Eskişehir İmam-Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (ESİMDER) üyeleri, literatüre ‘Post Modern Darbe’ olarak giren tarihi 28 Şubat sürecinin 19’uncu yılı nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.
Hamamyolu Caddesi Saatli Parkta toplanan ve yaklaşık 14 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği 30 kadar ESİMDER üyesi, burada 28 Şubat döneminde yaşanılan mağduriyetleri dile getirdi. Üyeler, 28 Şubat sürecinde özellikle eğitim alanında uygulanan ağır yaptırımlar nedeniyle o dönemde yaşadıkları olumsuzlukları belirtti.
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan ESİMDER Başkanı Mehmet Kepez, 28 Şubat 1997 yılının, tüm özgürlük alanlarına, değer yargılara topyekun savaş ilan edildiği, zorbalıklarla dolu bir utanç tarihi olduğunu ifade etti. Kepez, “Literatüre Post Modern Darbe olarak giren bu süreç, sadece asker tarafından değil sözde sivil toplum örgütleri, üniversiteler, medya ve sermaye grupları tarafından sınır tanımaz bir baskı ve zorbalık uygulamasına dönüşmüş, bu gruplar aldıkları brifinglere militarizmi meşrulaştırmak için her türlü gayri uygulamaya imza atmış geride telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi hasarlar bırakmıştır” şeklinde konuştu.
“TARİHTE ÖRNEĞİNE ENDER RASTLANIR BİR ADALETSİZLİĞE İMZA ATILMIŞTIR”
ESİMDER Başkanı Kepez ayrıca, 28 Şubat sürecinde toplumun büyük bir kesiminin zarar gördüğünü belirterek, “28 Şubat Darbesi’nin en büyük mağdurları eğitim hakları gasp edilen imam hatip ve üniversite öğrencileri olmuştur. İmam hatiplerin orta kısımlarını kapatmaya yönelik uygulamaya alınan 8 yıllık kesintisiz eğitim, üniversite sınavlarına girişlerde uygulanan katsayı engeli, üniversitelerde başörtüsü yasağı ile tarihte örneğine ender rastlanır bir adaletsizliğe imza atılmıştır. İmam hatip okullarında eğitim gören 13-14 yaşındaki çocuklar keskin nişancıların beklediği okul kapılarından geri çevrilmiştir. Eğitim hakkı ellerinden alınan öğrencilerin yurt dışına çıkmaya başlaması ile büyük beyin göçü yaşanmıştır” ifadelerini kullandı.
Öte yandan basın açıklamasına katılan 28 Şubat Kadın Platformu Eskişehir Temsilcisi Melike Turan, kendisinin 28 Şubat döneminde üniversite yıllarında olduğunu, ancak başörtüsü engeli nedeniyle sadece yarım dönem okuyabildiğini ifade ederek, “Biz kampüse alınıyorduk, diğer arkadaşlarımızdan bu anlamda belki biraz daha şanslıydık fakat fakülte binalarına girmemiz yasaktı. Daha sonra bir uygulama ile lavabolarda başörtüler açılarak derslere giriliyordu” dedi.
Kaynak: iha