Artvin, DSİ’nin Türkiye’nin en yüksek barajını kente inşa etmesi, 3 dev barajı hizmete alması ve 54 dere ıslahını tamamlamasının ardından durgun su sporları merkezi haline geldi.

Artvin’de bulunan baraj göllerinde durgun su sporlarının yapılmaya devam ettiğini dile getiren DSİ Genel Müdürü Murat Acu, bazı kesimlerin bu barajların, doğa sporlarının yapılmasına engel olduğunu söylemesinin garip olduğunu belirterek "Artvin gerek akarsu gerekse barajlarının su sporları için ülkenin en uygun illerinin başında gelmektedir. İlimiz su sporlarına uygun, gerekli debi ve rejimini bünyesinde barındıran birçok akarsu kaynağına sahiptir. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Kano Federasyonu tarafından Artvin’de 2. Kademe Akarsu Slalom Antrenörlük Kursu açıldı. Bu kursa Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki illerimiz başta olmak üzere ülkemizin çeşitli illerinden kursiyerler katılmışlardır. Kursiyere Borçka Barajı üzerinde bir hafta süren uygulamalı eğitimler verilmiş diğer taraftan Yusufeli’nde kano sporu çok yaygın olmakla beraber bölgeye kanocuların ilgisi her geçen gün artarak devam ediyor. Barajların ülke ekonomisine sağladığı ekonomik katkısının yanı sıra görüldüğü üzere su sporları kapsamında da Artvin ilimizin hem tanıtımına hem de gençlerimizin su sporlarına yönelmesine katkı sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Artvin’in gurur projeleri olan Muratlı Barajı ve HES

Borçka Barajı ve HES ile Deriner Barajı ve HES tesisleri inşa edilerek Türkiye’nin elektrik enerji üretimine ve ekonomisine çok büyük katkı sağlandığını dile getiren DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Çoruh Nehri üzerine inşa edilen 3 altın gerdanlık ile milli ekonomiye toplam 4 milyar 32 milyon TL katkı sağlandığını belirtti. Acu, 115 MW kurulu güç ve yıllık 444 milyon kiloWatt saat enerji üretimine sahip Muratlı Barajı’nda 30 Mayıs 2017 tarihi itibariyle 4,91 milyar kiloWatt/saat enerji üretildiğini ve milli ekonomiye 1 milyar 129 milyon TL katkı sağlandığını ifade etti.

300 MW kurulu güç ve yıllık 1 milyar 39 milyon kiloWatt/saat enerji üretimine sahip Borçka Barajı ve HES’in 30 Mayıs 2017 tarihi itibariyle 8,55 milyar kiloWatt/saat enerji üreterek, milli ekonomiye 1 milyar 967 milyon TL katkı sağladığı belirtildi. Deriner Barajı ve HES’in 30 Mayıs 2017 tarihi itibariyle 5,95 milyar kiloWatt/saat enerji ürettiği, milli ekonomiye 1 milyar 369 milyon TL katkı sağladığı bildirildi. Depolama kapasitesi 1 milyar 969 milyon olan Deriner Barajı 249 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek barajı olma özelliğine de sahip.

"Dünyanın en yüksek 3’üncü barajını inşa ediyoruz"

Dünyanın en yüksek 3’üncü barajını Artvin’in Yusufeli ilçesinde inşa ettiklerini dile getiren Acu, "Diğer taraftan Çoruh Nehri Anakolu üzerinde yer alan 10 projeden birisi olan Yusufeli Barajı ve HES Projesinde çalışmalar hızla devam ediyor Proje Türkiye Cumhuriyetinin uzun vadeli enerji vizyonunun içinde yer alan en önemli yatırımlardan birisidir. Yusufeli Barajı tamamlandığında 270 metre yüksekliğine sahip olacaktır. Baraj 270 metre yüksekliği ile kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3’üncü barajı olup barajın tipinin çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edilmektedir" dedi.

"Milli ekonomiye 450 milyon TL katkı"

Barajların milli ekonomiye katkısına değinen Acu, "Ülkemizde 2016 yıl sonu itibari ile işletmedeki toplam hidroelektrik enerji 92 500 GWh/yıl olup, Yusufeli Barajı 558 MW’lık (3*186 MW) kurulu gücü ile 1 888 GWh/yıl kapasitesi ile bunun yüzde 2,1’ini üretecektir. Çoruh havzasındaki projelerin toplam enerji üretimin yüzde 13’ü Yusufeli Barajı ve HES Projesinden üretilecektir. Tamamen Türk Mühendisi ve işçisinin alın teri ile yapılan Yusufeli Barajı ve HES günlük 1 milyon TL’yi aşkın tutarlı elektrik enerjisi üreterek 7 yılda kendisini amorti edecek olup, 650 bin nüfuslu bir şehrin enerji ihtiyacı karşılanacaktır. Projenin tamamlanması ile milli ekonomiye yıllık 450 milyon TL katkı sağlayacaktır. Çoruh Projeleri ekonomik ve sosyal kalkınmaya yönelik hazırlanmış projeler olup, projeler ile daha güçlü Türkiye ve refah düzeyi daha yüksek olan bir toplum hedeflenmektedir. Son olarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha