Trabzon’da 2017 yılında istihdam seferberliği kapsamında 20 bin kişinin işe yerleştirildiği belirtildi.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi Başkanı Mehmet Atmaca ve Yönetim Kurulu üyeleri Trabzon Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Adnan Zengin’i makamında ziyaret etti. Zengin, 2017 yılının İŞKUR için çok verimli bir yıl olduğunu belirterek "2017 yılı istihdam seferberliği yılıydı. Cumhurbaşkanımızın başlattığı bu proje kapsamında tüm ülke genelinde hedef 1,5 milyon istihdam gerçekleştirildi. İstihdam seferberliğine Trabzon olarak yaklaşık 20 bin yeni istihdam ile destek verildi. Bu program çok başarılı oldu. İŞKUR kapsamında ise 12 bin kişi işe yerleştirdik. İşbaşı eğitimi programında 2016 yılında bin 700 kişi işe başladı ve bunlardan bin kişi başladıkları işyerinde kalıcı oldu. Milli istihdam seferberliği anlayışıyla başladığımız 2017 yılında bu sayı 3 bin 700’e çıkmış olup 3 bin kişi işyerlerinde kalıcı olmuştur” dedi.

İstihdam konusunda bazı zorluklarla karşılaştıklarına vurgu yapan Zengin “Bunları aşmakta zorlanıyoruz. Genel olarak mesleki eğitim konusunda yetersizliğimiz var. İnsanımız ya kendi mesleğini yapmak istemiyor ya bunu saklıyor veya hiçbir konuda mesleki yetersizliği maalesef yok. Nitelikli eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bununla beraber bu kişiler beden işçisi olarak da çalışmak istemiyor. Aileler de bu konuda duyarsız davranıyor. Trabzon’daki mesleki eğitim oranı yüzde 30’larda. Diğer bazı illerimizde yüzde 50-60’lardayken bu oran AB ülkelerinde yüzde 70’dir. Bu rakamlar aslında içinde bulunduğumuz durumu anlatmaktadır. Özellikle 18-27 yaşlarındaki gençlerimiz iş beğenmiyor ve emir altında çalışmak istemiyor. Asgari ücretle çalışmak istemiyor. Maalesef yeni nesilde eğitim ve iş hayatında kalıcı istikrar yok. Toplumumuza iş ahlakını çok iyi vermemiz lazım” şeklinde konuştu.

TÜMSİAD Başkanı Mehmet Atmaca da konuşmasında “Biz Trabzon İŞKUR olarak çalışmalarından çok memnunuz. Sanki gönüllülük esasıyla çalışılıyormuş gibi hep özveri ve üstün emek ve performans sağlanıyor. Sürekli olarak işverenlerimizin ve şubemizin talepleri doğrultusunda beraber çalışıyoruz. Destek programlarının yeniden düzenlenmesi bazı programların gözden geçirilmesi talebimiz var. İşbaşı eğitim programlarının süresi her geçen yıl kısaltılması bu programların başarısını düşürecektir. Bununla beraber şirketlerin İşbaşı programı kapsamında İŞKUR üzerinden aldıkları personelin çalışma performansı konusunda işveren-İŞKUR arasında çok iyi bir koordinasyon olmalı. Bu çalışanların işyerinden kendi isteğiyle ayrılması sonucu işveren İŞKUR programlarından yararlanamama cezası alıyor. Bu çok yanlıştır. Muhakkak ki art niyetli insanlar olacaktır. Bunların sistem üzerinde ayırt edilmesi gerekir. Ancak iyi niyetli işveren veya çalışan mağdur edilmemelidir” ifadelerini kullandı.

İŞKUR’un kamu kurum ve kuruluşlarına yapmış olduğu programı yönelik eleştirilerde bulunan Atmaca “Bu program kaynakların yanlış kullanılmasıdır. Muhakkak ki devletimiz sosyal bir devlettir ve vatandaşına daha rahat bir yaşam sağlamak için her türlü projeyi yapmalıdır. Ancak bu program işveren ve çalışandan elde edilen kesintilerden elde edilen bütçeden yapılmaktadır. Öyleyse bu bütçe aynı kapsamda kullanılmalıdır. Bu bütçe sanayinin geliştirilmesinde özel sektörün önünü açmakta kullanılmalı ve doğal istihdamın önü açılmalıdır. Tabi ki bu kapsamda engelliler, yetim yakınları, şehit yakınları, gaziler, çok özel durumları olan vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmelidir. Bu sosyal devlet olmanın gereğidir” diye konuştu.

“Sanayi meslek liselerinden istifade edemiyor” diyen Atmaca “Bu çok önemli bir sorundur. Meslek liseleri ile iş dünyası arasında çok iyi bir diyalog kurulmalı. Gençlerimiz meslek liselerinden mezun olduktan sonra iş dünyası için hazır kalifiye eleman pozisyonunda olacak şekilde yetiştirilmelidir. Bu konuda herkes sorumluluk almalı. Herkese görev düşüyor. TÜMSİAD olarak bu konuda ve iş dünyasının önünü açma konusunda elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Yeter ki bölgemizde iş alanları artsın istihdam artsın, üretim artsın” dedi.
Kaynak: iha