DOKUZ EYLÜL KAPTAN HOCALARININ KİTAPLARI YAYINLANDI

Yrd. Doç. Dr. Kpt. Ali Cemal TÖZ, Yrd. Doç. Dr. Kpt. Burak KÖSEOĞLU ve Öğr. Gör. Kpt. Cenk ŞAKAR’ın yazarlığını yaptığı “Denizde Haberleşme” ve “Denizciler için Meteoroloji ve Hava Tahmini” kitapları yayınlandı. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Kpt. Ali Cemal TÖZ, Yrd. Doç. Dr. Kpt. Burak KÖSEOĞLU ve Öğr. Gör. Kpt. Cenk ŞAKAR’ın “Denizde Haberleşme” ve “Denizciler için Meteoroloji ve Hava Tahmini” adlı kitapları Beta Yayınları tarafından yayınlandı.

Denizde haberleşme ve denizde hava tahmini, gemiler için hayati önem taşıyan konulardır. Gemilerin açık denizde emniyetli bir şekilde sevk ve idare edilebilmesi gerek harici haberleşme olanaklarının yeterliliğine gerekse etkin bir dâhili haberleşme sisteminin devamlılığına bağlıdır. Ayrıca geminin selameti dış etkenler karşısında da son derece kırılgandır. Özellikle atmosferik koşullar da denizler üzerinde gerçekleştirilen faaliyetler açısından son derece önemlidir. Meteorolojik değerler belirli kritik noktalara ulaştığında bu faaliyetler risk altına girebilmektedir. Gerek geminin denizde emniyetli seyri için gerekse de gerekse de limandaki operasyonların emniyetli yapılabilmesi açısından meteorolojik parametrelerin bilinmesi büyük önem taşımaktadır.  

Denizciler İçin Meteoroloji ve Hava Tahminlemesi kitabı, hava olaylarının oluşma prensiplerini, yaratacağı etkileri ve geleceğe yönelik yapılacak tahminleme için gerekli olan bilgileri kapsayan zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca bu kitap, içerdiği bilimsel bir bölüm ile meteoroloji bilim literatürüne de katkıda bulunmaktadır. Bu açıdan bu yayın hem bilimsel hem de operasyonel bir kitap özelliği taşımaktadır.

Denizde Haberleşme kitabı, denizde haberleşmenin etkin kılınabilmesini sağlayan GMDSS sistemini ve bu sistemin gereklerini konu almaktadır. Kitap, içeriği itibariyle işletim ve altyapı açısından tanımlayıcı bilgiler sunmaktadır. Aynı zamanda bu kitapta sunulan bilgiler telsiz operatörlüğü yeterliliğine başvuracak gemi adamları için de sınava hazırlık kaynağı özelliği taşımaktadır. 

Bu kitaplar, ait olduğu bilim literatürüne ek olarak denizciler için gerekli olan gemiler üzerinde gerçekleştirilen operasyonel faaliyetleri de detaylı olarak incelemektedir. Bu açıdan literatürde yer alan kavramsal çerçevenin uygulamadaki yansımaları da ifade edilmeye çalışılmıştır. Bu yayınlar aynı zamanda denizcilik eğitiminin farklı seviyelerinde de kullanılmak amacıyla yazılmıştır. Bu kitapların, kendi alanında, yazıldığı dilde yayınlanan pek az yayın olmasından ötürü ait olduğu önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

Editör: TE Bilişim