Arap Türk İş Adamları Derneği’nin (ARTİAD) organize ettiği etkinlikte Türk ve Arap dünyasının birlikteliği için kardeşlik, barış ve daha geniş eksenli ticari çalışma mesajları verildi.

Arap Türk İş Adamları Derneği (ARTİAD) tarafından düzenlenen etkinlikte Türk ve Arap dünyasının birlikteliği için kardeşlik, barış ve daha geniş eksenli ticari çalışma mesajları verildi. Dernek açıklamasına göre Türk ve Arap iş adamlarının, bürokratların, konsolosların, STK başkanlarının ve yöneticilerinin katıldığı organizasyonun açılış konuşmasını yapan ARTİAD Genel Başkanı Cemalettin Kerim, “Tüm dünyada önemli yere sahip olan Arap ülkelerinin kardeşlik ekseni ölçüsünde bir araya gelmeleri gerektiğini vurguladı. Petrol’den doğalgaza, küçük baş hayvandan büyük baş hayvana, fosfat üretiminden zeytinyağına vb. kadar geniş yelpazede dünyanın 1 numaralı üreticileri yine Arap ülkeleri onun için bizler güzel ticaret yapmalı aynı zamanda kendi aramızda da kardeşliği tesis etmeliyiz. Gerginliklerin ortadan kalkması için aynı görüşe sahip olan geniş coğrafyamızda birlik olmalıyız. Suni gündemler oluşturmamalıyız. 2014 yılında 6 Arap asıllı iş adamı tarafından kurulan Artiad, bugün artık bir marka olma yolunda hızla ilerlemektedir. Kurduğumuz hayaller yavaş yavaş gerçek olmaya başlamıştır. Bizler özellikle yüksek ahlak ilkesine sahip iş adamlarını bünyemize almayı hedeflemiştir. Türk ve Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmini yükseltmeyi hedeflemiştik, sağlıklı yatırım alanları oluşturmayı hedeflemiştik bunlar birer birer gerçekleşti” dedi.

Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki en sağlam köprünün ARTİAD olduğunu vurgulayan Kerim, “Cenabı Hak Arap ülkelerine yer altı ve yer üstü kaynakları bol vermiştir. Dünya haritasına baktığımızda bunları görmekteyiz. Mesela Tunus yılda 300 bin ton zeytinyağı üretmektedir ve dünya birincisidir. Suudi Arabistan petrolde dünya birincisidir, Fas ise fosfat üretiminde, Sudan küçük baş hayvan üretiminde dünyada birinci sırada yer almaktadır. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Onun için Türkiye ve Arap ülkeleri bir araya gelmelidirler. Çünkü Türkiye’de Avrupa’nın 6’ncı Dünyanın ise 17’nci büyük ekonomisine sahiptir. Sanayisinde 333 bin faaliyet gösteren işletmesi yer almaktadır. Teknolojide, alt yapıda, köprüler, denizaltı tünelleri, otomotiv üretimi, savunma sanayisi ve şu anda başlattığı uçak üretimi gibi bir çok alanda ileri adımlar atan bir Müslüman ülkedir. Arap ülkeleri 2015 verilerine göre 1 trilyon dolar üzerinde dünya genelinde yatırım yapmıştır. Arap ülkelerinin toplam ihracatı dünya ekonomisinin yüzde 7, 7 sini oluşturmaktadır. Bu da 1.34 trilyon dolar demektir. Arap ülkelerinin yıllık toplam ihracatı ise 890 milyar dolardır” diye konuştu.

Türkiye ile ilişkilerin 2003 yılından sonra hızla gelişme gösterdiğini söyleyen Kerim, “2003 yılında Türkiye Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 9 milyar iken 2014 yılında 53 milyara çıkmıştır. Bu verilere baktığımızda Türkiye ile ilişkilerin hala yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Bizler bu oranların yükselmesini istiyoruz. Çünkü ne zaman Türk - Arap ilişkileri iyi olmuş , düzelmiş iki toplum da rahat etmiş, yükselmiş, ferah içinde olmuştur. Ne zaman bozulmuş, iki toplumda bundan zarar görmüştür. Onun için buradan sayın Cumhurbaşkanımıza sevgilerimizi, saygılarımızı gönderiyoruz. Bugün gelinen bu noktada onun çabası takdire şayandır. Bizler kardeş Arap ülkeleri arasında çıkan anlaşmazlıkları üzülerek izlemekteyiz. Bir an önce bu gerginliklerin sona ermesini ve huzurlu bir alan inşa edilmesini yetkililerimizden beklemekteyiz” dedi.

ARTİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Ömer Bolat ise Ramazan’ın kardeşlik duyguları getirdiğini belirterek iyi niyet temennilerinde bulundu. Organizasyonda Ürdün Konsolosu Emcet El Adayele, Fiistin Byükelçisi Faid Mustafa, Mesiad Genel Başkanı Yusuf Gecü’de birer selamlama yaptı. Programda Kudüs için çekiliş yapıldı. Çekilişi Ramsey’in Yönt. Krl. Bşk. Remzi Gür yaptı.
Kaynak: iha