İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, su ürünleri sektörünün yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen üretimi yüzde 25 artırdığını belirtti.
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, denizlerdeki balık çiftliklerin sorunlarına, Su Ürünleri OSB kurulmamasına, Yunanistan’ın avlandığı sezonda balıkçılara av yasağı uygulanmasına ve uluslararası sularda avlanma olanağı olmamasına rağmen su ürünleri üretiminin yüzde 25, avcılığın yüzde 42.9 artmasının büyük başarı olduğunu söyledi. TÜİK verilerine göre su ürünleri üretiminin yüzde 25 artarak 672 bin 241 tona yükseldiğini belirten Demirtaş, “Yetiştiricilikte istikrarlı bir artış var. 2001-2015 yılları arasındaki süreçte, Türkiye’deki yetiştiricilik yaklaşık dört kat arttı. Su ürünleri avcılığında da yüzde 42,9’luk bir artış var ki bunda sektörün kayıt altına alınması da etkili oldu. Bu istatistikler, neresinden bakarsanız bakın büyük bir başarının tescilidir” dedi.
“Su ürünleri OSB kurmak istiyoruz”
“Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde su ürünleri potansiyelimizi iyi değerlendiremiyoruz” sözünün artık bir klasik haline geldiğini ama karşılığının bir türlü yapılamadığını belirten Demirtaş, bu potansiyelin tam olarak üretim, ihracat ve satışa yansımasının ancak su kaynaklarının korunması ve planlı kullanılması ile mümkün olabileceğini söyledi. Demirtaş, 2007 yılında balık çiftlikleri kıyıdan uzak açık deniz alanlarına taşındığını, kullanılan teknelerin boyutları büyüdüğünü ve sayıları arttığını, ancak altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak gerekli düzenlemeler yapılamadığını söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu: “Oda olarak bu soruna çözüm amacıyla Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını önerdik. Eğer bu OSB kurulabilirse, balık işleme, paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, ağ bakım ve yıkama tesisleri, strafor tesisleri, yem tesisleri gibi sektörle ilgili tüm tesisler bir arada olacak ve bu sayede verimlilik sağlanırken firmaların maliyetleri düşürülerek ihracatta rekabet avantajı sağlanabilecek. Ama mevzuat engeli var. Bunun için bir yasal düzenleme gerekiyor ve bu konuda hükümetten destek ile gerekli düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz.”
“Sektör çok büyük patlama yapar”
“Denizlerdeki çiftliklerin sorunlarına rağmen, Su Ürünleri OSB kurmadan, Yunanistan’ın avlandığı sezonda balıkçılarımıza av yasağı koyduğumuz ve uluslararası sularda avlanma olanağı yaratmadığımız halde ortaya çıkan bu başarının en büyük sahibi balıkçılarımız ve şirket yöneticilerimizdir” diyen Demirtaş, “Eğer balıkçılarımız için avlanma sezonu tekrar düzenlenir, uluslar arası sulara açılabilir ve Su Ürünleri OSB kurabilirsek, sektör çok büyük patlama yapar. Bu konuda yeni hükümetten ve bakanlarımızdan beklentimiz çok büyük” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha