Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın Ankara bölge finali sonuçları Gazi Üniversitesinde düzenlenen törenle açıklandı. Finalde ilk üçe girmeye hak kazanan öğrencilere ödülleri verilirken, birinci olan öğrencinin çalışmaları Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.

TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali sonuçları Gazi Üniversitesinde düzenlenen törenle açıklandı. Tüm Türkiye’den 12 bölgede toplam 13 bin 940 proje başvurusunun yapıldığı yarışmada Ankara bölgesini kapsayan 8 ilden 557 proje başvurusu yapıldı. 12 farklı branşta yarışmaya katılan 557 projenin 100 tanesi sergilenmeye layık görüldü. Öğrenci çalışmaları Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde sergilenecek.

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, bu projelerin sergilenmesine ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını ve her vakit bu çalışmaların destekleyicisi olduklarını söyledi. Uslan, bu araştırma projelerinin Türkiye için önemine değinerek, “’Ben de varım’ diyerek bu projeye katılan bütün proje sahibi öğrencilerimize ve onları yetiştiren velilerimize ve bu projelerin ortaya çıkmasına destek olan öğretmenlere tebriklerimi sunarım” ifadelerini kullandı.

Ödül törenine katılan öğrencilere Gazi Üniversitesini de anlatan Uslan, şunları kaydetti:

“Buradaki bütün öğrencilerimizi Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan ve ülkemize her alanda katma değer sağlayan Gazi Üniversitesi’ne, Gazili olmanın ayrıcalığını yaşamaya çağırıyoruz.”

Ankara bölge finalinde ilk üçe girmeye hak kazanan öğrencilere ödülleri verilirken, birinci olan öğrencinin çalışmaları Türkiye finaline katılmaya hak kazandı. Biyoloji alanında birincilik ödülünü iki okul kazandı. Birincilik ödülünü Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Fen Lisesi ve TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencileri Ayşegül Ekici, Sena Aydınoğlu ve Can Köz, ikincilik ödülünü TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencileri Ilgın Şirin ve Ata Turgut, üçüncülük ödülünü TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencileri Öykü Torun ve Didem Özçakır kazandı.

Coğrafya alanında birincilik ödülünü Özel İncek Okyanus Anadolu Lisesi öğrencileri Harun Selim Çağlayan ve Zehra Müge Atıcı, ikincilik ödülünü Ankara ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi öğrencileri Öykü Gürcan ve Pınar Karakaş, üçüncülük ödülünü ise Özel Çankaya Çağlayan Anadolu Lisesi öğrencisi Emine Betül Tezgel kazandı.

Değerler eğitimi alanında birincilik ödülünün sahibi MEV Koleji Özel Ankara Anadolu Lisesi ve MEV Koleji Özel Ankara Fen Lisesi öğrencileri Yıldız Zeynep Emir, Ceren Güler ve Denizalp Demir, ikincilik ödülünün sahibi Ankara Şehit Demet Sezen Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Sevgi Bursalı ve Emine Merve Küçükeskil, üçüncülük ödülünün sahibi ise Bolu İbrahim Hilmi Koçbeyoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Sinem Ünal ve Fatma Karaman oldu.

Fizik alanında birincilik ödülünü Özel Ankara Zafer Fen Lisesi ve MEV Koleji Özel Ankara Fen Lisesi öğrencileri Bilgesu Aplakay, Efe Tunca, Zeynep Beyza Bulgurcu ve Ceylin Hassemercioğlu, ikincilik ödülünü Ankara Özel Evrensel Fen Lisesi öğrencileri Zeynep Ebrar Avcıoğlu ve Feyza Kılıç, üçüncülük ödülünü Ankara Ayhan Sümer Anadolu Lisesi öğrencisi Selen Sarıkaya aldı.

Kimya alanında birincilik ödülünü Ankara Betül Can Anadolu Lisesi ve MEV Koleji Özel Ankara Fen Lisesi öğrencileri İrem İlayda Kendirli, Elifnaz Şen ve Bilge Mutlu, ikincilik ödülünü Ankara Özel Çukurambar Doğa Anadolu Lisesi öğrencisi Tunga Ayaz, üçüncülük ödülünü Ankara Özel Eryaman Okyanus Anadolu Lisesi öğrencileri Melike Nur Vural ve Zeynep Sabitoğulları kazandı.

Kodlama alanı birincilik ödülünü Ankara Atatürk Lisesi ve TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencileri Doğu Deniz Uğur, Atalay Kutlay ve Nur Eylül Öncel, ikincilik ödülünü Ankara Ayrancı Anadolu Lisesi öğrencileri Arda Mavi ve Zümra Uğur, üçüncülük ödülünü TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencileri Can Bölük ve Tolga Veske aldı.

Matematik alanı birincilik ödülünü Ankara Fen Lisesi ve Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Fen Lisesi öğrencileri Melih Şahin ve Mehmet Emin Öztürk, ikincilik ödülünü Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Sena Nur Özcan ve Nebiye Büşra Kelem, üçüncülük ödülünü Ankara İhsan Doğramacı Vakfı Özel Bilkent Lisesi öğrencisi Emre Tarakçı kazandı.

Psikoloji alanı birincilik ödülünün sahibi Ankara TOKİ Anadolu Lisesi öğrencileri Umay Begüm Külekçi ve Özüm Pınar Baypınar, ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin sahibi Ankara Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Melisa Sancak, Ayşenur Çağın ve Fevziye Biçer oldu.

Sosyoloji alanı birincilik ödülünü Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Beyza Nur Ceylan ve İbrahim Tutkun, ikincilik ödülünü Karabük Kıymet ve Mustafa Yazıcı Anadolu Lisesi öğrencileri Nazlıcan Dömbelekçi ve Gökhan Çetin, üçüncülük ödülünü Ankara Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Emir Namuslu ve Sinan Ertek kazandı.

Tarih alanı birincilik ödülünü Ankara Atatürk Lisesi öğrencileri Berfin İpek Yalçın ve Şeyma Işıldar, ikincilik ödülünü Ankara ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi öğrencileri Safiye Ezgi Balcılar ve İrem Ceren Atak, üçüncülük ödülünü Ankara Özel Arı Fen Lisesi öğrencisi Ayça Özsipahi aldı.

Teknolojik tasarım alanı birincilik ödülünün sahibi Ankara Özel Eryaman Okyanus Anadolu Lisesi öğrencisi Yusuf Çolak, ikincilik ödülünün sahibi TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencileri Çınar Mustafa Alpdündar ve Bartu Anıl Karabulut, üçüncülük ödülünün sahibi ise Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Anadolu Lisesi öğrencileri Furkan Ciylan ve Batuhan Görkem Benzer oldu.

Türk dili ve edebiyatı alanı birincilik ödülünü Ankara ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi öğrencileri Berk Rençber ve Tuğba Selin İslam, ikincilik ödülünü Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Anadolu Lisesi öğrencileri Ege Aydıntan ve İlayda Balaban, üçüncülük ödülünü Ankara ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi öğrencisi Sena Sönmez kazandı.
Kaynak: iha