Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, makroekonomik göstergeler 2013’ten bu yana çok farklı olmadığı halde son aylarda özellikle Türkiye’nin üzerinde bir algı operasyonu yapmaya çalışanlar olduğuna dikkat çekerek, “Firmalarımızın özellikle dışarı ile bağını zayıflatmaya çalışan kesimler var. Özel sektöre güveniyoruz, güvenmeye de devam edeceğiz. Firmalarımız, bu algı operasyonuna inanmasın” dedi.
Mersin Uluslararası Limanı’nın (MIP) dünya limanlarıyla rekabet gücünü arttırmak ve mega gemilerin limana uğramasını sağlamak amacıyla inşa edilen “East Med Hub Terminali” (Doğu Akdeniz Terminali), Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan tarafından törenle hizmete açıldı. Yeni terminal sahasında düzenlenen törene Elvan’ın yanı sıra Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Akfen Holding ve MIP Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, PSA Avrupa&Amerika Bölge CEO’su ve MIP Yönetim Kurulu Üyesi David Yang’ın yanı sıra kent protokolü katıldı.
Bakan Elvan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye üzerinde yapılmaya çalışılan algı operasyonundan Halep’teki katliama kadar birçok konuda önemli mesajlar vererek, dünyaya Mersin’den seslendi. Bugünün sadece Mersin için değil, Türkiye için de önemli ve anlamlı bir gün olduğunu dile getiren Bakan Elvan, bir Türk firmasıyla Singapur’dan gelip Türkiye’de yatırım yapmış olan yine bir başka büyük küresel firmanın Mersin Limanı’nın genişletilmesinin açılışını yapacaklarını söyledi. Mersin Limanı’nın kapasitesinin genişlemesinin, bir anlamda Mersin’in kalkınması, gelişmesi ve Türkiye’nin gelişmesine, kalkınmasına katkı sağlamak anlamını taşıdığını ifade eden Elvan, bugünkü açılışla yüzde 44’lük bir kapasite artımının söz konusu olduğunu dile getirdi. Mersin’in ve Türkiye’nin ticaretinde Mersin Uluslararası Limanı’nın önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Elvan, bu limanın sadece Türkiye için değil, bölge için de son derece önemli bir liman olduğunun altını çizdi. Elvan, “Ortadoğu, Kafkaslar, Avrupa aslında ana deniz ticaret hattının en önemli transfer merkezlerinden biri konumunda. 2023 hedefimiz, Mersin Limanımız için, Mersinimiz için, Akdeniz Bölgesi için 7,5 milyon TEU’luk konteyner” dedi.

Bakan Elvan’dan Mersin’e kardeş liman müjdesi
Şu anda MIP’in fiili olarak yılda 1,5 milyon TEU’luk konteyner kapasitesine ulaştığına işaret eden Bakan Elvan, “Elbette 1,8 milyon TEU’luk bir kapasitesi var ama uygulamada 1,5 milyonu realize eden bir duruma geldi. 2035 yılındaki hedefimiz 14 milyon TEU’luk konteyner. Bu hedefi gerçekleştirmek için hem bu limanımızı güçlendireceğiz hem de bu limanımıza kardeş bir liman da getireceğiz inşallah. Kardeş bir limanın yapılmasını sağlayacağız. 1,8 milyon TEU’luk konteyner kapasitesine sahip olan bu limanın 2,6 milyon TEU’luk konteyner kapasitesine ulaşması elbette bizim için yeterli değil. 2023 hedefinin 7,5 milyon olduğunu ifade ettim. Bu hedefi yakalamamız gerekiyor. Mevcut tesisin ilave genişlemesi bile bizim hedefimizi karşılamayacak. Onun için burada bizim bir başka hedefimiz de kardeş bir limanı Mersin’e kazandırmak olacak. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bunun adımlarını birlikte atacağız. Şu anda 1/1000’lik imar planı çalışmaları devam ediyor. ÇED çalışmaları tamamlanmış durumda. Ama ben hem PSA hem de Akfen Holding’e huzurlarınızda çok teşekkür etmek istiyorum. 170 milyon dolarlık bir ilave yatırım gerçekleştirdiler” ifadelerini kullandı.

