İstanbul Sanayi Odası (İSO), tarihinin ilk yurt dışı heyet ziyaretini İran’a düzenledi. Başkent Tahran’a işbirliği fırsatlarını değerlendirmek için 70 kişilik heyetle giden İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İran Teknoloji ve Sanayi olmak üzere iki bakan ile özel toplantı gerçekleştirirken, Türk firmaları da 202 İranlı firma ile ikili görüşmeler yaptı.

İSO Başkanı Bahçıvan, gezi ile ilgili açıklamasında, İranlı bakanlarla iki ülke iş dünyasının işbirliği yapması konusunda fikir birliği oluşturduklarını belirterek, "Türkiye-İran Modeli ile dünyaya örnek bir büyüme yaratabiliriz. Bankaların reel sektörle ortak bir arayış içinde olması ve ölçülü risk alması önem taşıyor. Gümrüklerde yüksek geçiş ücreti, ulaşım yetersizliği, yüksek doğalgaz fiyatları gibi sorunlar çözüldüğünde iki ülke dış ticareti 100 milyar doları bulabilir." ifadelerini kullandı.

Türkiye sanayi üretiminin üçte birinden fazlasını gerçekleştiren İstanbul Sanayi Odası (İSO)'nın ambargoların kalkmasıyla dünyanın gözünün çevrildiği İran’a düzenlediği geziye geniş katılım oldu. Başkent Tahran’da yapılan ziyaretlere; Başkan Erdal Bahçıvan'ın yanısıra İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ile birlikte oda üyesi 70’ye yakın sanayici katıldı. Heyet, Türkiye ile Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Teknoloji ve İletişim Bakanı Dr. Mahmoud Vaezi ve İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh ile özel görüşme gerçekleştirdi. Ayrıca İran ve Tahran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odaları’nı ziyaret etti. Ziyaretlerde 44 Türk firması, 202 İranlı firma ile 400’e yakın ikili görüşme gerçekleştirirken, başta otomotiv, enerji, tekstil, maden ve gıda olmak üzere çok sayıda sektörde işbirlikleri fırsatları arandı.
Cihan
Kaynak: cha