Akdeniz’de ikinci sondaj bugün başlıyor

Akdeniz’deki sondaj aramalarını Fatih Sondaj Gemisi ile sürdüren Türkiye, şimdi de Mersin’in yaklaşık 40 kilometre açıklarında sığ deniz sondaj faaliyetlerine başlıyor. 

Türkiye Milli Enerji ve Madem Politikası kapsamında yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda TPAO’nun Doğu Akdeniz’de sahip olduğu ruhsat alanları içerisinde, tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanmış olan iki adet sığ deniz arama kuyusu kazılacak. Sığ deniz arama çalışmalarına bugünden  itibaren başlanacak. Denizlerdeki zenginlikleri Türkiye’ye kazandırmak amacıyla ortaya koyulan stratejinin ilk ayağı olarak satın alınan Fatih Sondaj Gemisiyle Alanya-1 derin deniz  kuyusunda başlayan çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Bu stratejinin bir parçası olarak sığ denizde kazılacak bu iki kuyunun sondajı için uluslararası tecrübeye sahip firmalarla çalışılıyor. 

YAKLAŞIK 60 GÜN SÜRECEK 

Mersin’in yaklaşık 40 kilometre güneyinde olan Kuzey Erdemli-1 lokasyonunda çalışmalara başlayacak platformun hazırlıkları tamamlandı. Burada sondaj faaliyetleri yaklaşık 60 gün sürecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında ciddi bir hamle başlattıklarını belirterek, “Pazartesi günü Mersin’de sığ denizde sondaj başlayacak. Her şey hazır. Orada da aramalarımıza devam edeceğiz. Karada arama sayılarını artırdık. Karada, denizde ne varsa bulacağız” dedi. 

FATİH'E KARDEŞ GELİYOR

Sismik çalışmalarda erken havlu atmayacaklarını vurgulayan Dönmez, “Geçtiğimiz yıl Türkiye ilk defa kendi sondaj gemisini aldı. Geçtiğimiz haftalarda da Fatih sondaj gemimiz Antalya açıklarında sondaja başladı. Şimdi onun kardeşi geliyor. Aralık ayı içerisinde sularımıza girmiş olacak. Aynı teknik özelliklerde. Bu gemi de ortalama yılda 2 kez sondaj yapabiliyor. Bizim Doğu Akdeniz’de sismik çalışmalarımız 7-8 yıldır devam ediyordu. O çalışmaları analiz edip hangi alanda daha fazla hidrokarbon rezervi çıkabilir, bir mühendislik çalışması. Çok fazla datayı incelemek gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Üst düzey adaylık

Bu arada Enerji Piyasası Düzenle Kurulu (EPDK) Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş, Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği (MEDREG) başkanlığına aday oldu. Demirbaş seçilirse Türkiye’nin uluslararası enerji alanında görev yapan en üst düzey kadın yöneticisi unvanını da kazanacak. 

Editör: TE Bilişim