Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) Projesi kapsamında 3 kez ABD’ye giden mermer sektörü temsilcilerinin bu ülkeye olan ihracatlarını yüzde 37 oranında arttırdığını ifade etti.

Batı Akdenizli mermer ihracatçıları, URGE Projesi çerçevesinde gerçekleştirdiği çalışmaların meyvelerini toplamaya başladı. Ekonomi Bakanlığı desteğiyle yürütülen URGE Projeleri, Batı Akdenizli mermer ihracatçılarına doping etkisi sağladı. URGE kapsamında bir kez gidilen Çin’de ihracat 58.4 milyon dolardan 86.7 milyon dolara yükseldi ve ihracat artışı yüzde 48.4’e ulaştı. Batı Akdenizli mermer ihracatçılarının alternatif pazar kapsamında özel bir önem verdiği ve 1.5 yılda 3 kez gittiği ABD pazarındaki ihracat artışı yüzde 37’ye, ihracat rakamları ise 5,7 milyon dolardan 7,8 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk 5 ayında gerçekleşen ihracat artışı geleceğe yönelik umutları artırdı.

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Batı Akdenizli mermer ihracatçılarının URGE projesi kapsamında Çin ve ABD’nin yanı sıra alternatif pazarlar oluşturma çalışmaları kapsamında Kanada, Avustralya ve İtalya’ya da gittiğini belirtti. Bu ülkelerde mermer ihracatının gelecek döneme olumlu yansımasının beklendiğini kaydeden Satıcı, "BAİB olarak, Batı Akdeniz’in mermer ürünlerinin dünyanın tüm ülkelerine ihraç edilebilmesi için başlattığımız çalışmalar aralıksız sürüyor. Bu çerçevede BAİB yönetimi, Ekonomi Bakanlığının ciddi destekler verdiği URGE Projelerinin bir yenisini hayata geçirmeye hazırlanıyor" dedi.

Satıcı, "Hali hazırda 2 ayrı URGE Projesinin yanı sıra 3’üncü proje içinde çalışmaları hızlandırdık. ‘Batı Akdeniz Mermer Kümesi’ isimli yeni projeye katılım başvuruları alınmaya başladık. Son başvuru tarihi 16 Haziran 2017 Cuma günü olan projenin Temmuz ayı içerisinde başlayacak. Proje çerçevesinde katılımcı firmalara öncelikle ihtiyaç analizi çalışması yapılacak. Bu çalışma ile firmalar her yönüyle değerlendirilip, güçlü ve zayıf yönleri belirlenecek. Ardından ihtiyaç duyulan konularda firmalara eğitimler verilecek. Son olarak da hedef pazarlar belirlenerek, Ekonomi Bakanlığının sağladığı maddi desteklerden de yararlanılarak, ihracatı artırmak için yurt dışı pazarlama faaliyetlerine geçilecek" ifadelerini kaydetti.
Kaynak: iha