Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) 2. koordinasyon toplantısı Elazığ’da yapıldı.
Türkiye’de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin işbirliğini ve bilgi paylaşımını artırmayı hedefleyen koordinasyon toplantısı, Fırat Teknokent sorumluluğunda bir otelin toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Fevzi Dönmez, Belediye Başkan Yardımcısı Karahan Çelik, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar, Fırat Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. Erhan Akın ve davetliler katıldı. Teknoparkların otoriteler tarafından bölgesel gelişimde yer alan en temel öğelerden biri kabul edildiğini belirten Fırat Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. Erhan Akın, "Teknoparkların birinci görevi bilim temelli kutuplara yönelerek ekonomiyi zayıflayan endüstrilerden uzaklaştırmak ve ekonomik farklılaştırmayı gerçekleştirmektir. Teknoparkların bulunduğu bu bölgeler bilgi yoğun odaklı olarak görülebilir. Bu kapsamda teknoparklar bölgesel ekonominin yenileştirilmesi, özgür ve rekabet edilebilir faaliyet alanları yaratılması amacıyla girişimci keşif süreci ile uyumlu pilot inovasyon inisiyatifinin gelişimi için uygun inovasyon ekosistemi sağlayabilir" dedi.
Türkiye’de 51’i faal halde olmak üzere toplam 64 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin bulunduğunu aktaran Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar, "Bu Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yer alan 4 binden fazla teknoloji firması, 33 bini AR-GE personeli olmak üzere 41 binin üzerinde personele istihdam sağlanmaktadır. Bu firmalar bugüne kadar 30 binin üzerinde AR-GE projesi gerçekleştirmiştir. Bu özellikleri ile teknoparklarımız ülkemiz AR-GE ve yenilik ekosisteminde teknoloji firmalarımızın teknolojiye giriş yaptığı, iş yapmayı öğrendiği, üniversitelerin birikimlerinden faydalandığı yerler olarak dikkat çekmektedir. Bu değer her bir teknoloji geliştirme bölgemizin kendi çapında değer koyması ile ancak mümkün olabilmektedir" diye konuştu.
Üniversite ve sanayi işbirliğinde teknoparkların arayüz rolü üstlendiğini vurgulayan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, "Ülkemizin orta gelir tuzağında çıkışında temel taşlardan biri de araştırma ve inovasyon olacaktır. Bu noktada üniversitelere ve teknoparklara büyük görevler düşmektedir. Akademisyenlerin bilgilerini pazara taşımaları ve ülke ekonomisine katma değer üretmeleri teknoparklar sayesinde kolaylaşmaktadır. Teknoparklar, bölgesel kalkınma konusunda değer yaratarak, yetenekli insanların göçünü önleyerek önemli bir fonksiyonu yerine getirmektedir. Teknoparkların güçlü bir üniversite ve iş dünyası ile etkileşim içerisinde olması gerekmektedir. Fırat Üniversitesi olarak, uzmanlık çeşitliliği ve niteliği bakımından iş dünyasına hizmet vermeye her zamankinden daha çok hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim. Yeni nesil mezunlarımızın girişimci olmaları için gayretlerimiz aralıksız sürdürmektedir" şeklinde konuştu.
Fırat Teknokent’i tanıtan sinevizyon gösterisiyle devam eden program, teknokent yöneticilerinin fikir alışverişinde bulunması ile sona erdi.
Kaynak: iha