İSTANBUL (AA) -EDA FATMA TOPCU- İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Eminönü bir dünya mirası ve İstanbul'un yüzük taşı. Sadece gündüz değil, 24 saat yaşayan bir turizm bölgesi haline gelmesinde İTO'nun öncü olmasını istiyoruz. Tarihi yarımadanın en prestijli projesine imza atacağız" dedi.

Mısır Çarşısı, Yeni Cami, Sirkeci Garı gibi tarihi binaların bulunduğu, ancak geceleri hayatın durduğu bir görünüme bürünen Eminönü'nün çehresini değiştirecek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile İTO tarafından yürütülen "TOBB-İTO Sirkeci Prestij Projesi" için çalışmalar hızlandı.

TOBB-İTO Sirkeci Prestij Projesi ile Eminönü'nde İTO'ya ait Liman Han,TOBB'a ait Güneş Han ile TOBB ve İTO'ya ait otopark alanına, kongre merkezi, ticaret alanları, konaklama tesisi, seyir terası ve otopark içeren bir tesis yapılması planlanıyor.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar AA muhabirine projenin amacı ve son durumuna ilişkin bilgi verdi.

Proje kapsamında İTO'nun Eminönü'ndeki merkez ve çevre binalarını, tarihi doku ve kimliğini koruyarak modern şekilde İstanbul'a kazandıracaklarını söyleyen Çağlar, şunları anlattı:

"Eminönü gündüzleri olduğu gibi geceleri de canlı bir turistik bölge haline gelmeli. Eminönü bir dünya mirası ve İstanbul'un yüzük taşı. Sadece gündüz değil, 24 saat yaşayan bir turizm bölgesi haline gelmesinde İTO'nun öncü olmasını istiyoruz.

Tarihi yarımadanın en prestijli projesine imza atacağız. 134 yaşındaki İTO kurulduğu ilk günden beri bu bölgede hizmet veriyor. Bu bir tesadüf değil. Eminönü sadece yolların ve ticaretin değil, tarihin de kesişim noktası.

Bu projeyi, bölgemize olan vefa borcumuzu ödemek için tarihi bir fırsat olarak görüyorum. Önceliğimiz 8 bin 500 yıllık tarihi yarımadanın dokusunu korumak. Dokusu korunan semtin fiziki koşullarının değişmesi bölge turizmine daha fazla katkı sağlayacak."



-"Çevreyle bütünleşecek en uygun projeyi ortaya koymak için uğraştık"



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve bölgedeki diğer kurumlarla birlikte çalıştıklarını belirten Çağlar, proje için 2013 yılında bir Danışma Kurulu oluşturdukları bilgisini vererek, çevreyle bütünleşecek en uygun projeyi ortaya koymak için uğraştıklarını anlattı.

Çağlar, Büyükşehir Belediyesinin Unkapanı-Yedikule güzergahının yer altına alınarak yayalaştırılması, Sarayburnu'ndan gelen transit trafiğin yer altına alınması, Galata Köprüsü'nün renovasyonu gibi çeşitli projelerinin devam ettiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Sirkeci Garının müzeye dönüştürülmesi de planlar dahilinde. Sirkeci Üst Geçidi de projemizdeki ana fikre uygun olarak geçen yıl kasım ayında kaldırıldı. Dolayısıyla Sirkeci Projesi, diğer kurumların projeleriyle birleşerek Sarayburnu'ndan Unkapanı'na ve Galataport'a kadar uzanan büyük aksın önemli bir parçası olacak şekilde ele alındı."



- Projenin tasarım önerisi yarışma ile belirlendi



İTO Başkanı Çağlar'ın verdiği bilgilere göre, Yap-İşlet-Devret yöntemiyle gerçekleştirilecek proje İTO Meclisinin 2015 Aralık ayı olağan toplantısında kabul edilmişti.

İTO'nun 2013 yılında oluşturduğu Danışma Kurulu, TOBB-İTO Sirkeci Projesi için önerilecek tasarımı bir yarışma ile belirledi. Yarışmada birinci olan tasarım, öneri şeklinde geliştirilerek hayata geçirilecek.
Kaynak: aa