DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonu yetkililerinin kendi üretimini teşvik etmek için “Türk domatesine uygulanan yasağı kaldıramıyoruz” şeklindeki açıklamalarını samimi bulmadıklarını söyledi.

Türkiye’den Rusya’ya 2012 yılında 360 bin 648 ton, 2013 yılında 335 bin 10 ton, 2014 yılında 365 bin 557 ton, 2015 yılında 346 bin 747 ton domates ihracatının gerçekleştiğini belirten Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2016 yılında domates ihracatının gerçekleşmediğini kaydetti.

Uçak kazası sonra Rusya tarafından Türk yaş meyve ve sebzeye getirilen yasağın iki tarafa da büşük zarar ve mağduriyet verdiğini söyleyen Gürdoğan, “Bilindiği üzere yaş meyve sebze ürünlerimiz açısından ve 1990’lı yıllardan günümüze kadar Rus iş adamları ile yaptığımız ortaklıklarımız ve birlikteliklerimiz nedeniyle, Rusya Federasyonu sektörün en önemli pazarı olma özelliğini sürdürmektedir. Yaşanmış olan ve hiçbir tarafında tasvip etmediği uçak kazası sonrasında Rusya Federasyonu tarafından Türk yaş meyve sebze ürünlerine getirilen yasaklama maalesef her iki taraf açısından da büyük zararların ve mağduriyetlerin yaşanmasına sebebiyet vermiştir. İki ülke liderlerinin başarılı bir şekilde süreci yöneterek, yeniden ilişkilerimizin en üst düzeyde, kalmış olduğu noktadan daha üst sıralara yükseltilmesi konusundaki gayret, çaba ve başarıları iki ülke iş adamları tarafından takdirle karşılanmış ve her iki ülke liderine iş adamları şükranlarını sunmuştur” dedi.

Rusya’da piyasanın ihtiyaç duyduğu domatesi Çin, Mısır, Suriye, Fas, İran Ürdün ve hatta Sırbistan’dan ithal edilmeye devam ettiğini vurgulayan Gürdoğan, “Ancak, tüm gerilim ortamının ortadan kaldırılması ve ilişkilerin kriz öncesi döneminde daha ilerisine taşınması konusunda verilen talimat ve iyi niyet mesajlarına rağmen, maalesef Rusya tarafında ihracatçılarımıza yönelik kısıtlamaların devam etmesi ihracatçılarımızdaki güven duygusunu zedelemektedir. Rusya Federasyonu yetkilileri kendi üretimini teşvik etmek için ‘Türk domatesine uygulanan yasağı kaldıramıyoruz’ şeklindeki açıklamalarını samimi bulmamaktayız. Çünkü Rusya Federasyonu Türk domatesine yasağı devam ettirmesine rağmen, piyasanın ihtiyaç duyduğu domatesi Çin, Mısır, Suriye, Fas, İran Ürdün ve hatta Sırbistan’dan ithal etmeye devam etmektedir. Mademki kendi üretimini teşvik etmek istiyorsun neden diğer ülkelerden domates ithalatına aynı hızla devam ediyorsun Rus yetkililere soruyor ve cevabını bekliyoruz. Rus tüketicilerin yapmış olduğu yoğun şikayetlerde, piyasada Türk domatesi gibi kaliteli ve uygun fiyattan ürün bulamamanın serzenişini yapmaktadırlar. Değerli Rus dostlarımız şunu açıkça bilmelidir ki; Türk yaş meyve sebze ihracatçısı en kaliteli ve en uygun fiyat ve en kısa sürede taze olarak Rus piyasasına ürün sunmaktadır ve bu avantaj hiçbir ülkenin elinde bulunmamaktadır. Rus ithalatçılar tarafından ihracatçılarımıza yapılan açıklamada yerli Rus sera üretiminin hiçbir şekilde talebi karşılayamadığını ve üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle de Rus halkı çok daha pahalı fiyattan ürün tüketmeye mahkum edildiğini ve yetkililerin adeta Rus halkını cezalandırdığını ifade etmektedir. Ayrıca, aynı Rus ithalatçı dostlarımız piyasanın ihtiyacı olan sebze ve domatesin farklı ülkelerden çok kalitesiz bir şekilde piyasaya giriş yaptığını ifade etmektedir” şeklinde konuştu.

“Türkiye’den almadıkları ürünleri başka ülkelerden ithal etmeye devam etmektedirler”

Türk ve Rus iş adamları olarak daima sağlam zeminler üzerinde ticaret yapmak ve iki ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Gürdoğan, “En üst düzeye ulaşan ilişkilerimiz ölçeğinde, ticaretin de aynı paralelde seyretmesini çok değerli Rus devlet yetkililerinden beklemekteyiz. Bizler Türk ve Rus iş adamları olarak daima sağlam zeminler üzerinde ticaret yapmak ve iki ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlamışızdır. Bu misyon doğrultusunda kriz dönemlerinde dahi ilişkilerimizde en ufak bir olumsuzluk yaşanmamıştır. Bu zamanlarda da ticaret ve iş ortaklığımızı yaşanan sorunları ilişkilerimize aksettirmeden sürdürmüşüzdür. Ancak, gelinen noktada tüm ilişkilerin en üst düzeyde olumlu seyretmesine rağmen ve iki ülke liderinin de bu yönde talimat vermesine rağmen maalesef alt kademe Rus bürokrasisi hala yasaklamalarla bu ilişkilerin gelişmesini engellemektedir. Türk ürünlerine getirilen yasaklamanın sürdürülmesi ve hele hele yetkililerin domates ve sebze ürünlerindeki yasaklama gerekçelerine yönelik açıklamaları hiçbir şekilde gerçekle örtüşmemektedir. Açıkça görülmektedir ki Türkiye’den almadıkları ürünleri başka ülkelerden ithal etmeye devam etmektedirler. Bu nahoş durum artık ister istemez ihracatçılarımızda ve Rusya’da iş yapan iş adamlarımızda güven bunalımına yol açmaktadır. Bundan dolayı, değerli Rus hükümet yetkilileri ve karar vericilerinden belirsizlik ortamının bir an önce son bulması için beklenen somut hamleleri gerçekleştirmeleri ve her iki ülke iş adamlarının iki tarafın ekonomisine yapacakları katkıyı dikkate alarak Türk sebze ürünlerine getirilen tüm yasaklama ve kısıtlamaları kaldırmalarını talep etmekteyiz” diye konuştu.
Kaynak: iha