Yüksekokuldan Tersane Gürültüsü Şikayeti

Trabzon’un Sürmene ilçesindeki Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Abdullah Kanca Yüksekokulu’nun hemen yakınındaki tersaneden çıkan gürültü eğitimi olumsuz etkiliyor.

Sürmene ilçesinde feribot, yat, araştırma, yük ve balıkçılık gemileri inşaatlarının yapıldığı Çamburnu Tersanesi’nin Yeniay’daki yeni alanına taşınmasındaki yaklaşık 8 yıllık süreç devam ediyor. İlçenin Yeniay mevkiinde dolgusu yapılan alana tam olarak taşınamayan tersaneden bölgedeki üniversite de şikayetçi. Tersanedeki gürültü nedeniyle öğrencilerin derslere adapte olamadığını belirten KTÜ Abdullah Kanca Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hamdullah Çuvalcı, tersanenin bir an önce yeni yapılan yerine geçmelerini arzu ettiklerini söyledi.

Tersane’nin staj anlamında üniversiteye katkısının olduğunu dile getiren Çuvalcı, “Tersanenin okul yanında olduğu için çıkan gürültü nedeniyle eğitimi etkiliyor. Aksaklıklar olduğu için eğitim ve öğretimi olumsuz etkiliyor. Bir an önce yeni yapılan yere geçmelerini arzu ediyoruz” dedi.

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün ise, yeni tersane alanında çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek “2008-2009 krizinden sonra gemicilik batan bir sektör oldu. Canlanmasını bekliyoruz. Yeni tersane alanında çalışmalar devam ediyor. Ama tersanecilere ayrılan kısım buradakilere yetecek kadar büyük değil. Yarısı oraya taşınarak diğer yarısı ise burada devam edecek diye düşünüyorum. Burası onlara sadece tahsisli bir alandı. Biz bir kişiye bile iş imkanı nerede olursa diye onlara da kolaylık tanımak istiyoruz. Eğitim ve öğretimde de aksaklık oluyorsa onu da değerlendirmek gerekiyor. Bölgemizde işsizlik olduğu için göç veriyoruz. Tersaneciler kapasiteleri düşürürse daha çok işsizlik olacak. Yeni alanda yeterli ölçüde yer tesis edilirse buradan tamamen kaldırılmalarını bende istiyorum” ifadelerini kullandı.

Yeni tersane alanının büyük bir kısmının bir firmaya ihaleyle 49 yıllığına tahsis edildiğini dile getiren Başkan Üstün, “Geri kalan yerde 60 dönümlük bir kısım var. Yerli tersaneciler yeni alana taşınmaya başladılar. Büyük kısmı tahsis eden firma ise çalışma yapıyor. Yeni proje gelirse gemi kızağı alacaklarını söylüyor. Ama zaman geçti. Daha önceki taahhütlerini yerine getiremedi. Daha önceki yıllarda projelere başlanılacağını protokollerde kaleme alınmıştı. Bekliyoruz orda da gemi kızağı alınırsa işsizliği bir ölçüde azaltacak diye bir umudumuz var” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim