Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye ekonomisinin önündeki tüm engellere, dünyanın içerisindeki bulunduğu tüm olumsuzluklara rağmen 2015 yılında olduğu gibi 2016 yılında da yüzde 4,5 büyüme hedefine ulaşacağını söyledi.

Sivil toplum teşkilatlarının temsilcileri, sanayiciler ve işadamları ile bir araya gelmek amacıyla Nevşehir’e gelen Bakan Elitaş, Vali Mehmet Ceylan, Belediye Başkanı Hasan Ünver ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Tanrıver’i ziyaret etti. Daha sonra DERSİAD’ın hizmet binasının açılışına katılan Elitaş’ı, DERSİAD Nevşehir Şube Başkanı Ercan Civelek ve çok sayıda üye ile vatandaşlar karşıladı.

DERSİAD Nevşehir Şubesi’nin hizmete açılış törenine; Vali Mehmet Ceylan, AK Parti Nevşehir milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Ebubekir Gizligider, Belediye Başkanı Hasan Ünver ve çok sayıda seçkin davetli topluluğu katıldı.

"YENİ NESİLLERE BEN DEĞİL, BİZ DEMEYİ ÖĞRETMEMİZ LAZIM"

Bakan Elitaş, burada yaptığı açıklamada, Türk milleti olarak yüzyıllar boyunca erdemliliği gönüllerine ruhlarına nakş ettiklerini dile getirdi. Yeni nesillere toprak gibi erdemli olmayı öğretmek için yola çıkılması gerektiğine inandığını vurgulayan Elitaş, "Küresel ekonomiyi daha fazla kâr elde etmeyi, komşusunu rakip olarak görmeyi adete zorladığı bu günlerde sizlere ve bizlere büyük görevler düşüyor. Yeni nesillere 'ben' değil; 'biz' demeyi öğreterek yola çıkmalıyız. Toprak gibi olmaktır erdemli olmak. İnsanlar, hayatı sende bulmalıdır, toprak gibi üretken olmalıyız ki önce insanlar bize önce yüzünü dönecek ve bizden öğrenecek. Yeni nesillere cesareti, paylaşmayı büyüğünü bilmeyi, doğruyu, sabırlı olmayı ve dayanıklı olmayı öğretmeliyiz" diye konuştu.

"KÜRESEL EKONOMİ ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR"

"Türkiye son 14 yılda ekonomik istikrar ve güveni tesis ederek dünyada dalgalanma ne kadar şiddetli olursa olsun, güvenle büyümesine devam etmiştir" diyen Elitaş, "Sadece bölgemiz değil; küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor. Böylesi bir konjonktürde daha bizim ekonomimiz dinamizmini koruyor. Türkiye, son 14 yılda ekonomik istikrar ve güveni tesis ederek dünyada dalgalanma ne kadar şiddetli olursa olsun, güvenle büyümesine devam etmiştir. Nevşehir’de bu son 13 yıldaki Türkiye’deki olağan büyümeden de gerekli imkanı da sağlamıştır. İnşallah bundan sonraki süreçte de, Türkiye ekonomisi önündeki tüm engellere rağmen, dünyanın içerisindeki bulunduğu tüm olumsuzluklara rağmen tıpkı 2015 yılında olduğu gibi 2016 yılında hedeflediği yüzde 4,5 büyüme hedefine inşallah ulaşacaktır. Dünya Ticaret Örgütü, IMF, Dünya Kalkınma Bankası ve diğer finans sektörleri, bütün dünyadaki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler dahil olmak üzere 2016 büyüme hedeflerini negatif şekilde aşağıya doğru revize ederken, Türkiye tahminlerini yüzde 3,2’den yüzde 3,8’e revize ettiklerini görüyoruz. İnşallah işadamlarımızla, sanayicilerimizle birlik ve beraberlik içerisinde, uyum içerisinde, ahenk içerisinde Bir ve beraber olarak kol kola olarak Türkiye’yi hedefine ulaştırmak için çalışacağız." ifadelerini kullandı.

BAKAN ELİTAŞ SANAYİCİ VE İŞADAMLARIYLA BULUŞTU

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, dernek açılışının ardından Nevşehirli işadamı, sanayici ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri ile buluştu. Burada bir konuşma yapan Bakan Elitaş "Önümüzdeki süreç bizler için çok çetin olacaktır. Hem küresel gelişmelerin etkileri hem de ekonomimizin yapısal dönüşümü çok daha fazla çalışmamızı ve akıl yormamızı şart kılıyor. Her alanda söz sahibi olmuş Türkiye’nin varlığı hepimizin müşterek gayretlerine bağlıdır. Ekonomimiz son 25 çeyrektir üst üste büyüyen bir ekonomi olma başarısını göstermiştir. Geçen yıl ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 8,7 azaldı. 2014 yılında 157,6 milyar dolarlık ihracat, 2015 yılında 143,9 milyar dolarlık ihracat yapmak hepimizi huzursuz etti. Bunun en büyük sebeplerinden birisi parite etkisi, ikincisi işse emtia fiyatlarındaki olağanüstü düşmedir. 2015 yılında ülkemizin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 8,7 düşerken dünya genelindeki ihracattaki düşüş ise yüzde 13’leri buldu. Bu şekilde ülkemiz iyi bir biçimde ticari dinamiklerini devam ettiriyor" şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Elitaş’a, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Meclis başkanı Seyit İnce tarafından Avanos toprağından yapılma tabak hediye edildi. Sonrasında ise Bakan Elitaş, Ankara’ya dönmek üzere Nevşehir’den ayrıldı.Cihan
Kaynak: cha