Gaziantep 6. Penye Tekstil ve Teknolojileri fuarı (PENTEX) Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla açıldı. Açılışta konuşan Şimşek, Nisanın ortasında Türkiye’nin önünün daha da açılacağını söyledi.

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) gerçekleşen fuarın açılışına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, GTO Meclis Başkanı Settar Konukoğlu, SANKO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Deniz Köken, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür Tekstilciler ve çok sayıda iş adamı katıldı.

“Türkiye tekstilde söz sahibi”

Türkiye’nin tekstil sektöründe dünyada önemli bir yerinin olduğuna vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Gerçekten Gaziantep bütün sıkıntılara rağmen Türkiye’nin dinamosudur. Türkiye’nin lokomotifi tekstil ve giyim sanayidir. Yaklaşık olarak 50 bin tane tekstil hazır giyim anlamında Muazzam bir istihdam sağlayan, geçen sene 26 milyar doları aştık. İhracatımızın yüzde 18.4 bu sektörün elinde. Dünya tekstil yüzde 3,8’ini Türkiye yapıyor. Ve bu verilerle tekstilde dünya da 6. sıradayız. Bu sektör Türkiye için önemli bir yerdedir. Sanayimizin lokomotifi durumdadır. Son yıllar da Türkiye’nin dünyaya açılması ile birlikte Türk işadamlarının yatırımları 1,3 milyar doları bulmuş durumda. Bu sektörün geleceği markalaşmada ve AR-GE’dedir. Devletin desteğiyle markalaşmada Türkiye dünyada birinci sıradadır. Bizler dünyadaki farkı, kalite ve AR-GE’de bulacağız. İtalya’ya baktığımız zaman işçiliği ve enerji harcamaları bizden fazla, fakat ihracatı bizden neredeyse 3 kat daha fazladır. Bunun tek nedeni ise markalaşmadır. Fuara katılan iş dünyası bütün pazarlarda koşuşturmalıdır. Bugünün şartları iyi olmayabilir" dedi.

“Nisan ortasında ekonomide belirsizlik biter”

Referandumdan sonra Türkiye’nin önünün açılacağını belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Türkiye zor travmalar yaşadı. Bunlar da ülkeye ekonomik olarak yansıdı. Ama bunlar azalmaya başlayacak. Tahmin ediyorum ki Türkiye referandumdan sonra yani nisanın ortası gibi belirsizlik biter Türkiye’nin ekonomisi daha da güçlenecek. Terörle mücadele bizler için varlık yokluk meselesi, FETÖ ile mücadele de çok büyük yol kat ettik. Güçlü Türkiye ve yönetimde istikrar için uzun vadeli yeniden yapılanmadır. Bu bir rejim değişikliği değildir. Rejim 100 yıl önce çözülmüş bir sorundur. Meclisimiz daha güçlü olacak, yargı bağımsız olacak. Sistem bu haliyle sorunlara gebedir. Fakat yeni sistem geldiği zaman kararlar daha erken alınacak ve geçmişteki sorunlarla karşılaşmayacağız” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu tekstilin Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, “Tekstil dünyanın bir sektörüdür. Türkiye’ye döviz getiren tek sektördür. Cumhurbaşkanımızın bir seferberlik çağrısı var, biz de buna destek vermek için yola çıktık. Türkiye’deki tekstilin önünü açmak gerekir. Türkiye de tekstilde çalışanların sayısını yüzde 25 arttırabiliriz. Yeter ki gümrük duvarları önümüzden çekilsin” diye konuştu.

Fuarın açılışını gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Şimşek daha sonra tekstil stantlarını gezdi.
Kaynak: iha