Konteyner taşımacılık devi CMA CGM, yakınlarda  NOL'de gerçekleşen iyileşme sayesinde birinci çeyrekte daha yüksek kar elde etti ve deniz taşımacılık endüstrisinin dipten geri döndüğünü teyit eden bir artış gösterdi.

Fransız merkezli grup, Cuma günü, geçen yıl Haziran ayında konsolide edilen Singapur merkezli NOL dahil olmak üzere, 2016 yılının aynı döneminde 100 milyon dolar zarara karşılık, 86 milyon dolarlık birinci çeyrek net kar bildirdi.

Bu, konteyner taşımacılığında ciddi bir düşüş yaşanırken, 2016 yılı başında ağır kayıplardan sonra kara dönen özel şirketin karına döndüğü önceki çeyrekte kaydedilen 45 milyon $ net karın da üstünde.

Piyasadaki kapasite fazlası ve ılımlı bir ekonomik büyüme, Güney Kore'nin Hanjin Shipping'in 2016'da çöküşüne ve CMA CGM'nin 2,4 milyar dolarlık NOL devrini de içeren konsolidasyon hareketlerinin başlatılmasına katkıda bulunarak son yıllarda navlun oranlarını düşürdü.

Pazar lideri Maersk Line ve Alman rakibi Hapag-Lloyd geçen hafta birinci çeyrek için kayıplar bildirdiler ancak her biri, yılın geri kalanında kazançlarını artıracağı düşünülen talep artışına işaret etti.

Dünyanın üçüncü büyük konteyner hattı olan CMA CGM, sonuçlara göre sağlıklı hacimler ve "navlun oranlarında devam eden iyileşme" gerekçe göstererek işletme karlarının mevcut çeyrekte daha da artacağından emin olduğunu belirtti.

Aile şirketlerine ait faiz ve vergi öncesi kar (FAVÖK), bir önceki yıla göre 3 milyon dolar ve önceki çeyrekte 193 milyon dolar olan 252 milyon dolara ulaştı. Grup EBIT marjı, önceki çeyrekte yüzde 4,2 iken yüzde 5,5'e yükseldi.

CMA CGM, eski NOL işi için 26 milyon dolar net kar elde ettiğini açıkladı.

Grup satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35.9 artarak 4.62 milyar dolara yükseldi. CMA CGM, hacimlerin toplamı yüzde 34,2 arttı ancak NOL hariç tutulduğunda, yüzde 2,2 oranında düştü ve karlı büyümeye odaklandığını belirtti.

Şirket, birim maliyetlerin yakıt fiyatlarına rağmen düştüğünü belirtirken, bu konuda rakam vermedi.

CMA CGM, 2017 yılının sonuna kadar devam eden 18 aylık bir plan çerçevesinde toplam maliyetlerini 1 milyar dolar azaltmayı ve NOL'un entegrasyonundan önemli sinerjiler sözü verdi. 

Editör: TE Bilişim