Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, Rusların Türkiye’de tatil yapmasının olumlu gelişme olduğunu belirterek, "Bunlar sevindirici olaylar. Biz gerçekten turizmin çok iyi olmasını istiyoruz. Çünkü turizm çok stratejik bir sektör. Türkiye’nin petrolü yok ama turizmi var. Bu denli stratejik bir konuma sahip ve Türkiye dünyada bir başarı öyküsü turizmde. Bununda bu şekilde 2016 yılını unutup, 2017 yılında tekrar turizmde var olduğumuzu hissettirmek istiyoruz" dedi.

AKTOB aylık olağan toplantısı, Kemer ilçesi Beldibi Mahallesinde bulunan 5 yıldızı bir otelde gerçekleştirdi. Toplantıya Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da katıldı. AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, toplantıda yaptığı konuşmada Rus tüketicinin Türkiye’de tatil yapmasının olumluya geçtiğini söyledi. Yağcı, "Bunlar sevindirici olaylar. Biz gerçekten turizmin çok iyi olmasını istiyoruz. Çünkü turizm çok stratejik bir sektör. Türkiye’nin petrolü yok ama turizmi var. Bu denli stratejik bir konuma sahip ve Türkiye dünyada bir başarı öyküsü turizmde. Bununda bu şekilde 2016 yılını unutup, 2017 yılında tekrar turizmde var olduğumuzu hissettirmek istiyoruz" diye konuştu.

"Nisan ayında yaşadığımız büyüme trendini mayıs ve sonrasında da olmasını umut ediyoruz"

Nisan ayında turist sayısında artış olduğunu ifade eden AKTOB Başkanı Yağcı, "Mart ayı sonuna kadar Avrupa pazarında düşüşlerimiz devam ediyordu. Fakat nisan ayıyla sezonun başlamasının ardından Ruslardan ciddi bir talep gördük Antalya’da. Ruslardaki talep artışımız 2015 yılı rakamlarını geçen bir seviyede. Sevindirici olan gelişmede Alman pazarında düşüş yaşıyorduk Nisan ayında. Almanya’daki tatillerin nisan ayına denk gelmesiyle beraber Antalya’da ilk defa bu sene yüzde 2’lik bir artışımız var Alman pazarında. Tabi bizim temennimiz Almanya’daki bu artışında tüm seneye yayılması. Mayıs-Haziran-Temmuzun olduğu yüksek sezonda da bu pazardaki artışın devam etmesini istiyoruz. Rusya’nın güçlü bir şekilde Antalya’ya geldiğini ve geri dönüş yaptığını görüyoruz. Nisan ayında yaşadığımız bu büyüme trendini mayıs ve sonrasında da olmasını umut ediyoruz" dedi.

"Almanlardaki artış Almanya’nın nisan ayındaki tatillerinden kaynaklanıyor"

Almanlar turist sayısında artışın nedeninin Almanların tatillerinin nisan ayına denk gelmesinden kaynaklandığını söyleyen Başkan Yağcı, "Nisan ayındaki tatillerden kaynaklanıyor. Asıl mayıs ayında şekli göreceğiz. Genelde Almanya’daki okul tatilleri bu sene nisan ayına denk geldi ve gerçekten şunu gördük Almanya’daki insanların tatil yapma tercihlerinde Antalya hala yerini koruyor. Her ne kadar 2014-2015’e göre eksilerde olsa da Alman pazarında 2016 yılına göre kıyasla baktığımızda Almanya pazarında nisan ayının özelinde artıya geçtiğimizi görüyoruz" diye konuştu.

"3,5 milyon Rus turisti Antalya’da ağırlamak istiyoruz"

Rus pazarında ciddi bir beklentilerinin olduğunu vurgulayan Erkan Yağcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2016 yılına kıyasla çok ciddi bir artışımız var. Bizim hedefimiz 2015 yılı rakamlarını geçip 2014 yılı rakamlarına yaklaşmak. Bu da ne oluyor 3-3,5 milyon civarında bir Rus turisti Antalya’da ağırlamak. Bunu ne kadar gerçekleştirirsek o kadar iyi olacaktır. Antalya dünya turizm şehri. Türkiye’nin dünya başkenti. Antalya dünyada en fazla turist ağırlayan 12’nci şehrimiz. Bu güçlü pozisyonumuzu korumak istiyoruz. Bunun içinde Alman ve Rus pazarı çok önemli."

"Türkiye’nin petrolü yok ama turizmi var"

İlk verilere bakıldığı zaman 2016 yılına kıyasıyla bir büyümenin söz konusu olduğuna dikkat çeken Yağcı, büyümenin ekseninde de Rusya pazarının devam ettiğini dile getirdi. Erkan Yağcı, "Bugün dünyanın en büyük tur operatöründe Almanya’nın Türkiye’ye bakış açısıyla ilgili bir haber var, işte Türkiye’ye karamsar değiliz, olumlu bakıyoruz diye. Tabi bu sevindirici gelişme. Yeni bir açıklama yapıldı Rusya’dan, Rus tüketicinin Türkiye’de tatil yapması olumluya geçtiğini aktarıyor. Bunlar sevindirici olaylar. Biz gerçekten turizmin çok iyi olmasını istiyoruz. Çünkü turizm çok stratejik bir sektör. Türkiye’nin petrolü yok ama turizmi var. Bu denli stratejik bir konuma sahip ve Türkiye dünyada bir başarı öyküsü turizmde. Bununda bu şekilde 2016 yılını unutup, 2017 yılında tekrar turizmde var olduğumuzu hissettirmek istiyoruz" dedi.

