Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın müşterek meslek komiteleri toplantısında çeşitli konularda sorunlar gündeme getirildi.

Toplantıda Trabzon gıda toptancıları sitesinin yapılması, mahalle bakkallarının yaşatılmasına karşı önlemler, sayısı artan zincir marketlere sınırlama getirilmesi, nefes kredisinin yeniden devam ettirilmesi, perakende satışlarda ürünlere etiket mecburiyeti getirilmesi, yüksek sermayeli şirketlerde avukatlık sözleşmesi zorunluluğunun kaldırılması, adi ortaklık şirketlerinin tekrar KOSGEB desteklerinden yararlandırılması, Beşikdüzü sel felaketinden etkilenen esnafa desteklerin artırılması ve yerel yazılım sektörünün geliştirilmesinin desteklenmesi konuları gündeme gelirken Meslek komiteleri adına söz alan Meclis Üyeleri M. Tayfun Ataman ve Edip Sevinç ile meslek komitesi üyeleri Barbaros Bulut ve İsmail Al, sektörlerine ilişkin çeşitli konularda görüşlerini paylaştılar.

TTSO Meclis Üyesi M. Tayfun Ataman, Trabzon Gıda Toptancıları Sitesi’nin hala kurulmaması nedeniyle sektörün çok dağınık bir alanda faaliyetlerini olumsuz şartlarda yürüttüğünü belirterek, “İlkel şartlarda, içerisinde forklift dönemeyen küçük alanlarda, elverişsiz binalarda gıda toptancılık işleri yürütülmeye çalışılıyor. Sektörün tüm üyeleri tarafından Trabzon Gıda Toptancıları Sitesi’nin acil şekilde hayata geçirilmesi beklenmektedir” dedi.

Ulusal market zincirlerinin sayılarının Trabzon’da 80’in üzerine çıktığını ifade eden Ataman “Bu durum küçük ve orta boy esnafı Trabzon’da bitirmektedir. Bu zincir mağazaların yan yana ve birbiri ardına açılmasının önüne yerel yönetimlerle beraber işbirliği yaparak engel veya sınırlama getirilmesi konusunda acil çalışma yapılmalıdır. Türkiye’de bu tür marketlerin sayısı 27 bini buldu. Perakende pazarının yüzde 54’ü maalesef bu zincir marketlere geçmiştir. Küçük esnaf aradan çıktı, orta boy işletmelere sıra geldi. Bir an önce çözüm bulunmalı, önlem alınmalıdır” diye konuştu.

TTSO Meslek Komitesi Başkanı İsmail Al, Beşikdüzü ilçesinde yaşanan sel felaketinden etkilenen esnafı ziyaret eden devlet büyüklerinin afet zararlarının karşılanacağı sözünü verdiklerini hatırlatarak, “Bütün esnafın kuruşu kuruşuna zararı karşılanacaktı. Yardımlar yetersiz kaldı. Ciddi bir araştırma yapılamadığından gelen belli bir para esnaflara dağıtıldı. Sigortası olan zararını karşıladı. Sigortası olmayan da devletin verdiği bir kaşık bal ile idare etmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

KOSGEB’in sel bölgesine bir yıl vadeli sıfır faizli kredi verdiğini de belirten Al, “Bu krediden de adi ortaklıklar yararlanamıyor. Her türlü vergisini ve yasal yükümlülüğünü devlete karşı yerine getiren adi ortaklıklar da KOSGEB’in bu imkânından yararlandırılmalıdır” şeklinde konuştu.

TTSO Meclis Üyesi Edip Sevinç’de devletin fındık alımına başladığını, öyle almakla bitmeyecek kadar çok fındığın var olduğunu belirterek “Bu uygulamanın doğru mu yanlış mı olduğunu göreceğiz. Şu anda bunu konuşmanın âlemi yok. Fındıkta bir daha Ağustos’ta konuşacağız” dedi.

Gümrük kapılarındaki sorunların bugüne kadar bir türlü çözülemediğini dile getiren Sevinç, “Gümrük kapılarındaki sorunların bir nedeni memurlar ve onların doğru çalıştırılamamasıdır. En yakın Gürcistan kapısında sizler de görüyorsunuzdur. Geçiş yaptığınız karşı ülke kapısından rahatça geçebildiğiniz halde kendi gümrük kapınızdan rahatça geçilememesi acı şeylerdir. Okyanusları geçiyoruz ama küçük derelerde boğuluyoruz” diye konuştu.

TTSO Meslek Komitesi Üyesi Barbaros Bulut ise bilişim ve teknolojinin son derece önem arz ettiğini, ilk 3 sanayi devriminin kaçırıldığını, son dönemde de 4’üncü sanayi devriminde yazılım ve teknoloji alanında ülkemizin bir takım tedbirlerle kazanım elde etmeğe çalıştığını hatırlatarak TTSO’nun da ortağı bulunduğu Trabzon Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin daha iyi kullanılması gerektiğini söyledi,

Bulut “Teknokent’teki faaliyetlerimizden ötürü devlet firmalarımıza birçok destek veriyor. Firmalarımızın üretmiş olduğu yazılım ürünlerini ne yazık ki ticarileştiremiyoruz. Bunun bir nedeni de birçok sektörde firmalarımızın işlerinde kullanmak istedikleri yazılımlara lisans parası ödemek istememesinden kaynaklanmaktadır” dedi.

Bulut, yerelde yazılım sektöründe nitelikli elemanları ellerinde tutmakta zorlandıklarını kaydederek, “İnternet üzerinden yapılan satışlarla mevcut firmalarımız rekabet etmek durumunda kalıyor. Alırken kazanamıyoruz. Satışta firmalar hizmet verecek elemana bu meblağı ödemek istemiyor. Yazılım sektöründe cezai yaptırımlar uygulanmadığı sürece lisans kullanmaya hiçbir zaman riayet edilmiyor. O zaman bunun insan kaynağını da bölgemizde tutmamız mümkün değil” diye konuştu.

Meclis ve meslek komitesi üyelerinin önerilerinin tümünün not alındığını ifade eden TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Bunların bir kısmı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gidecek konulardır. Bir kısmı da burada çözmemiz gereken konulardır. Bunların tümüyle ilgileneceğiz. Önerilerinizi TOBB başta olmak üzere ilgili yerlere göndereceğiz, gerçeklemesi en büyük arzumuzdur” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha