Türkiye, ‘Deepsea Metro I’ sondaj gemisini satın aldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akdeniz’de sondaj çalışmasına devam eden Fatih gemisinin son derece modern ekipmanlarla donatıldığını kaydetti. Bakan Dönmez, ikinci sondaj gemisinin satın alma işleminin tamamlandığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, NTV'de katıldığı programda soruları yanıtladı.

Bakan Dönmez, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları hakkında “İran bizim sınır komşumuz. Doğal gaz ve petrolü oradan alıyoruz. İran ile 5-6 yıllık doğalgaz kontratımız var. TÜPRAŞ ham petrol ithal ediyor. Türkiye'nin yüzde 25'lerde bir muafiyet durumu söz konusu. ABD yönetimi 6 ay sonunda tekrar bir durum değerlendirmesi yapıp karar verecek” dedi.

"FATİH, MODERN EKİPMANLARLA DONATILDI"

Ekim sonunda Akdeniz’de sondaj çalışmalarına başlayan Fatih gemisiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Dönmez, “Fatih gemisi son derece modern ekipmanlarla donatıldı. An itibariyle 3585 metrelik bir derinliğe ulaştık. Hedefimiz 5500 metreye ulaşmak. İnşallah orada petrol veya gaz rezervine rastlarız. Kimsenin kaynağında gözümüz yok, bize müdahale edilmesin” ifadelerini kullandı.

"İKİNCİ SONDAJ GEMİSİ ALINDI"

Yeni sondaj gemisi hakkında da bilgiler veren Bakan Dönmez, “İkinci sondaj gemisi için satın alma işlemleri gerçekleşti. Testleri yapılacak Türk kara sularında gemimizi göreceğiz. Karadeniz'de sondaj faaliyetlerine devam edeceğiz. Teknik özellikleri Fatih gemimizle aynı. Yılda 2 sondaj kuyusu açabiliyor” diye konuştu.

"GERİLİM İSTEMİYORUZ"

Yunanistan ile gerilimin yükselmesini istemediğini kaydeden Dönmez, “Sayın Çipras'ın açıklaması için ise şunu söyleyeyim, oldu bittiye getirilmesin. Gerilimin yükselmesini istemiyoruz. Kendi alanımızda çalışmaya devam edeceğiz. Kıbrıs Rum kesiminde itilaflı bir durum var. Türkiye ve KKTC'nin haklarını sonuna kadar savunacağız” değerlendirmesinde bulundu.

"AKKUYU'YU 2023'TE ÜLKEMİZE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ"

Bakan Dönmez, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’yle ilgili de “Hedefimiz Akkuyu'yu 2023'te ülkemize kazandırmak. Sinop'ta Japonlarla işbirliğimiz var. Diğeri de Çinlilerle Trakya lokasyonlu bir projemiz var. Nükleer sürecimiz devam ediyor. Nükleerde uygun koşullar oldukça ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim