Sümer Holding'in elinde yeralan ve aralarında Milas halılarının da bulunduğu coğrafi işaret tescilli Anadolu halılarının coğrafi işaret tescilleri yenileniyor. Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO)'nun sürdürdüğü girişimler sonucunda, aralarında Milas halılarının da bulunduğu Anadolu halılarının coğrafi işaret patentlerinin yenilenmesi için oluşturulan komisyon çalışmalara başladı. Coğrafi işaret tescilinin devam etmesi amacıyla başlatılan çalışma kapsamında oluşturulan üç kişilik komisyon, Milas'ın Karacahisar ve Bozalan gibi halıcı köyleri ile Antalya'nın Döşemealtı bölgesinde incelemelerde bulundu. Komisyon, çalışmalarını daha sonra yurt genelinde sürdürecek.

Sümer Holding, 2002 yılında başlattığı çalışmayla Anadolu'nun değişik yörelerinde dokunmakta olan 21 halı ve 4 kilimin coğrafi işaret tescilini yaptırarak patentini almıştı. Ancak Sümer Holding'in bazı birimlerinin özelleştirilmesiyle ve bazı birimlerinin kapatılmasıyla birlikte halı ve kilimlerin coğrafi işaret patent hakları da işlevsiz kalmıştı. MİTSO'nun yaklaşık üç yıldır sürdürmekte olduğu Milas halılarının coğrafi işaret patentinin kullanım hakkını devralınması girişimleri sonucunda, bu halı ve kilimlerin durumu, artık sadece özelleştirilecek kuruluşlarla ilgili faaliyet göstermekte olan Sümer Holding'in de gündemine girdi. Sümer Holding tarafından yapılan değerlendirmede, coğrafi işaret tescilli halı ve kilimlerin tescil sürelerinin dolmasına az bir zaman kaldığı ortaya çıktı. Sürenin dolmasıyla birlikte tescil hakkının kaybolması söz konusu olacağı için Sümer Holding, coğrafi işaret tescilli halı ve kilimler için yeniden tescil yenileme çalışması başlattı. MİTSO'nun ısrarlı takibi sonucu, Sümer Holding Genel Müdürlüğü'nün talimatıyla tescil yenilenmesi için yeniden belirleme çalışmaları Milas'tan başlatıldı. Bunun için Sümer Holding'de bir komisyon kuruldu. Pernur Alaybeyoğlu'nun başkanlığında ve Ogün Dursun ile Mehmet Özyavuz'dan oluşan komisyon ulaştırma görevlisi Cengiz Taşdemir ile birlikte Milas'a geldi. Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Belediye Başkanı Muhammet Tokat ile ziyaret eden komisyon üyeleri daha sonra MİTSO'da Milas halıcılığının son durumu konusunda MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve MİTSO Basın Danışmanı Olcay Akdeniz ile görüş alışverişinde bulundu. Ardından Karacahisar ve Bozalan köylerinde köy muhtarları ve halıcılarla da görüşen ve belgeleme çalışması yapan komisyon üyeleri, daha sonra Antalya'nın Döşemealtı bölgesi halılarını incelemek üzere Milas'tan ayrıldı.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, MİTSO'nun ısrarlı girişimleri sonucunda Anadolu halılarının ve kilimlerinin durumunun yeniden gündeme geldiğini belirterek, "Sümer Holding'in, özelleştirme ve bazı alanlardan çekilmesi nedeniyle ellerinde bulunan halı ve kilimlerin coğrafi işaret tescilleri de neredeyse unutulmuş. Bizim girişimlerimizle konu yeniden gündeme geldi. Bu halı ve kilimlerin tescil patent hakkı sürelerinin dolmasına az bir zaman kaldığı anlaşıldı. Böylece patent haklarının ölmemesi için yeniden bir tespit ve tescil çalışması başlatıldı. Diğer yandan bu tescil ve patent haklarının devrine ilişkin de yasal düzenleme yapılacak. Bu konuda çalışmalar var. Biz de bu düzenlemenin yapılmasını bekliyoruz. Yasal düzenleme yapılır yapılmaz Milas halılarının coğrafi işaret patent hakkını veya kullanım hakkını MİTSO olarak almak için çalışma başlatacağız." dedi.Cihan
Kaynak: cha