Nesibe Aydın Okulları Rehberlik Koordinatörlüğü, 13 Mart’ta gerçekleşecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesinde adaylara yapmaları gerekenler konusunda tavsiyelerde bulundu.
Üniversiteye girişte birinci basamak olan YGS, 13 Mart 2016 Pazar günü saat 10.00’da yapılacak. Nesibe Aydın Okulları Rehberlik Koordinatörlüğü ise yaptığı yazılı açıklamada adayların kalan sürelerini nasıl değerlendirmeleri gerektiğine dair tavsiyelerde bulundu. Açıklamada, “Öncelikle sakin olmalı ve motivasyonumuzu yüksek tutmalıyız. Unutmayalım ki kendine güvenmek ve inanmak başarmanın yarısıdır. Beslenme düzenimize dikkat etmeliyiz. Çünkü, vücut direncinin düşmesi halinde çalışma isteği ve gücü de azalacaktır. Sınav günü evden kahvaltı yaparak çıkın. Eğer kahvaltı yapamıyorsanız, sınav yerine vardığınızda yemeniz için bir sandviç hazırlayınız. Akşam, 10.30 - 11.30 civarında yatıp, sabah 6.30 - 7.30 civarında kalkmaya dikkat edelim. Sınava gireceğimiz yeri mutlaka önceden görmeli, evden çıkış saatimizi ayarlamalıyız. Sakatlanmaya yol açacak spor ve bedensel hareketlerden uzak durmalıyız. Arkadaş grubumuzda kendimizi başkaları ile kıyaslamamalıyız. Kendi gelişim ve başarımıza odaklanmalıyız. Kaygı yaratacak cümlelerden ve koşullanmalardan uzak durmalıyız. Eğer çok yoğun bir şekilde sınav kaygısı yaşıyorsak, rehber öğretmenimizden veya bir uzmandan yardım istemeliyiz” denildi.
Adayların 11 Mart Cuma günü, tekrar edilmesi gereken konuları belirleyip tekrar etmeleri gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Süreli veya süresiz bir YGS denemesi çözelim. Şayet her şeyi karıştırdığınızı, okuduğunuzu anlamadığımızı fark ederseniz çalışmayı bırakın ve dinlenin. 12 Mart Cumartesi günü için çalışma önermiyoruz. Ancak, kafanıza takılan bir şey varsa acıp bakın, isterseniz yine süreli veya süresiz bir YGS denemesi çözebilirsiniz. Öğleden sonradan itibaren çalışmayı bırakın ve sadece dinlenin. Bu son günlerde birçok şeyi unuttuğunuzu veya karıştırdığınızı düşünerek endişelenmeyin. 13 Mart sınavı, performansınızın ve dikkatinizin en yüksek olduğu sınav olacağı için, sınav anında hiç böyle bir sıkıntınız olmayacaktır. Sınav günü, pamuklu ve eşofman tarzı rahat kıyafetler giyerek evden çıkalım. Kesinlikle bir sınav yönetimimiz olmalıdır. Hangi dersten başlayacağımıza karar vermeliyiz. En iyi olduğumuz ve hemen hemen yanlış yapmadığımız ders hangisi ise, o bölümden başlamalıyız. Sınavın başında, ortalarında veya sonuna doğru, okuduğunuzu anlamadığınız veya sorunun sonuna gelince başını unuttuğunuz bir durumla karşılaşırsanız, korkmayın. Kaleminizi 1-2 dakika bırakıp gözlerinizi kapatın ve derin nefes alıp verme egzersizi yapın. Büyük ölçüde rahatlayacak ve okuduğunuzu anlayacaksınız. Sınavda yapamadığınız veya anlayamadığınız sorularla fazla uğraşmayın, geçin. Öncelikli olarak yapabileceğiz tüm soruları yaparak kendinizi garantiye alın. Daha sonra vaktiniz kalırsa, boş bıraktığınız sorulara bakarsınız. Unutmayın; YGS’de zor soruları yapanlar değil çok soru yapanlar kazançlı çıkıyor. 13 Mart’ta gireceğimiz YGS, istediğimiz gibi geçmezse, Haziran ayındaki LYS’ler için çok ciddi bir şansımızın daha olduğunu asla unutmamalıyız."
Kaynak: iha