AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu temel atma törenine katıldı. Ulaşım alanındaki önemli projelerde imzası bulunan Ilıcalı, birçok ulusal kanalda Çanakkale Köprüsü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, katıldığı 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu temel atma töreninde birçok haber kanalının canlı yayın konuğu oldu. Ulaşım alanındaki çalışmaları ve yaptığı açıklamalarla adından sıkça söz ettiren Milletvekili Ilıcalı, 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

10 Buçuk milyar liralık dev projeyle birlikte dünyanın en uzun köprüsünün ülkemizde inşa edilmiş olacağını belirten Milletvekili Ilıcalı "Böyle bir zaferin yaşandığı, destan yazdığımız yerde şimdi de mühendislik açısından destan yazıyoruz. Boğazda bir inci oluşturacak, ayak açıklığı 2023 metre olan, 1915 Çanakkale Köprüsü dünyanın en uzun asma köprüsü olacak ve boğazdan geçiş 3 dakikaya inecek." dedi. Kuzey Anadolu Fayının yakın olması nedeniyle projenin deprem açısından da değerlendirildiğini söyleyen Ilıcalı "Burada rüzgar etkisi fazla. Bu manada da güzel bir tasarım düşünülüyor. 3 gidiş 3 gelişi olan köprü 2 platform halinde yapılacak. 17’şer metrelik platformların arasında bırakılan 6-7 metrelik boşluk ile rüzgarın etkisi azaltılacak." diye belirtti.

"Yıllar önce söylesek, güler geçerlerdi"

1915 Çanakkale Köprüsü’nün bölgenin gelişmesi ve kalkınması açısından da çok önemli olacağını ifade eden Ilıcalı " Temelini attığımız köprü ile Malkara’dan itibaren aynı zamanda 100 km lik bir otoyol kazanacağız. Bu köprüyle beraber Malkara’dan Kınalı’ya oradan Balıkesir’e ve Osmangazi ile Marmara’da bir ring oluşturacağız. Trakyadan ve Avrupa’dan gelenler alternatif olarak Akdeniz’e ve Ege’ye gitmek için bu köprüyü kullanacaklar. Bu aynı zamanda İstanbul’daki geçişleride rahatlatmış olacak. Yıllar önce imkânsız denen bu projelerin; MARMARAY’ın, Avrasya Tüneli’nin, Çanakkale Köprüsü’nün bir gün hayata geçirileceğini söylesek herkes güler geçerdi. Ama şimdi, 1915 Çanakkale Köprüsünün temelini atıyoruz. Yeni bir dev projeye, eşsiz bir mühendislik harikasına imza atıyoruz. Bugün bu anlamlı günde, tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Bu dev projenin Cumhuriyetimizin 100. yılında, yani 2023 yılında tamamlanması planlanıyor. " diye ifade etti.

"102 yıl sonra da Türklerin gücünü gösteriyoruz"

"Bu köprü sadece Lapseki ile Gelibolu yarımadaları arasında bir bağlantı değil, geçmişten geleceğe bir bağdır." diyen Milletvekili Ilıcalı "Köprüye verdiğimiz isimle 102 yıl önce yaşanan destana vurgu yapıyoruz. Geçmişimizi çok iyi bilmeliyizki geleceğe sağlam adımlar atabilelim. Türklerin geçmişte yazdığı destanı bugün bu projelerle yapıyoruz. AVRASYA ve MARMARAY ile deniz altında yaptıklarımızı şimdi deniz üstünde hayata geçiriyoruz. Mühendislik yönünden muazzam olan bu proje ile Türkiye’nin 102 yıl sonra da neler yapabileceğini gösteriyoruz. Bunları gösterdiğimiz için de birtakım sıkıntılar yaşıyoruz. Nasıl olurda IMF’den borç almak için sıra bekleyen ülke, kendi IMF’ye borç verecek hale gelir, birçok büyük proje için talep alır diye düşünüyorlar." şeklinde ifade etti.

"Türkiye’de önemli adımlar atılıyor"

Türkiye’nin hayata geçirilen büyük projelerle birlikte ’ilk 10 ekonomi’ hedefine yaklaştığına dikkat çeken Ilıcalı "Siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar olmaz, ekonomik istikrar olmadan bu tür büyük ulaştırma projeleri olmaz. Büyük ulaştırma projeleri olmadan da ekonomide gelişme olmaz. Ulaştırmanın ilk dersinde ’Ekonominin itici gücü ulaştırmadır’ diyoruz. İşte bu projeler bizi Cumhurbaşkanımızın koyduğu, ’2023’te ilk 10 ekonomi’ hedefine yaklaştıracak. Biz burada sadece MARMAARAYI’ı, Avrasya’yı konuşuyoruz ama seçim bölgem Erzurum’da da Ovit Tüneli ile doğuyu limana bağlıyoruz. Ayrıca Erzurum’da bugün 9.5 km bir raylı sistem projesi hazırladık. Ulaştırma Bakanlığğımız sağolsun orada etütler yapıyor. İşte bu limanlarla, yüksek hızlı trenlerle, bu projelerle beraber Türkiye’de önemli adımlar atılıyor. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız, müteahhitlerimiz ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." diye belirtti.

Ak Parti hükümetiyle birlikte ulaşımda çığır açıldığına vurgu yapan Ilıcalı "2002 Yılında milletvekili olduğum zaman Erzurum’a sadece haftada iki gün uçak seferi vardı. Bugün ise 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanına sahip şehrimize sabah gidip akşam dönebiliyorum. Sayın Başbakanımızın ifadesiyle hava yolu halkın yolu oldu. Yüksek hızlı tren hükümetimizle birlikte nerelere geldi bunu görebiliyoruz. Hükümetimiz ulaştırmayı bir bütün olarak ele alıp; o günkü efsane bakanımız, bugünkü Başbakanmız, benimde içinde bulunduğum bir kurula üniversiteleride içine çekerek bir strateji planı yaptı. Ve bu plana bağlı olarak bir taraftan raylı sistemin diğer taraftan da karayollarının gelişimine hız verildi. Şehirler arası yollarda ölümlü kazaların en önemli nedeni karşılıklı çarpışmaydı. Bölünmüş yollarla bu tür kazalar büyük oranda azaltıldı ." cümlelerine dikkat çekti.

"Bu projeler vatanını sevenleri gururlandırıyor"

35 Yıldır ulaşım sektörünün içinde olduğunu ifade eden Ilıcalı "Bu projeleri bir mühendis olarak değerlendiriyorum. Bu zamana kadar çok sayıda iktidar ve koalisyon hükümeti gördüm. Hazırladığımız birçok proje istikrarsız hükûmetler tarafından sekteye uğratıldı. Hükümet kurulamadığı dönemlerde ülkede resmen yaprak kımıldamadı. Bürokratik engeller nedeniyle kabul edilmeyen bu projelerimiz yıllarca tozlu raflarda kaldı. Cumhurbaşkanlığı sistemi o zamanlarda olsaydı şu an bu ülke çok daha güçlü ve gelişmiş bir durumdaydı. Bu projeler vatanını seven bu ülkenin evlatlarını gururlandırırken, bazılarını rahatsız ediyor. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile bürokratik engelleri ortadan kaldırarak daha hızlı adımlarla çok daha büyük projelere imza atacağız inşallah. Ayrıca buradan değerli hemşehrilerimede seslenmek istiyorum. 2026 Kış olimpiyatları için inşallah Erzurum adaylığını koyacak ve devlet büyüklerimizin desteği ile de kış olimpiyatlarını alacak." şeklinde konuştu.
Kaynak: iha