Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Birliği’nin aday ülkelere yönelik ‘Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)’ kapsamında ilki 2011 yılında Türkiye’de uygulamaya başlanan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında bugüne kadar 10 bin 742 projeye, yaklaşık 3,5 milyar hibe desteğinin sağlandığını açıkladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, IPARD-II Programı’nın ilk başvuru çağrı ilanına yapılan başvurular konusunda yazılı açıklamada bulundu. Çelik açıklamada, “Avrupa Birliği’nin aday ülkelere yönelik ‘Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)’ kapsamında ilki 2011 yılında ülkemizde uygulamaya başlanan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında bugüne kadar 10 bin 742 projeye, yaklaşık 3,5 milyar hibe desteği sağlandı. Bu destekler sayesinde 42 ilimizde, faydalanıcı katkılarıyla birlikte toplamda 7 milyar TL’yi bulan yatırım gerçekleştirildi ve yaklaşık 51 bin kişiye istihdam sağlandı” ifadelerine yer verdi.
“YAKLAŞIK 1 MİLYAR AVROLUK KAYNAĞI VATANDAŞIMIZIN KULLANIMINA SUNACAĞIZ”
2016 yılı itibariyle, 2020 yılına kadar sürecek olan IPARD Programı’nın ikinci dönemine girildiğini belirten Bakan Çelik, şunları kaydetti:
“Bu yeni dönemde tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonuna ve kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik desteklere yeni yatırım alanları ve artan hibe oranları ile devam edeceğiz. 801 milyon Avro’su Avrupa Birliği’nden olmak üzere, ulusal katkı ile birlikte toplamda yaklaşık 1 milyar Avroluk kaynağı vatandaşımızın kullanımına sunacağız. IPARD II Programı’nda, ilk programda desteklenen yatırım alanlarına manda sütü ve manda eti üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği de eklendi, hayvancılık alanındaki bu hibe desteklerinin üst sınırı yüzde 65’ten yüzde 70’e çıkarıldı. Kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesini amaçlayan arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı yüzde 50’den yüzde 65’e çıkarıldı, bu alandaki faaliyetlere makine parklarının kurulumu ve yenilenebilir enerji yatırımları da eklendi. Ayrıca bitkisel üretim kapsamında tıbbi-aromatik bitki, süs bitkisi ve fidan yetiştiriciliğinin yanında artık mantar yetiştiriciliği de desteklenecek.”
“KIRSAL ALANLARDA İSTİHDAM VE İŞ İMKANLARI SAĞLANARAK KENTE GÖÇÜN BİRAZ DAHA AZALACAĞINA İNANIYORUZ”
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından IPARD-II Programı’nın ilk başvuru çağrı ilanına 18 Aralık 2015 tarihinde çıkıldığını ve sürecin 27 Nisan 2016 tarihinde tamamlandığını hatırlatan Çelik, “Süt, kırmızı et ve kanatlı eti üretimi ile yumurta tavukçuluğunu kapsayan hayvansal üretim alanında toplam 2 bin 345 adet başvuru alındı. Talep edilen destek tutarı yaklaşık 3 milyar TL, toplam yatırım tutarı ise yaklaşık 5 milyar TL’dir. Etin, sütün, meyve-sebzenin ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik olarak toplam 135 adet başvuru yapıldı. Bu başvurular için talep edilen destek tutarı yaklaşık 212 milyon TL, toplam yatırım tutarı ise 467 milyon TL’dir. Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Sektörlerinde ise toplam 6 bin 306 adet başvuru yapıldı. Bu başvurularda talep edilen destek miktarı ise 1,2 milyar TL olup gerçekleştirilmesi planlanan toplam yatırım 2 milyar 50 milyon TL’dir. Bu başvurular IPARD prosedürlerine uygun olarak gerekli inceleme, kontrol ve analiz süreçleri ile sıralama kriterlerine tabi tutulduktan sonra kaliteli projeler desteklenmek üzere belirlenecek. Gerçekleşecek yatırımlar ile ülkemizin kırsal kalkınma hamlesinin daha ileriye taşınacağına, hayvansal üretimde gıda arzının daha istikrarlı bir hale geleceğine, kırsal alanlarda istihdam ve iş imkanları sağlanarak kente göçün biraz daha azalacağına inanıyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.
Ayrıca IPARD-II programı kapsamında hazırlıklarını yürütülen çalışmalarla yeni dönemde kırsal kalkınmada yerel katılımın sağlanacağına dikkat çeken Çelik, “Çevreye duyarlı tedbirlerin uygulanacağı projeler ile yerel yönetimler ve bazı birliklerin yenilenebilir enerji yatırımları da desteklenecek. IPARD-II Programı’nın ve yaklaşık 1 milyar Avro civarındaki kaynağın ülkemiz çiftçilerine, üreticilerine hayırlı olmasını diliyorum” açıklamalarında bulundu.
Kaynak: iha