“Son aylarda özellikle ülkemize yönelik bir algı operasyonu başlatıldı”
Türkiye’ye gelen her bir küresel sermayenin, her bir yatırımcının, Türkiye’deki yatırımının üzerine yeni yatırımlar gerçekleştirdiğine dikkat çeken Elvan, yabancı sermaye yatırımcısı olarak Türkiye’ye gelip de Türkiye’de büyümeyen firma olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Demek ki, Türkiye küresel düzeyde yatırımcılar için önemli bir cazibe merkezi konumunda. Son aylarda özellikle ülkemize yönelik bir algı operasyonu başlatıldı. Özellikle makro ekonomik göstergelere baktığımızda, Türkiye’nin 2013, 2014, 2015 yıllarından çok farklı olmadığını görüyoruz. Cari açığına bakıyoruz, düşüş söz konusu. Bütçe açığımızda önemli bir farklılık söz konusu değil. Ama Türkiye’nin üzerinde bir algı operasyonu yapmaya çalışanlar var. Yatırımcılarımızı rahatsız etmek isteyen kesimler var. Ama Türkiye olarak öyle bir özel sektöre sahibiz ki, son derece dinamik, rekabet gücü yüksek, dünyaya entegre olmuş bir özel sektöre sahibiz, firmalara sahibiz. Bunlar hem ulusal hem de uluslararası düzeyde firmalardır. Bizim için önemli olan şu; Singapur’dan gelip Türkiye’ye yatırım yapan bir yatırımcı bizim için yerli bir yatırımcıdır, ulusal bir yatırımcıdır. Bir Türk firmasıyla Singapur’dan gelip buraya yatırım yapan firma arasında bizim gözümüzde hiçbir fark yoktur. Tüm firmalarımızın arkasındayız, destekçisiyiz, destekçisi olmaya da devam edeceğiz.”

“Firmalarımızın özellikle dışarı ile bağını zayıflatmaya çalışan kesimler var”
Özel sektöre, firmalara çok güvendiklerinin altını çizen Elvan, dünyanın dört bir yanına ihracat yapan, her geçen gün daha da büyüyen ve güçlenen firmalar olduğunu vurguladı. Ama bu firmaların özellikle dışarı ile bağını zayıflatmaya çalışan kesimler de olduğunu söyleyen Elvan, “Ben onlara ancak şunu söyleyebilirim; ülkenizi sevin. Bakınız dünyanın dört bir yanından gelen firmalar Türkiye’de yatırım üstüne yatırım yapıyorlar. Para kazanıyorlar. Biz de kazanıyoruz, onlar da kazanıyor. İstihdam sağlıyorlar. Biz onlara kucak açıyoruz, açmaya da devam edeceğiz, onların arkasında durmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Dünyanın en büyük gemilerinin artık Mersin Limanı’na yanaşabileceklerini belirten Bakan Elvan, genişleme yatırımı gerçekleşmeden önce 6 bin 500 konteyner kapasitesindeki gemilerin yanaştığı limana bundan böyle bunun 3 katı kapasiteye sahip olan 18 bin konteynerlik, 400 metre uzunluğundaki mega gemilerin limana yanaşabileceğini kaydetti. Mersin Limanı’nın, sadece Türkiye’nin ithalatı ve ihracatı için değil, transit ticaret için de dünyanın önemli bir merkezi konumunda olduğunu ifade eden Elvan, bundan sonra daha da güçlü olacağına inandıklarını dile getirerek, IMP’ye, PSA’ya ve Akfen’e güvendiklerini söyledi.

“Özel sektöre güveniyoruz, güvenmeye de devam edeceğiz. Firmalarımız, bu algı operasyonuna inanmasın”
Limanın özelleştirme sürecindeki eleştirileri anımsatan Bakan Elvan, şunları söyledi:
“Biz bu limanın işletme hakkını devretmek istediğimiz zaman çok büyük tepkiler aldık. ‘Limanı özelleştiriyorlar’, ‘Kime peşkeş çekiyorsunuz?’ dediler. Bugün bu liman geçmişle kıyaslayınız, özel sektörün bir limanı işletmesiyle kamunun bir limanın işletmesi arasındaki farkı görünüz. Bu limanın işlem hacmi her yıl yüzde 10’dan fazla büyüdü. Bundan sonraki süreçte daha da artacak. Biz özel sektöre güveniyoruz, güvenmeye de devam edeceğiz. Bundan devletin bir zararı olmadı, bilakis karı oldu. Vatandaşımızın bir zararı olmadı, karı oldu. Daha fazla insan istihdam edildi, daha fazla kapasite yaratıldı, daha fazla üretim, daha fazla ihracat, daha fazla ithalat sağlandı. Onun için bundan sonraki süreçte de özel sektörü desteklemeye devam edeceğiz.
Firmalardan, özellikle Türkiye’ye yönelik bu yapılan algı operasyonuna inanmamalarını isteyen Elvan, “Gerçek resmi onların gördüğünü biliyoruz elbette ama sadece makroekonomik göstergelerimize baksanız, Türkiye’nin ne kadar sağlıklı büyüdüğünü görürsünüz.”

