalanın. Sizin yanınızdayız. Destek vermeye devam edeceğiz” diye seslendi.

“İstihdam seferberliğine var gücümüzle katkıda bulunacağız”

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da konuşmasında, tekstil ve hazır giyim sektörünün gerek ülke geneline işletme yapısı ve istihdam olanaklarıyla, gerekse net ihracat fazlasıyla Türkiye için olduğu kadar dünya için en önemli sektörlerden birisi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dün TOBB Ekonomi Şurasında istihdam seferberliği başlattığını anımsatan Konukoğlu, “Tekstil sektörü ve Gaziantep olarak hepimiz bu seferberliğe katkı koymak için yola çıktık. Bizlerin bunları yapabilmesi için önümüzdeki çakıl taşlarının ayıklanması gerekiyor. Özellikle konfeksiyon ithalatının önüne mutlaka duvar çekmemiz lazım. Binlerce işsizimiz varken, Suriye’den gelenlere de iş imkanı sağlamaya çalışan bu sektör varken; ithalatına müsaade etmemiz doğru değil. Gümrük duvarlarımızı yukarıya çekip, Türkiye’deki tekstilin önünü açmak lazım. Gümrük duvarlarının yukarıya çekilmesiyle birlikte, biz şu anda tekstil sektöründe çalışan sayısının en az yüzde 25 daha fazlasının çalıştırırız” şeklinde konuştu.

Konukoğlu, Türkiye genelinde tekstilde 1,5 milyondan fazla çalışan olduğunu, yan sanayilerle birlikte bu rakamın 5 milyonu bulduğunu bildirdi.

Gaziantep’in tekstilin önemli başkentlerinden birisi olduğuna işaret eden Konukoğlu, Gaziantep’in geçen yıl 1 milyar 295 milyon dolarlık tekstil ihracatı, 137 milyon dolarlık hazır giyim ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, “Şehir olarak 2017 yılı Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre hazır giyim ihracatımızı yüzde 55,7 oranında artırdık. Zorluklara rağmen yılmayarak ihracatımızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Gaziantep’in toplam ihracatı da yüzde 16 arttı. Atalarımız milli mücadeleyi nasıl yaparak 96 yıl önce ‘Gazi’ unvanını aldıysak, bugün de ekonomik seferberlikte varız. Gerek istihdam seferberliğine gerekse ekonomi seferberliğine var gücümüzle katkıda bulunacağız. Bu konuda bizi destekleyen bütün sanayicilerimize teşekkür ediyorum. Çünkü onların sayesinde bu şehir ayakta duruyor, Türkiye’ye katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkana Fatma Şahin, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, PENKON Başkanı Mehmet Haskaya, Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya ve diğer protokol üyeleri tarafından açılışı kurdelesi kesilerek, stantlar dolaşıldı.

Fuar 12 şubat’a kadar sürecek

PENTEX Fuarı’na, Gaziantep’in yanı sıra Adana, Ankara, Aydın, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Mersin illerinden 120 firma katılarak, stant açtı.

Penye ürünleri, konfeksiyon ürünleri, kumaş, dikiş makinaları, konfeksiyon yan sanayi ve aksesuarları, etiketleme ve desen baskı sistemleri, katlama ve paketleme makinaları, temizleme makinaları, kalite kontrol ve metraj ölçüm makinaları, ütü makine ve presleri, depolama ve askı sistemleri gibi geniş bir yelpazede ürün ve hizmetlerin vitrine çıktığı fuarda, 250 marka temsil ediliyor

Yurt içinden profesyonel ziyaretçilerin yanı sıra Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika ve Türkiye Cumhuriyetleri gibi ülkelerden de ziyaretçilerin gelmesi beklenen fuar, 12 Şubat tarihine kadar gezilebilecek.
Kaynak: iha