TÜLOMSAŞ'ta hedef 1 milyar dolar ciro

 Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ) Genel Müdürü Hayri Avcı, 2020 yılına kadar raylı sistemler sektöründe millitasarıma sahip ürünleri geliştirerek üreten ve tüm dünyaya satan bir kuruluş olacaklarını, hedefledikleri ciro rakamının ise yıllık 1 milyar dolar olduğunu söyledi.

Eskişehir Valisi Azmi Çelik, TÜLOMSAŞ'ı ziyaret etti. Avcı ve birim amirleri tarafından karşılanan Çelik, lokomotif fabrikasını gezdi, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Türkiye'de ilk kez kurulan 1937 yılı yapımı kaynak evini gezen Vali Çelik, işçilerin kaynak eğitimi gördüğü kaynak simülatörünü kullandı. Çelik, daha sonra DE 2400 tipi lokomotifin test sürüşüne katıldı. Çelik, buradaki konuşmasında Eskişehir'in ağır sanayi alanında kalkınmasına TÜLOMSAŞ'ın büyük katkıyı sağladığını belirtti. TÜLOMSAŞ'ın demiryolu sanayisinin ilklerinden olduğuna işaret eden Çelik, "Geleceğe dönük yaptığı çalışmalarla ülke ekonomisine büyük katma değer sağlamaktadır. Raylı sistemler sektörünün ihtiyacı olan her türlü ürün ve hizmeti karşılayan TÜLOMSAŞ, ilimize önemli bir istihdam sunmaktadır." dedi.

"DÜNYA MARKASI HALİNE GELMEK İSTİYORUZ"

Avcı da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şirketin ana faaliyetinin TCDD'nin lokomotif ve vagon ihtiyacını karşılamak olduğunu belirten Avcı, şunları kaydetti: "TÜLOMSAŞ çeşitli tipte lokomotif, demiryolu bakım aracı, bojili yük vagonu, değişik tipte dizel motor, alternatör, cer motoru, çelik ve pik döküm üretim hizmetleri veriyor. Bugüne kadar yaklaşık 707 adet çeşitli tipte lokomotif ve 7 bin 680 adet çeşitli tipte bojili yük vagonu üretimi gerçekleştirdik. Bunların onarımlarını, demiryolu araç ve gereçlerinin üretimini, onarımlarını yapıyoruz. 2020 yılına kadar raylı sistemler sektöründe milli tasarıma sahip ürünleri geliştirerek üreten ve tüm dünyaya satan bir kuruluş olacağız. Hedef ciromuz ise yılda 1 milyar dolar. Lokomotif, vagon, motor imalatında, ray otobüsleri ve hafif raylı sistem araçları imalatında, savunma sanayi araç ve gereçleri imalatı ile diğer demiryolu araç ve gereçleri imalatında bir dünya markası haline gelmek istiyoruz." Konuşmaların ardından Vali Çelik, 4'üncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla 1961 yılında TÜLOMSAŞ atölyelerinde üretilen ve "Devrim" adı verilen, Türkiye'nin ilk yerli otomobilini inceleyip fotoğraf çektirdi.
Editör: TE Bilişim