Türkiye’nin ilk Su Bilimleri Fakültesi

Kurulduğu 1983 yılından beri aralıksız öğrenci yetiştiren İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi yeni bir açılımla Su Türkiye’nin ilk Su Bilimleri Fakültesi

8 bin 337 km deniz kıyısına, 19 büyük akarsuya, 210 doğal göl ve 700’ün üzerinde baraj gölüne sahip Türkiye’nin su potansiyelini daha iyi değerlendirmek için Yüksek Öğretim Kurumu(YÖK) önemli bir adım attı. Su Bilimleri alanında daha nitelikli mühendis yetişmesini amaçlayan YÖK, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin verdiği eğitimi daha iyi yansıtması amacı ile Su Bilimleri Fakültesi’nin ismini 30113 sayılı Resmi gazete’de yayınlayarak yürürlüğe soktu.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay şunları söyledi: ‘En büyük doğal rezerv’ “Fakültemizin yeni isminin mezunlarımızı daha doğru tarif etmesinin yanı sıra en az 6 bakanlıkta olumlu iş tanımı yapılmasını sağlayacak. Suyun önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Her ülke su kaynaklarını korumak için yetişmiş insan kaynağına büyük yatırımlar yapıyor. Yapılan çalışmalara rağmen dünyada her 6 kişiden biri temiz suya ulaşamıyor. Dünyada her yıl 1.6 milyon insanın kirli sudan kaynaklanan hastalıklardan öldüğü biliniyor. Ülkemizin de iç su kaynaklarının bilimsel yöntemlerle korunması ve yönetimini sağlayacak eğitilmiş insan sayısını artırmayı zorunlu hale getiriyor. Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili ve iç su kaynakları açısından da çeşitlilik gösteriyor. Su günümüzün keşfedilmeyi bekleyen en büyük doğal rezervleri. Fakültemizdeki 74 akademisyen su bilimleri mühendisleri yetiştirmek için heyecanla bekliyor.”

Öğrenci değişimiyle yurt dışında eğitim

Su Bilimleri Mühendisi olmak isteyen öğrenciler dört yıl boyunca su bilimleri ile ilgili pek çok ders görüyor. Fakülteden mezun olanlar sağlık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, DSİ, pek çok belediyede ve özel sektörde çalışabiliyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nin Yunus-S adlı bilim gemisi de öğrenciler tarafından kullanılıyor. Öğrenciler, ERASMUS programı ile 30 ülkede de öğrenim görebiliyor.

Gökhan Karakaş /Milliyet

Editör: TE Bilişim