Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Ali Nasuh Mahruki, kentte bulunan yerel yönetimlerle çeşitli konular üzerine temaslarda bulunmak üzere AKUT Eskişehir ekibini ziyaret etti.
Başkan Mahruki, yapılan arama kurtarma çalışmaları hakkında AKUT Eskişehir ekibi ile görüşerek bilgiler aldı. Gerçekleşen ziyaretin bir başka amacı olan, Eskişehir Valiliği, belediyeler, milletvekilleri ve kentin ileri gelenleriyle görüşülerek, AKUT Eskişehir’in daha iyi bir şekilde tanıtılması konusunda destek istenmesi konusu görüşmelerde ele alındı.
“AKUT 36 ekibi, 2 bin 200’den fazla gönüllüsü ile çalışan bir sivil toplum kuruluşudur”
AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Arama Kurtarma Deneği’nin (AKUT) önemine değindi. Mahruki, “AKUT bu sene 20’nci yılını kutluyor. Hatta Türkiye’nin AKUT’u 20 yaşında sloganıyla hem fotoğraf sergileri yapıyoruz, hem AKUT’un 20 yılda yaptıklarını anlatmak için çeşitli projeler yapıyoruz. 36 ekibi olan 2 bin 200’den fazla gönüllüsü olan, tamamen gönüllülük ve karşılıksız yardımseverlik ilkesiyle çalışan, özellikle dağ ve doğada meydana gelen kazalarda, deprem, sel gibi doğal afetlerde can kaybını en aza indirmeyi kendine gönüllü görev olarak seçmiş ve bu konu hakkında toplumu bilinçlendirmeyi yine aynı şekilde görev, misyon olarak seçmiş bir sivil toplum kuruluşudur. Özellikle 1999 depreminde tüm Türkiye’nin duyduğu, tanıdığı ve bildiği sivil toplum kuruluşu haline geldi. AKUT’un gösterdiği yararlar ve faydalardan sonra, 1999’dan sonra zaten Türkiye’de zaten baştan sona arama ve kurtarmaya, afet yönetimine, acil durum yönetimine bakış açısı komple değişti. Bir de önemli kazanımı ülkenin, sivil toplum kuruluşlarına, yurttaş sektörüne 3’üncü sektör dediğimiz halkın kendi sivil inisiyatifiyle, kendi örgütlenmesiyle toplumsal meselelere çözüm üretmesi konusunda çok önemli bir bakış açısı geliştirdi, değiştirdi. Şu anda Türkiye’de ciddi bir STK hareketliliği görünüyor. Onların büyük çoğunluğu 1999 depreminden sonra ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
“AKUT Eskişehir’in daha iyi bir şekilde tanıtılması amaçlı görüşmelerde bulunacağız”
AKUT Eskişehir Ekip Lideri Mete Kızıl ise, Başkan Mahruki’nin ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Ali Nasuh Mahruki, bugün bizi ve Eskişehir’i ziyaret için geldi. Onun için teşekkür ediyoruz kendisine. Biz burada Eskişehir’in ileri gelenleri, belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz, valimiz ve iş kuruluşlarıyla görüşmeler yapacağız. Bizim buradaki amacımız hem AKUT Eskişehir’in hem daha iyi bir şekilde tanıtılması hem de bir gönüllü kuruluş olarak bu yerden destek amaçlı görüşmelerde bulunacağız. İnşallah görüşmeler olumlu geçer. Hepimiz buradan mutlu bir şekilde ayrılırız. Nasuh beyin de geliş amacı budur. Burada bir yerleşkemiz yok maalesef, arama-kurtarma malzeme eksiklerimiz de var. Onun için şehrin ileri gelenlerinden bir yerleşke, malzeme talebinde bulunacağız. İnşallah görüşmeler sonucunda da olumlu sonuç alacağımızı umut ediyorum” dedi.
Kaynak: iha