GİSBİR Sekreteri Özdemir: Avrupa'nın küçük tonajlı kimyasal tankerleri Türkiye'de yapıldı

TÜRKİYE Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR),Genel Sekreteri Mehtap Özdemir Türkiye'de gemicilik anlamında ciddi imkanlar yarattıklarını söyledi.

Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası'nda, 'Savunma sanayi, MİLGEM, uçak gemisi ve diğer ticari gemi inşası ile ilgili il potansiyelinin değerlendirmesi' toplantısı düzenlendi. Toplantıya Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Özdemir, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, işadamları ve davetliler katıldı.

GİSBİR Genel Sekreteri Mehtap Özdemir, Türk sanayicilerinin üreteceği ve sertifikasyona tabi her türlü ürüne uluslararası pazarda gerekli rekabet sağlayabileceğini düşündüklerini belirterek, birliğin yapısı hakkında bilgiler verdi.

Şu anda 78 faal tersanelerinin bulunduğunu belirten Özdemir, şöyle dedi: "İhracat gelirleri 2017 yılında 1.31 milyon dolardır. 600 milyon dolar da bakım onarımdan gelen bir gelirimiz var. Küçük tonajlı kimyasal tankerlerde dünyada birinciyiz. Özellikle 2012 yılına kadar süreçte neredeyse Avrupa'nın küçük tonajlı kimyasal tankerlerin tamamı Türkiye'de yapıldı diyebiliriz. Tonajla ilgili konusu aslında Çin gibi ülkelerde tabi hem havuzlar hem de kızaklar daha büyük alanlar daha geniş. Bu nedenle onların yaptığı inşa ettiği gemilerin boyutları daha uzun yada daha geniş olabiliyor. Tuzla ve Yalova bölgelerinde daha kısıtlı alanlarda tersane boyutları oradakiler kadar büyük olmadığı için biraz daha orta ölçekli segmentine hitap etiğimizi söyleyebiliriz."

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, toplantıya olan yoğun katılımdan dolayı katılan herkese teşekkür ederek, "Bizler, Tekirdağ'daki sanayi potansiyelini artırmak, üretim ile gelişimini sağlamak ve aynı zamanda da teknoloji ile Ar-Ge üzerine yapacağımız çalışmalarla katma değeri yüksek teknolojik ürünlerle ülke ekonomimize ve geleceğimize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Temmuz ayı içerisinde yapmış olduğumuz toplantıda, 'Bizim Tekirdağ'ın önemli bir potansiyeli olan gemi inşaatı sektörünün tedarikçisi olarak neler yapabiliriz, savunma sanayine yönelik neler yapabiliriz'in arayışıyla Çorlu TSO'nun da katkılarıyla bazı tersanelere ziyarette bulunduk. Onlar da bizleri en iyi şekilde karşılayarak, en iyi şekilde karşılıklı diyaloglarımızı oluşturduk. Bugün de bununla ilgili bir değerlendirme toplantısı yapıyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim