2017 ihracatta atılım yılı hedef 155 milyar dolar 

2017 yılını ihracatta ‘Atılım Yılı’ ilan eden ihracatçılar, bu yıl 155 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. TİM Başkanı Büyükekşi 2017'de dünya için en büyük riskin ise Trump olduğunu söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında TİM’in 2016 değerlendirmesi ve 2017 beklentilerini anlattı. Büyükekşi, 2017’yi ihracatta ‘Atılım Yılı’ ilan ettiklerini ve bunun petrol ile emtia fiyatlarında toparlanma, başta Rusya ve Irak olmak üzere çevre ülkelerle sorunların düzelmesi, petrol ihracatçısı ülkelerin ekonomilerinin toparlanması sayesinde olacağını hatırlattı. 

TEŞVİKLER MORAL OLDU

Hükümetin ihracatçılara verdiği destekleri artırmasının da atılım yılının en büyük motivasyonu olacağına dikkat çeken Büyükekşi, “2017 2016’dan çok daha iyi bir yıl olacak. Orta Vadeli Program hedefini aşarak 155 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. 

Bu yıl 10 ülkeye ticaret merkezleri açılacak

Büyükekşi, 2017’de TİM’in yurtdışında Türk Ticaret Merkezlerinin açılışını gerçekleştireceğini açıkladı. Chicago, New York, Dubai ve İran’da ofislerin kiralandığını açıklayan Büyükekşi, bu yıl toplamda 10 ülkeye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. 

Türkiye İmaj Kampanyası çalışmaları çerçevesinde 16 dev firma yöneticisiyle gerçekleştirilen çekimlerin 7 hedef ülkede yayınlanacağını belirten Büyükekşi, bu yıl ilk kez Türkiye Marka Konferansı düzenleyeceklerini söyledi.

Dövizdeki iniş çıkışlar yarar getirmez 

Geçtiğimiz hafta dolar kurunun 3.94’ü gördüğünü hatırlatan TİM Başkanı Büyükekşi, şunları söyledi: “Çok güzel oldu demiyoruz. Bizim açımızdan makro dengeler önemli. Euro ve doların bu kadar yükselmesi Türkiye ekonomisinin hayrına değil. Merkez Bankası’nın geç likidite penceresi yoluyla örtülü faiz artırımı ve swap işlemlerle ilgili kararı, kuru belli bir seviyede tuttu. Merkez Bankası gereği neyse onu yapması gerektiğini söylüyoruz. Sürekli iniş çıkışlar bizim yararımıza değil. Dolar kurunun makul seviyesinin 3,50 oldğunu düşünüyoruz."

EN BÜYÜK RİSK TRUMP 

Türkiye’de Anayasa Referandumu olacağını ifade eden Büyükekşi, “Başbakanın 2019’dan önce seçim olmayacağını söylemesi pozitif bir gelişme” diye konuştu. Büyükekşi, 2017 yılı için dünyadaki tek riskin ise Trump’ın belirsiz politikaları olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim