Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2017 yılının ilk 3 ayındaki ihracat artışı sürüyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının ilk 3 ayında (Ocak-Mart) 363 milyon 800 bin 465 dolar tutarında ihracat gerçekleşmiş gerçekleştiğini ve gerçekleşen ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 oranında bir artış yaşandığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarına devam eden Gürdoğan “İhracatın iller bazında dağılımında Trabzon ili ihracatında yüzde 4.9, Rize ili ihracatında yüzde 1.6 ve Gümüşhane ili ihracatında yüzde 5.8 oranında artış yaşanmasına rağmen, yılın ilk 3 ayında Gürcistan’a yapılan küresel ihracatta görülen düşüşe bağlı olarak Artvin ili ihracatında yüzde 9.5 oranında düşüş yaşanmıştır. Artvin ili ihracatındaki düşüşün önümüzdeki aylardan itibaren artmaya başlayacağı ihraç pazarındaki öncü göstergelerden görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden 2017 yılı ilk üç ayında gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında bir önceki yıla oranla yüzde 1’e düştüğünü belirten Gürdoğan “243 milyon 578 bin 161 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, yüzde 32 artışla 50 yüzde 763 bin 255 dolar tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 8 artışla 28 yüzde 766 bin 033 dolar tutarındaki ihracatla da Madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır. Bölgemizden 2017 ilk üç ayında 94 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Almanya, Fransa, Rusya Federasyonu ve Gürcistan olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden de Fransa ve Gürcistan’a yönelik ihracatımızda düşüş yaşanmasına karşın, İtalya’ya yüzde 6, Almanya’ya yüzde 18, Rusya’ya yapılan ihracatımızda yüzde 63 oranında artış yaşanmıştır. 2016 yılı ülkemiz için çok zor bir yıl olmasına rağmen, tüm uluslararası kuruluşların ve derecelendirme kuruluşlarının dahi tahminlerini alt üst ederek yüzde 2,9 oranında bir büyüme rakamına ulaşmamız, Ülkemizin gücünü açıkça ortaya koymaktadır. 2017 yılında da tüm kredi derecelendirme kuruluşlarının yanlı ve maksatlı not düşürme oyunlarına inat, büyüme rakamlarının çok daha yüksek oranlara ulaşacağını açıkça göreceğiz” açıklamasında bulundu.
Kaynak: iha