"Hükümet Rusya ile çok yakın çalışma içerisinde"

Hükümetin Rusya ile çok yakın çalışma içerisinde olduğunu belirten AKTOB Başkanı Yağcı, Rus pazarının Türkiye için ne kadar önemli olduğunu onların da bildiğini söyledi. Yağcı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Biz sektör olarak bazı şeyleri yapabiliyoruz ama bazı şeyleri de kamunun desteğiyle ancak yapabiliyoruz. Bu çerçevede gerçekten bizim hep belirttiğimiz gibi kamu özel sektör hizmeti birliği çok önemli. Bu noktada da biz bu sorunları aşılması için her türlü, elimizden geldiği kadar desteği vermeye hazırız."

"Rusya’da Moskova’nın göbeğinde Türkiye tanıtılacak günler olacak"

TÜROFED tarafından Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenecek Türkiye Festivali ile ilgili de açıklama yapan Başkan Yağcı, "Türkiye festivalde olacak. Çok önemli bir aktivite. Rusya’da Moskova’nın göbeğinde Türkiye tanıtılacak günler olacak. Bu çok önemli. Özellikle böyle sıkıntılı dönemlerde tanıtım, algı çalışmalarını yapmak. Türkiye ismini, Antalya ismini ve Türkiye’mizin diğer güzel şeylerini hafızalara tutmak çok önemli. Bu da bunun olması için bir platform sağlıyor. Çok önemli bir çalışma. Onun için bizde son derece heyecanlıyız ve o tarihi bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"Turist sayısı Antalya’da 12 milyondan 6,5 milyona geriledi"

Türkiye’nin turizm gelirinin 2016’ya göre yüzde 3 azaldığını belirten AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, azalmanın fiyatlarla ilgili olduğunu dile getirdi. Yağcı, "Çünkü direkt gelire yansıyor. Türkiye 2016’da çok sıkıntılı bir dönemden geçti. Jeopolitik ekonomik ve siyasi gelişmeler turizmi çok fazla etkiledi. Türkiye’de 41 milyon misafir ağırlamıştık. Bu 32 milyona düştü. Antalya’da ise 12 milyondan 6,5 milyona geriledi. İnsan sayısı azalınca gelir de düşüyor. Bizim 2017 ve sonrası için hedefimiz, turist sayısını tekrar artırmak. Belli bir talebi oluşturduktan sonra fiyatı artırmak. Bu kolay olmayacak. 2-3 yıl içerisinde gelirimizi de arttırma durumuna gelmemiz lazım. Çünkü Türkiye’nin rekabet avantajının en güçlü olduğu konumu kalitesi. Bu rekabet avantajını kaybetmemek lazım" diye konuştu.

"Booking.com sorunu 2013 ve 2014’de Almanya ve Avrupa Birliği ülkelerinde de yaşandı"

Booking.com sorununun 2013 ve 2014’de Almanya ve Avrupa Birliği ülkelerinde de yaşandığına dikkat çeken Yağcı, "Buradaki en temel sorun en iyi fiyatı verme koşulu. ABD bunu rekabete aykırı bularak bu koşulu kontratlardan kaldırarak çözdü. Biz aynısının Türkiye’de olmasını istiyoruz. Zaten bu şu anda sorun değil. Booking.com’dan faydalanan oteller var. Kedini tanıtma fırsatı olmayan ve yeteri kadar bütçesi olmayan oteller bir platform oluşturuyordu. Booking.com sonuçta dünya şirketi. Açıkçası bu olayların yaşanmasını istemiyoruz. Zaten sıkıntılı bir dönmeden geçtik. Bu tür olaylarla turizm sektörünün etkilenmesini istemiyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Antalya’daki büyüme oranının yüzde 30-40 olması lazım"

Antalya’da nisan ayında turist artışının yüzde 35 olduğunu ifade eden AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

"Net bir rakam söylemek zor. Maalesef turizm sektörü, dünyada hiç olmadığı kadar siyasi söylemlere maruz kaldığı bir dönem olmamıştı. Türkiye’nin bugünkü koşullarda büyümesinin çok iyi olması lazım. 2016’da Rus turistin hiç olmadığını düşünürsek, Rus turistin devreye girmesiyle ve Avrupa’daki düşüşün de duracağını varsayarsak Antalya’daki büyüme oranı yüzde 30-40 olması lazım. Normal koşullarda Türkiye’nin ve Antalya’nın turizmde büyüyeceği bir yıl olacak."
Kaynak: iha