Türk Deniz Taşımacılığının üst düzey insan gücü gereksinimini karşılamaya yönelik ilk ve alanında en iyi eğitim-öğretim kurumu olan bugünkü İTÜ Denizcilik Fakültesi, 5 Aralık 1884 tarihinde İstanbul/Heybeliada'da bulunan Deniz Harp Okulu'nun özel bir bölümü biçiminde yatılı olarak "Leyli Tüccar Kaptan Mektebi" adı ile açılmıştı.

1908 yılında kapatılan bu kuruluş, 1909 yılında Çarkçıbaşı Hamit Naci Özdeş tarafından, İstanbul/Azapkapı'da "Milli ve Hususi Ticaret-i Bahriye Kaptan ve Çarkçı Mektebi" adıyla yeniden açıldı.

17 Nisan 2018 Salı İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin Eğitim Gemisi Olan MTA Sismik gemisiyle Okul Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim SÖĞÜT, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Özcan ARSLAN, okul doktoru Dr. Levent BEDEN, emekli öğretim görevlisi Gürcan KIZILIRMAK ve 13 öğrenci ile rıhtımından avara ederek Okulumuzun kurucusu olan Çarkçıbaşı Hamit NACİ ÖZDEŞ mezarını ziyaret etmek üzere Heybeliada istikametinde seyir gerçekleştirildi. Seyir sırasında Heybeliada’ya çıkmak için Martı teknesi bordada yedeklendi.

Kalkıştan hemen sonra öğrencilere gemi terk talimi yapıldı ve öğrenciler, köprüüstü ve makine dairesinde vardiya tuttular. Ada açıklarında Heybeliada’ya çıkmak üzere Martı teknesine binildi. Ada iskelesine yanaştıktan sonra yaklaşık bir buçuk kilometrelik yürüyüş ile mezarlığa varıldı. Seyire katılan öğretim görevlileri, öğrenciler ve muhtelif gemi personeli ile mezarlık ziyareti gerçekleştirildi. Kötü durumda olan mezar temizlendi, toprak bakımı yapılıp çiçekler ekildi ve mezar taşı boyandı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında İTÜ Denizcilik Fakültesi çelengi törenle mezarlığa bırakıldı. Saat 1400’te MTA Sismik-1 eğitim gemisiyle dönüş yoluna geçildi. 1630’ta gemi okul rıhtımına aborda oldu.

Editör: TE Bilişim