Ulusal Fındık Konseyi (UFK), Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık bahçelerinin yaşlanması karşısında yeni bahçe tesisleri için sertifikalı fidan yetiştirilmesi ve satışı yapılması teklifinde bulundu.
UFK tarafından hazırlanan 2015 yılı raporunda, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşlanan ve verim düşüklüğüne sebep olan fındık bahçelerinin yenilenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Fındık bahçelerinin artık yaşlandığı, bölgede neredeyse 100 yıllık kökler bulunduğu belirtilen raporda, bu durumun kalite ve verimlilikle ilgili sorunların ana sebeplerinden biri olduğu belirtildi.
Kırsal kesimde ikametgahın ortadan kalkması neticesinde fındık tarımıyla yoğun olarak iştigal etmesi gereken emek gücünün de kentlere göçtüğü belirtilen raporda, “Köylerde kalanlar ise genellikle yaşlı ve emeklilerdir. Bu durumda fındık bahçelerinde yapılması icap eden imar ve zirai mücadeleler, zamanında ve gerektiği gibi yapılamamaktadır” denildi.
Bu sebeple yenilenmiş bahçeler tesis edilmesi gerektiği belirtilen raporda, sertifikalı fidan satışlarının yapılması gerektiği vurgulandı. Raporda, “Fındık bahçelerinin yaşlanması ve bunun da verimliliğe olumsuz etkisi karşısında mevcutların sökülüp yeni bahçe tesis edilmesi gerekir. Özellikle sertifikalı fidan yetiştirilmesi ve satışı, fındık sektöründe yeni bir ticaret kalemi olarak değerlendirilmeli, yatırımcıların dikkati bu noktaya da çekilmelidir” denildi.
Kaynak: iha