DÜZCE(İHA) – Düzce’de üretim yapan Divapan, 2017 yılında Ortadoğu ülkelerine 4 milyonluk ihracat gerçekleştirdi. Divapan Genel Müdürü Hakan Zengin, 2020’de ihracat hedeflerinin 100 milyonu geçmek olduğu söyledi.

Divapan Genel Müdürü Hakan Zengin, basın mensupları ile bir araya gelerek firmanın 2017 yılı çalışmaları ve 2018 yılı hedeflerini açıkladı. Hakan Zengin açıklamasına Afrin harekatında mücadele eden Mehmetçiğe başarı dileyerek “Şuanda Afrin’de operasyonda olan Türk ordusuna nice zaferler diliyorum” dedi.

Ciro hedefi 500 milyon lira

Önümüzdeki yıllarda cirolarını 500 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Hakan Zengin, “Divapan Düzce’nin en köklü firmalarından biri. Çalışmalarıyla sektöre öncü olmuş bir firma. 20. yılımızı kutluyoruz. 2017 yılında bir önceki yıla göre ciromuzu ve üretim kapasitemizi arttırdık. Yaptığımız yeni yatırım ile mevcut kapasitemizi dört katına çıkarttık. Türkiye’de ikinci 500’deki en büyük firmalardan biri halindeyiz. Önümüzdeki yıllarda ciromuzu 500 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu

“2017 yılı ihracat yılı oldu”

2017 yılında 4 milyonu bulan ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Hakan Zengin, “2016 yılında neredeyse hiç ihracatımız yokken, 2017 bizim için ihracat yılı oldu. İhracatta 4 milyon lirayı geçtik. 2020’ye kadar ihracat hedefimiz toplam 100 milyon lirayı geçmek. Yani ciromuzun yüzde 25’ini ihracat hedefi olarak belirledik. Hem yönetim olarak hem çalışanlar olarak Düzce’mize örnek olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Enerji verimliliği ödülü alan tek firmayız”

Enerji verimliliği alanında ödül alan nadide firmalardan biri olduklarına dikkat çeken Genel Müdür Zengin “Sektörde enerji verimliliği alanında birinci geldik. Sorumluluğumuzu biliyoruz. Bu sene de enerji yönetim sistemi belgesi aldık. Sektörde bu belgeyi alan üçüncü firmayız. Düzce’de alan ilk ve tek firmayız. 2018 yılından umutluyuz. 2017 yılından daha başarılı geçeceğine inanıyoruz. Her şeyin normalleşeceğine ve piyasaların düzeleceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Çevreci bir firmayız”

Hakan Zengin, basın mensuplarının bacadan tüten beyaz dumanın çevreyi kirletip kirletmediği yönündeki sorusuna Divapan’ın bacalarından yükselen beyaz dumanın buhar olduğunu üstüne basarak vurgulayarak “Bizim MDF hattımız son derece çevreci bir hat. Karbondioksit emisyonu çok yüksek olan bir ürün üretiyoruz. Ahşap üretiyoruz. Kurulduğumuzda İSO 14000 çevre belgemizi aldık. Havada görünen beyaz duman tamamen su buharı. 50 derece ile 60 derece arasında buhar hattımızdan çıkan, tamamen buhardan oluşan, çevreye hiç bir zararı olmayan bir su buharından bahsediyoruz. Baskın ve soğuk havalarda daha aşağıda seyrediyor. Baskın olmayan açık havalarda yukarıya çıkıyor. Gece gündüz ısı değişimlerinin çok fazla olduğu bir ilde yaşıyoruz. Dolayısıyla gece daha yoğun duman görülebiliyor. Bunun çevre hiçbir zararı yok. En önemlisi biz kapalı devre bir ısıtma sistemi kurduk. Kazanlarımızdaki bacaların ısısını tekrar enerji hattında kullanan, dışarı salmayan bir firmayız. Burada yüzde 34.5 civarında bir enerji verimliliği sağladık. Bacalarımızdan çıkan o yoğun duman tamamen buharlaştırma hattımızdan çıkıyor. Çevre Bakanlığı tarafından sürekli inceleniyor. Herhangi bir sıkıntı yok” diye konuştu.

"Son sistem kurutma"

Zengin Divapan en son sistem kurutma hattını devreye aldığını belirterek “Atmosfere verilen su buharıdır. Ahşap malzeme içeriğinde bulunan yüzde 50 CO2 ile organik bir malzeme olup birim ağırlığının yüzde 80 fazlası CO2 tutarak doğaya katkıda bulunmaktadır. Sadece ağaçlandırma değil, ayrıca ahşap paneller gibi ahşap ürünlerinin kullanılması da CO2 oranının azaltılmasına ciddi katkısı vardır. Son yıllarda artan sera gazı, iklim değişiklikleri ve küresel ısınma gibi çevresel sorunlar göz önünde bulundurulduğunda ahşap malzeme kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır” dedi.

“10 bine yakın insana iş imkanı veriyoruz”

Doğrudan ve dolaylı olarak 10 bine yakın insana iş imkanı sağladıklarını dile getiren Zengin şöyle devam etti: “Biz cirosunun yüzde atmışını bu bölgede bırakan bir firmayız. Sadece işçi çalıştırmıyoruz, yüzlerce kamyoncu arkadaş buradan ekmek yiyor. Ayrıca ormanda en düşük evsaflı ürünleri kullanan bir firmayız. Bunları tamamen çevreci bir yatırımla ürüne dönüştürüyoruz. Bizim yapmış olduğumuz ürünlerin hammaddesinin tamamı başkasının atığı olan ürünler. Kereste fabrikalarının, ormanların atığı olan ürünleri kullanıyoruz. Bu ürünleri kullanırken dolaylı olarak 10 bine yakın insana iş verdiğimizi söyleyebiliriz. Önemli olan bölgeye ne kadar katkı sağladığımız. Yeni yatırımlarla birlikte çalışan sayımızı yüzde 50 arttıracağız ancak dolaylı anlamda çalışan sayımız daha fazla artacak.”
Kaynak: iha