Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, savunma sanayii ihracatını kısa sürede 5 milyar doların üzerine çıkartmak istediklerini bildirdi. Milli savunma sanayindeki yerlilik oranının yüzde 24'lerden yüzde 60'lara geldiğini vurgulayan Işık, "1 milyar 700 milyon doların üzerinde yıllık ihracat rakamını yakaladık. Ve önümüzdeki süreçte bu rakamın aritmetik değil de bir geometrik artışla büyüyeceğine inanıyorum." dedi.

Fikri Işık, savunma ve havacılık sanayii ihracatı ile ilgili rakamların paylaşıldığı basın toplantısına katıldı. Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI), tarafından Çırağan Sarayı'nda tertip edilen toplantıda Işık, özellikle 1980'li yıllardaki savunma sanayinin kurumsal olarak geliştirilmesine yönelik başlatılan çalışmaların Ak Parti iktidarları döneminde çok büyük bir hız kazandığının altını çizdi.

Savunma sanayiinin herkesin gururla ifade ettiği bir noktaya geldiklerini dile getiren Işık, "Yüzde 24'lerdeki yerlilik oranını yüzde 60'lar seviyesine çıkardık. Bunu yaparken de ciddi bir nitelik artışı sağladığımızı da özellikle ifade etmek isterim. Pek çok uluslararası rekabete açık şirketimiz oluştu. 1 milyar 700 milyon doların üzerinde yıllık ihracat rakamına geldik. Ve önümüzdeki süreçte bu rakamın aritmetik değil de bir geometrik artışla büyüyeceğine inanıyorum." şeklinde konuştu. Ardından bakanlık olarak gerçekleştirdikleri projelere de değinen Milli Savunma Bakanı, şunları söyledi:

"NATO Varşova'daki son zirvede Türkiye ve Polonya bir anlaşma imzaladı. NATO, kendinin eksikliğini duyduğu 16 alanı belirledi ve bu alanlarda çalışma yapılması ile ilgili karar aldı. Bu alanlardan bir tanesi de elektronik harp alanı. Ve bu elektronik harp alanı ile ilgili teknolojilerin geliştirilmesi ile ilgili ülkelerden biri de Türkiye. Artık Türkiye bu noktada teknoloji geliştirecek konuma geldi. İnşallah önümüzdeki süreçte sadece kendi ihtiyaçlarımız için değil NATO'nun da ihtiyaç duyduğu elektronik harp sisteminin geliştirilmesi, engelleyici elektronik harp sistemlerinin geliştirilmesi ile ilgili Türkiye ve Polonya'nın liderliğinde bir çalışmayı başlatıyoruz."


Fikri Işık, Ar-Ge ve inovasyona ise büyük yatırım yaptıklarını anlattı. "Bu yatırımlarda şimdi daha yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesini sağlayan çok ciddi bir zemin teşkil etti." diyen Işık, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki süreçte özel sektör odaklı yeni bir sıçrama hedefimiz var. Kısa sürede savunma sanayi ihracatımızı 5 milyar doların üzerine çıkarmak istiyoruz. Bunu yaparken de daha fazla mal satarak daha fazla sürümden kazanarak değil daha katma değeri yüksek ürünler satarak, platformlar satarak, sistemler satarak buna kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum. En son Pakistan ziyaretimizde gerekli görüşmeleri yapmıştık. Agosta tipi deniz altıların modernizasyonu ile ilgili 350 milyon dolarlık projeyi Türkiye kazandı. Bunun gibi pek çok görüşme de sürüyor. Ben inanıyorum ki özel sektörümüzün bugüne kadarki gösterdiği gayreti daha fazla artırarak bu hedefi gerçekleştireceğiz."


KOBİLER'İN FİNANSAL ERİŞİMİ KOLAYLAŞIYOR

Savunma sanayiinde daha fazla KOBİ olmasını istediklerini belirten Işık, otomotiv gibi bazı sektörlerden savunma sanayine geçiş olması için çalışma yaptıklarını kaydetti. Türkiye'nin bu noktada daha fazla üretime, istihdama, yatırıma ve ihracata ihtiyacı olduğunu belirten Işık, "Kredi Garanti Fonu'nun savunma sanayindeki KOBİ'ler tarafından kullanılması için bir çalışmayı başlattık. KOBİ'lerimizin finansmana erişimi noktasında bu fondan daha etkin faydalanması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz." diye konuştu.

Savunma sanayi yazılımlarında Anadolu'nun her üniversitesini harekete geçireceklerine de değinen Bakan Işık, “Şimdi yeni bir program başlatıyoruz. Anadolu'daki her üniversiteden az veya çok yazılım hizmeti almak istiyoruz. Öne çıkan üniversiteleri de daha güçlü desteklemek istiyoruz. Çok ciddi bir insan kaynağımız var. Bu insan kaynağının değerlendirilmesi için somut projeler hayata geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.


Savaş uçağı projesi ile ilgili gelen bir soruya cevap veren Işık, "Milli muharip uçakla ilgili bu büyük bir proje biliyorsunuz. Şuanda arkadaşlarımız bu projenin teknik detaylarını çalışıyorlar. Bu Türkiye'nin gerçekten yeni nesil kendi savaş uçağını geliştirme projesi. Aynı zamanda çok fazla bileşeni olan bir proje. Turbo jet motorundan tutunda yazılımsal sistemlerine kadar çok çok büyük bir proje. Çalışmalar devam ediyor ve şuanda bir sorun gözükmüyor bizim açımızdan. Ama tabii en son tüm detaylar bitirilip anlaşmaya bağlayana kadar tamam bu iş olmuştur demeyiz." bilgisini paylaştı.

Öte yandan son günlerde öldürülüp öldürülmediği tartışma konusu olan PKK elebaşısı Bahoz Erdal ile ilgili olarak Işık, "Bahoz Erdal ile ilgili konu biliyorsunuz Suriye'deki yerel bir örgütün yaptığı bir operasyon. Bunu Türk Silahlı ve Kuvvetleri'nin yapması diye bir şey söz konusu değil. Orada yerel unsurların yaptığı bir operasyon." açıklamalarında bulundu.

Toplantıya ayrıca SSI Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ve Savunma Sanayi Müsteşarı Prof.Dr. İsmail Demir de katıldı.

Cihan
Kaynak: cha