Best Van Tur Genel Müdürü İrem Bayram, düzenledikleri iftar yemeğinde karayolları yolcu taşımacılığı, ülkenin mevcut ekonomisi ve siyasi olaylarla ilgili gündeme dair değerlendirmede bulundu.

Best Van Tur Genel Müdürü İrem Bayram, her yıl geleneksel olarak düzenledikleri iftar yemeğinde basın mensuplarına karayolları yolcu taşımacılığı, ülkenin mevcut ekonomisi ve siyasi olaylarla ilgili gündeme dair değerlendirmede bulundu. Eski zamanlarda seyahat alışkanlığının bir karar mekanizması olduğunun ama artık günümüzde sabah karar verilip öğlen uygulanan bir aktivite haline geldiğini söyleyen Bayram, "Ulaşım sektöründe bu denli büyük işler yapan bizler, maalesef diğer oluşumlar kadar destek görememekteyiz. Örneğin, diğer lojistiklerde olduğu gibi eşya, kargo taşımacılığında akaryakıt ÖTV’si indirimi alamamaktayız. Bizler sadece kendi segmentimiz de rekabet edebilecek koşullar oluşturulmasını istiyoruz. Uçaklar ve gemilerde hatta özel şirketler de dâhil olmak üzere ÖTV’siz akaryakıt kullanırken tek ÖTV’li akaryakıt kullanıp hem de en ucuza taşıyan sektör olmamız bizi aslında üzüyor" dedi.

"Gümrük kapılarında ulaştırmadan sorumlu personellerin olması gerekiyor"

Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Mahmut Gürses’e birçok defa bireysel olarak gümrük kapılarında ulaştırma personelinin bulunması gerektiğini aktardığını belirten Bayram, "Gümrük kapılarında ulaştırmadan sorumlu personellerin olmaması bize çok ciddi sıkıntılar yaşatmakta. En büyük sıkıntıların başında ise gümrük memur arkadaşların ulaştırma mevzuatını bilmemeleri. Mesela daha öncesinde gümrük çıkışlarında aranan yüzde 50’lik doluluk oranının kaldırıldığı dönem, ulaştırma mevzuatından habersiz gümrük mevzuatlarını bu konuda bilgilendirmemiz, 5 saat boyunca yolcularımızı gümrükte mağdur etmemize sebep oldu. Kendileri de defalarca ulaştırma mevzuatını bilmediklerini dile getiriyorlar. Bu yüzden gümrük kapılarında mutlaka ulaştırmadan sorumlu personellerin olması gerekiyor. Bu konuyu ben şahsen bizim için çok büyük bir değer olan Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Mahmut Gürses beye hem sözlü hem de yazılı olarak ilettim. İnşallah en yakın zamanda bir çözüm bulunmuş olur. Öte yandan bölgede geçmiş yıllarda sıkıntılar yaşadığımız da bizlere hızır gibi yetişen Murat Çetiner gibi müdürlerimizin de olması gerekiyor. Örneğin, Habur Sınır Kapısında bir sıkıntı yaşadığımızda kendisine ulaşır ulaşmaz sorunlara ivedilikle çözüm üretiyordu. Şuan da görevde olan değerli müdürlerimizin de aynı hassasiyeti göstermeleri doğrultusunda eminim ki yolcularımıza daha rahat ve konforlu bir ulaşım sağlamış olacağız" dedi.

"Best Van Tur artık bölge firması oldu"

Yurt dışı taşımalarında 2014’ün başlarında zirveleri gördüklerini belirten Bayram, "DEAŞ ortaya çıkmasıyla beraber o dönem de yolcularımız da ciddi düşüşler oldu. Ama yine de şükürler olsun geçtiğimiz yıla göre yurt dışında yüzde 30, yurt içinde ise yüzde 60 daha iyiyiz. Best Van Tur olarak hem doluluk oranında hem hizmet hem de yapı kalitesi olarak çok iyiyiz ki bunu yolcularımızdaki artışlardan da görüyoruz. Geçtiğimiz yıl radikal bir karar alıp araçlarımızı 2+1 olarak tüm filomuzu değiştirdik. Hizmet kalitesi anlamın çok ciddi ivmeli bir gidişatımız var. Şükürler olsunki artık Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge firması olma yönünde ilerliyoruz. Yolcu sayılarımıza baktığımız zaman Van yerel firması demeye bin şahit ister çünkü Bitlis’ten, Muş’tan, Bingöl’den ve Şırnak’tan o kadar çok yolcu taşıyoruz ki Van yolcularını geçtiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Onların dışında Elazığ ve Malatya’da da ciddi anlamda tercih edilen bir firma oluyoruz. İşte bu bizim için çok önemli" dedi.

"U-ETDS sistemi ile ördek yolcu tarihe karışacak"

Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) ile karayollarındaki güvenlik açıklarının kapanacağı, her türlü yolcu ve yükün kayıt altına alınarak bu yeni sistem ile yolların daha güvenli olacağını söyleyen Bayram, "Artık bütün hayat dijitalleşiyor, ben şahsen firma sahibi olarak yolcunun kimlik bilgisini bilmek istiyorum. Ulaştırmadan önce ben bilmek istiyorum. Neden bilmek istiyorum, çünkü o araçta benim yolcum taşınıyor ve yolculardan sorumlu tuttuğum kaptanlarım var. Bu anlamda U-ETDS çok faydalı olacağına inanıyorum. Öte yandan U-ETDS en önemli diğer bir faydası ise yoldan aldığımız yolcuları da artık online olarak iletmiş olacağız böylelikle ördek yolcu tarihe karışmış olacak. Sektörümüz ile ilgili maalesef bir tane veri bulamıyorum ve bu bizim temsiliyetimizde güçsüzleşmemize sebep oluyor. Sektörün geneli olarak, yurt dışına taşıdığımız yolcu sayısı ile ilgili de elimizde net bir veri yok. Nasıl ki hava yollarında taşınan yolcu sayısı net ise U-ETDS sistemi ile bizde de net bir şekilde veriler ortaya çıkacak" dedi.

Tur otobüsünde olması gereken belgeler ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bayram, "Son günlerde kazaya karışan araçların genelinin belgesiz olarak çalışan korsan araçların olduğunu belirten Bayram, "Biz tur firmalarının B1 ve D1 belgelerimiz var, bu belgeleri tüm yolcularımız bireysel olarak hatta tur olarak da kiraladıklarında bunları görme hakkına sahiptirler. Bunun dışında kaptanlarımızın src belgesi olmadan biz bu araçları kullandıramıyoruz. Psikoteknik belgesi olmadan araç kullandıramıyoruz" dedi.

Gazeteci Yazar Emrah Doğru ise İrem Bayram’a bu güzel etkinliğe vesile olduğu için kendisine teşekkür ederek İrem hanımı iş kadınlığının yani sıra hep sosyal sorumluluk projeleri ve eğitim gönüllüsü olarak tanıdıklarını her zaman yanında olacaklarını söyledi.
Kaynak: iha