TURMEPA’nın MITSUI & CO., Ltd. Çevre Fonu hibesi ve İÇDAŞ A.Ş. desteğiyle hayata geçirdiği “Çanakkale Deniz Aşıkları – Çanakkale İçin Mavi Adım” Projesi kapsamında ilk eğitim, 10 Ağustos’ta Çanakkale Limanı’na demirleyen olan TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi’nde veriliyor.

DenizTemiz Derneği/TURMEPA’nın Ocak 2016’da başlattığı, Çanakkale’de Türk Boğazlar Sistemi’nin önemini anlatan ve Çanakkale Boğazı içerisindeki biyolojik çeşitliliğin korunması için yetişkinler ve üniversite öğrencileriyle bilinçlendirme çalışmalarını kapsayan “Çanakkale Deniz Âşıkları – Çanakkale için Mavi Adım” projesinin ilk eğitimi Çanakkale’de TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi’nde düzenleniyor. 10 Ağustos’ta gerçekleşen iki eğitime 40 öğrenci katılıyor.
Çocuklar hem bir araştırma gemisini keşfetmenin heyecanını yaşıyor hem de Çanakkale Boğazı’nın önemi konusunda bilinçleniyor. Çanakkale Boğazı’nın özellikle insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek ve bu konuda toplumda farkındalığı artırmak için geliştirilen proje; Merkez, Lapseki, Eceabat, Gelibolu, Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde 27 ay boyunca devam edecek.
TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi, Çanakkaleli çocuklara tanıtım amacıyla açılıyor. TURMEPA eğitimlerinin de dâhil olduğu 1 günlük etkinlik süresince çocuklara araştırma gemisi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tanıtılacak ve yapılmakta olan deniz araştırmaları anlatılacak. Bu kapsamda gemi tanıtımı için hazırlanan film de katılımcılara izletilecek.
Çanakkale Boğazı ekosistemine dair geniş kapsamlı eğitim programı
Çanakkale’nin Merkez, Lapseki, Eceabat, Gelibolu, Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde gerçekleştirilecek projenin temel amacı, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli geçiş yollarından biri olan Çanakkale Boğazı’nın karadan ve özellikle insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek ve bu konuda toplumda farkındalığı artırmak. Özellikle Boğaz’a doğrudan etkisi olan kişilere birebir uygulanması amaçlanan projenin hedef kitlesini üniversite öğrencileri, balıkçı kooperatifleri, yerel yönetimler, özel sektörden üst düzey isimler, turizm sektörü çalışanları oluşturuyor. Bu çerçevede, projenin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ile Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi akademisyenlerinden oluşan Eğitim Danışma Kurulu, eğitim konseptlerinin mümkün olduğunca gerçek hayatı yansıtan bir formatta geliştirilmesine yönelik bir eğitim seti hazırladı.
Yerinde eğitimler, toplu eğitimler ve kongreler şeklinde aşamalandırılan proje ile öğrenilenlerin içselleştirilmesini sağlamak hedefleniyor. Yetişkinlere uygulanacak eğitimlerin etkisinin belirlenmesi amacıyla, tüm katılımcılara ölçme ve değerlendirme testleri uygulanacak ve proje sonunda TURMEPA tarafından yayınlanacak. 
Eğitim setleri; Çanakkale deniz ekosisteminin günümüzdeki durumu ile ilgili insanları aydınlatmak, yasak, yanlış ve aşırı avlanmanın insan yaşamına yapacağı olumsuz etkilere dikkat çekmek, atıkların doğru ve etkili bir şekilde ayrıştırılma yollarını öğretmek, temiz ve hijyenik bir deniz ve kıyı şeridinin turizm sektörüne getireceği olumlu etkileri göstermek gibi konuları kapsıyor. Bölgedeki eğitim döngüsü, öncelikli olarak Çanakkale’deki ilçelere projeyi tanıtmak, görseller sergileyerek ilgi toplamak ve bilinirlik oluşturmakla başlayacak. Eğitimler ise iş yerlerine ve hedef kitle mekânlarına gidilerek verilecek.
Proje kapsamında bir blog sayfası oluşturulacak, yerel medya ve yönetimler ile işbirliği yapılarak projenin ve DenizTemiz marka bilinirliğinin oluşturulması sağlanacak. Proje, etkinlik ve kampanyalar ile de desteklenecek.


TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA GEMİSİ
Oşinografik araştırmalar için tasarımlanan TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi Türkiye’de inşa edilerek 1 Temmuz 2013 tarihinde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından işletmeye alındı. Orta büyüklükte ve bölgesel sınıf bir oşinografik araştırma gemisi olan TÜBİTAK MARMARA; su kolonunda iletkenlik, sıcaklık ve derinlik ölçme sistemi (CTD), çoklu su örnekleyicisi, çok ışınlı derinlikölçer, akıntıölçer, yandan taramalı sonar, deniz tabanı kesit görüntüleyici gibi temel oşinografik, hidrografik ve batimetrik cihazlarla donatılmıştır. Araştırma gemisi sahip olduğu güncel donanımı ve tahditsiz sefer bölgesi ile Türkiye denizlerinde ve uluslararası sularda bilimsel araştırmalar yaparak deniz kirliliğinin izlenmesi ve deniz çevresinin korunmasına yönelik önemli veriler sağlıyor. 
Gemide bulunan genel amaçlı ıslak laboratuvar, kuru laboratuvar ve inkubasyon laboratuvarında denizden alınan numuneler kısa sürede ve gemi şartlarında analiz edilebiliyor. Gemi, 12 gemiadamı ve 11 araştırma personeli ile 10 gün boyunca kesintisiz sefer yapabilmektedir. Ayrıca gemi şartlarında eğitim, bilimsel organizasyonlar ve toplantılar yapılabiliyor.
Editör: TE Bilişim