Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (International Association for Energy Economics-IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, darbe girişiminin bir hedefinin de enerji projeleri olduğunu dile getirdi. Kumbaroğlu, “Darbe başarılı olsa Türkiye’nin Rusya ve İsrail ile yakınlaşması anlamını yitirecekti. Yüz milyarlarca dolarlık stratejik enerji adımlarının hemen hepsi iptal edilecekti.” dedi.



Darbe girişimine enerji sektörüne yön veren isimlerden de tepki geldi. IAEE Başkanı Kumbaroğlu, bu isimler adına açıklamalarda bulundu. Kumbaroğlu, kanlı kalkışma ve ardından vuku bulan olayların Türkiye tarihinde önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti.

Güvenlik güçlerinin ve milletin feraseti sayesinde kalkışmanın başarısız olduğuna işaret eden Kumbaroğlu, “Yani ‘her anlamda uçurumun kenarından döndük’ diyebiliriz. Kamuoyunda darbe başarılı olsa neler ile karşı karşıya kalınacağına dair siyasi bir okuma var. Darbe olan bir Türkiye’de ekonominin ve enerji ekonomisinin nasıl dibe vuracağını ve senelerce öyle kalacağını da aklımızın bir köşesinde tutmamız gerektiği kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin bölgenin enerji denkleminde önemini arttıran bir konumda olduğunu anlatan Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“1 ay içinde Rusya ve İsrail ile atılan normalleşme adımları bizim önümüzü iyice açtı. Siyasi çevrelerden gelen ‘Mısır ve Suriye ile de adım atılacak’ kulisleri yeni dönemin habercisiydi. Bu yeni dönemde de Türkiye’nin en büyük kozu ‘istikrar’ idi. Eğer darbe başarılı olsa bu istikrardan eser kalmayacak, Türkiye dünyadan izole olacaktı. Rusya ile yapılması muhtemel projeler; Azerbaycan, İran, Türkmenistan gibi ülkelerle atılan ve atılacak adımlar bir çırpıda boşa gidecekti. Öte yandan İsrail’in doğalgazının Avrupa’ya taşınması gibi ülkemiz için hayati önemde olan bir proje de başlamadan bitecekti. Bunların hayata geçmeyeceğini net bir şekilde ifade ediyorum çünkü enerji öylesine hassas bir konudur ki siyasi istikrarın olmadığı bir yerden koca bir Avrupa kıtasını besleyecek enerji projelerinin geçmesi imkânsız. Eğer darbe başarılı olsa Türkiye’nin enerji anlaşmaları iptal edilir, HUB olma hayalimiz havada kalırdı. Bunu tek enerji anlaşmalarının iptali değil, Türkiye’nin yüz milyarlarca dolardan olması cari açığın rekor seviyeye çıkması ve bir dönemi çok iyi anlatan ‘70 cent’e muhtacız’ açıklamalarının yeniden yapılabileceği bir ortamın doğmasını temel alarak okumalıyız. Türkiye’nin darbeler ile, cuntalar ile, ölümler ile değil de demokrasi ile, huzur ile, çok büyük projeler ile anılması gerektiğine kanaat getiriyoruz. 15 Temmuz olaylarında yaşamını yitiren şehitlerimize yüce Allah‘tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz.”
Cihan
Kaynak: cha