Vergi düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu

Maliye Bakanı Ağbal, vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasında izlenecek yolu açıkladı. Buna göre borçlular ekim sonuna kadar vergi dairesine müracaat etmeleri gerekiyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlere ait vergi, prim, gümrük vergisi borcu olan vatandaşların ekim sonuna kadar müracaat edebileceğini belirterek, "Vatandaşlarımız bu borçlarını, vergi borçları için kasım, prim borçları için de aralık ayından itibaren ister taksitle, isterse peşin ödeyebilecek." dedi.

Ağbal, Bloomberg HT'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Darbe girişiminin ardından reformlarda bir aksama olup olmayacağının sorulması üzerine Ağbal, kesinlikle bu konuda bir aksamanın söz konusu olmadığını, darbe girişimi öncesi başladıkları çalışmalara daha fazla cesaretle ve gayret göstererek devam ettiklerini söyledi.

Vergi, prim ve gümrük vergisi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışma hakkında da bilgi veren Ağbal, genel anlamda yaklaşık 13 milyon vatandaşın bu düzenlemeden doğrudan doğruya yararlanabileceğini söyledi. Ağbal, "İnşallah (dün) bu düzenlemeyi içeren kanun teklifi Meclis Başkanlığına veriliyor. Tahmin ediyorum, salı günü Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelere başlıyoruz. İnanıyorum ki muhalefet partilerimizin de desteğiyle süratli bir şekilde komisyondan geçecek, ondan sonra Genel Kurulda da yine süratle görüşülerek, yasalaşacak." dedi.

Vergi için kasım, prim için aralık ayı Söz konusu düzenleme çıktıktan sonra vatandaşların ekim sonuna kadar müracaat etme hakkına sahip olacağını anlatan Ağbal, "Vatandaşımızın, 30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlere ait bir vergi, prim, gümrük vergisi borcu varsa, ekim sonuna kadar vergi dairesine, sosyal güvenlik kurumunun dairelerine müracaat edecek, vergi borçları için kasım, prim borçları için de aralık ayından itibaren 36 aya kadar varan taksitler dahilinde, isterse peşin bu borçlarını ödeyebilecek" şeklinde konuştu.

Bu yeniden yapılandırmada peşin ödemeyi özellikle teşvik ettiklerini vurgulayan Ağbal, taksit seçeneklerinin de 6, 9, 12 ve 18 ay şeklinde olduğunu, her taksitin 2 ayda bir ödenecek olması nedeniyle vatandaşların 12 ile 36 ay arası dönemde bu borçlarını ödeme imkanına kavuşacağını bildirdi.

Ağbal, düzenlemenin en önemli yönlerinden birinin, matrah artırımı olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "2011-2015 dönemlerde ister Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, ister KDV, Gelir Stopaj Vergisi olsun, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine diyoruz ki 'kendi beyan ettiğiniz tutarları belli nispetlerde artırabilirsiniz, zarar beyan etmişseniz, asgari tutarlarda bir beyanda bulunmanızı istiyoruz. Onların üzerinden belli bir tutarda vergi öderseniz geçmiş 5 yıla ilişkin olarak artık biz vergi kayıtlarınızı incelemeyeceğiz.'

Böylelikle vatandaşın geçmişe yönelik herhangi bir şekilde tedirginlik duymayacağı bir döneme geçiyoruz."

Bunun sadece gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden defter tutanlarla sınırlı olmadığına işaret eden Ağbal, basit usul mükelleflerinin, kira ve ücret geliri, menkul sermaye iradı, değer artışı kazancı elde edenlerin düzenlemeden yararlanabileceğini söyledi. Ağbal, ihtilaflı vergi ve prim alacaklarının da yeniden yapılandırıldığını, vatandaşı rahatlatan bir düzenleme yapıldığını anlattı.

Varlık Barışı düzenlemesi

Naci Ağbal, Varlık Barışının yurt içindeki varlıkları da kapsayacak şekilde genişletilmesine değinirken de "Varlık Barışının ben gerek yurtdışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi bakımından, gerekse yurt içi varlıkların işletme kayıtlarına alınması bakımından büyük bir rağbet göreceğine inanıyorum. Çünkü her bakımdan vatandaş ne dilerse parasıyla ilgili, yatırım aracıyla ilgili istediğini yapabilecek ve hiçbir vergi ödemeyecek." şeklinde konuştu.

'OVP hedefine uyulacak'

Bakan Ağbal, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerine ilişkin olarak da "Özellikle birtakım derecelendirme kuruluşlarının çok acele bir şekilde Türkiye ekonomisinin temelleri bu kadar sağlamken, temel parametreleri bu kadar güçlüyken, olay bu kadar sıcakken ve hükümet olarak ortaya koyduğumuz tavır ortadayken, Türkiye ile ilgili yaptığı değerlendirmeleri son derece ön yargılı ve haksız buluyorum." dedi.

Ağbal, yaşanan olaylar sonucu bütçe hedefinden bir sapma olup olmayacağının sorulmasına karşılık da Türkiye'nin bugün kamu maliyesinde ortaya koyduğu performansın herkesin örnek gösterdiği bir performans olduğunu söyledi. Ağbal, 2016 yılında öngörülen bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1 civarında olduğunu, 2017-2018 için de yüzde 1'in altına düşmesinin beklendiğini belirterek, "Bu olayları süratle atlatacağız, süratle normalleştireceğiz ve 2017 bütçesini göreceksiniz, inşallah Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerimize uygun bir şekilde parlamentoya sunacağız." diye konuştu.
Editör: TE Bilişim