“Çocuklar katlediliyor ama ‘demokrasi’ diyen dünya suskun. Bir tek sesi çıkan Türkiye var”
Halep ve Suriye’de son dönemde yaşananlara da değinen Bakan Elvan, Türkiye’nin hemen yanı başında, Halep’te çocukların ve kadınların katledildiklerini, yakıldıklarını ve işkence çektiklerini söyledi. Elvan, “Ama dünya suskun. ‘Demokrasi, demokrasi’ diyen, bir kuş öldüğünde onun hesabını soran ülkeler ses çıkarmıyorlar artık. Çocuklar katlediliyor, o demokrasi diyen ülkelerin sesi çıkmıyor. Birleşmiş Milletlerin sesi çıkmıyor. Nerede o gelişmiş ülkeler, nerede Birleşmiş Milletler, nerede Avrupa Birliği? Seslerini duyuyor musunuz? Bir tek sesi çıkan ve Halep’teki o yavruları, o eziyet çeken aileleri, kadınları kurtarmaya çalışan, onlara kucak açmaya çalışan Türkiye var. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız yoğun bir gayret içerisindeler, bir an önce ateşkes sağlansın, oradaki çocuklarımız daha fazla katledilmesinler diye. Biz bugüne kadar bu mazlum kardeşlerimize hep sahip çıktık, bundan sonra da çıkmaya devam edeceğiz. İşte bizim ülke olarak diğerlerinden farkımız bu” diye konuştu.
İstanbul’daki terör saldırısına da değinen Elvan, “Özellikle terör örgünü maşa olarak kullananlar şunu çok iyi bilsinler; siz ne yaparsanız yapın, Türkiye’nin birliğini ve beraberliğini bozamayacaksınız. Türkiye’nin gelişmesini ve kalkınmasını engelleyemeyeceksiniz. Türkiye büyümeye ve güçlenmeye devam edecektir. Türkiye, bu yatırımları gerçekleştirmeye devam edecektir. Çünkü biz öyle bir milletiz ki, gerçekten bu topraklar için, bu vatan için canımızı feda edebilecek ruha, anlayışa sahibiz” ifadelerini kullandı.

“Genişleme projesinin ikinci fazına ise 2017 yılında başlıyoruz”
Akfen Holding ve MIP Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise MIP bünyesinde hayata geçirdikleri Doğu Akdeniz Terminali’nin devam eden yatırımlarının ilk adımını oluşturduğunu söyledi. 2014 yılında başladıkları rıhtım genişleme projesinin birinci fazını bugün hizmete açtıklarını belirten Akın, “East Med Hub Terminali’nin devreye girmesi ile birlikte limanımızın rıhtım kapasitesi 2,6 milyon TEU’ya ulaştı. Projenin ilk fazı için şu ana kadar yaklaşık 170 milyon dolar yatırım yaptık. Genişleme projesinin ikinci fazına ise 2017 yılında başlıyoruz” dedi.
Yeni terminal ile birlikte MIP için bugüne kadar yaptıkları yatırımların toplam değerinin 1 milyar doları aştığını belirten Akın, “Mevcut durumda maksimum 400 metre uzunluğunda ve 15 metre derinliğinde olan 18 bin TEU kapasiteli gemilerin uğrayabildiği limanda, East Med Hub Terminali ile mega gemilere hizmet verilmeye başlandı ve böylece aktarmasız direkt seferler yapılabiliyor” diye konuştu.

“Bu önemli yatırım mega gemilere Mersin’in kapılarının açılmasını sağladı”
PSA Avrupa&Amerika Bölge CEO’su ve MIP Yönetim Kurulu Üyesi David Yang da konteyner gemilerinin son 10-15 yıl içinde muhteşem bir büyüme gösterdiğini, bu olağandışı boyutlara sahip gemilerin piyasaya sürülmesiyle sektördeki gelişim hızının doruğa ulaştığını söyledi. Yang, sözlerine şöyle devam etti:
“Hizmete açılan East Med Hub terminalinin sahip olduğu olanaklar bugünkü endüstrinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteliktedir. Bu önemli yatırım mega gemilere Mersin’in kapılarının açılmasını sağlamıştır. MIP ilerleyen süreçte direkt seferlerin açılması ve sefer sürelerinin kısalmasıyla Ortadoğu ve bağımsız devletler topluluğu ülkelerinin de ana limanı konumuna erişecektir.”
Konuşmaların ardından, Bakan Elvan ve protokol üyeleri, Mersin Limanı 4 numaralı rıhtımda genişletilen East Med Hub Terminali’nin açılışını gerçekleştirdiler. Açılışta, denizde botlar da görsel bir sunuş sergiledi.
Kaynak: iha