İTÜ Bilim ve Mühendislik Tecrübesini Meslek Lisesine Taşıyor

İTÜ MTAL Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Toros, 2019-2020 Eğitim Öğretim Döneminde öğrenci alımına başlayacak olan İTÜ Ortaköy MTAL’ın Üniversitenin 246 yıllık deneyimiyle birlikte bir değişim başlatacağını dile getirdi. 

ITU_MTAL_ MUDUR

Prof. Dr. Hüseyin Toros: “İTÜ, 250 yıla yakın geçmiş deneyimi ile geleceğe yön veriyor.”

İTÜ MTAL’de, Bilişim, Elektrik-Elektronik ve Denizcilik alanlarında eğitim verileceğini belirten Prof. Dr. Hüseyin Toros, “MEB ile birlikte meslek liseleri açısından ilkleri gerçekleştireceğimize inanıyorum. Bu yıl sınavla tercih yapacak ilk öğrencilerimizi kabul edeceğiz. Bu öğrenciler hem üniversite imkânlarından hem de akademik dünyanın ışığından yararlanacaklar. Gelişmiş laboratuvarlar, sınıf ortamı ve eğitimci kalitesi ile ilk mezunlarımızın daha son sınıfta işe yerleşeceğine inanıyoruz. Bu alanda ilk olmanın gururu ile öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştireceğiz.” diye konuştu.

ITU_MTAL_1

Denizcilik sektöründe bilişim teknolojileri öne çıkıyor

Prof. Dr. Hüseyin Toros, ülkemizin jeopolitik konumu sebebiyle denizcilik sektörünün ekonomimizin lokomotifi olacağını ve bu sektörde dünyadaki gelişmelere paralel olarak ciddi bir değişimin gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Toros, denizcilik sektörünün büyük bir imtihanın eşiğinde olduğunu artık büyük veri, derin öğrenme, nesnelerin interneti, otonom gemiler, drone’lar, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, robotlaşma gibi gelişmelerin, denizcilik sektörünü dönüştürdüğünü kaydetti. Toros, “Yerel denizcilik sanayinin küresel rakiplerin arasından sıyrılması, toplanan büyük verinin bilişim teknolojileri kullanılarak incelenip kullanılmasıyla mümkündür.” ifadelerini kullandı.

Yapay zeka lise müfredatına giriyor

Millî Eğitim Bakanlığının yapay zeka teknolojisini ilgili programların müfredatına dahil etmeye hazırlanıldığını hatırlatan Toros, “İTÜ bünyesinde bulunan Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi bu sürece destek verecek. Bilişim Teknolojileri Bölümünün eğitmenlerine yapay zeka eğitimleri de İTÜ tarafından verilecek. Mesleki teknik eğitimde iş piyasasına uyumlu yapay zeka uygulamaları ile ilgili mevcut müfredat da bu kapsamda güncellenecek. Ayrıca iş birliği kapsamında bu yeni teknoloji ve uygulamaların riskleri ve veri kullanım etiği ile ilgili bilgilendirme eğitimleri de düzenlenecek. Bu çalışmalar bir lisede ilk kez uygulanacak.” dedi.

ITU_MTAL_2

“Erken yaşta İTÜ’lü olma fırsatı yakalayın.”

Prof. Dr. Toros ayrıca, İTÜ Ortaköy MTAL öğrencilerinin nitelikli bir İngilizce hazırlık eğitimi alacaklarını belirtti. Bu eğitimin, tecrübeli İTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu eğitmenlerinin danışmanlığında gerçekleşeceğini aktaran Toros “Öğrencilerin İngilizce konuşma, yazma ve okuma becerileri kazanabilecekleri alt yapımız hazır. İTÜ MTAL mezunlarından isteyenlerin başta İTÜ olmak üzere diğer önemli üniversiteleri de rahatlıkla kazabilecekleri bir eğitim programı planladık. Okulda ayrıca hayata erken yaşta atılmak isteyen öğrencilere liseden sonra iş hayatına kolayca giriş yapabilecekleri bir alt yapı oluşturduk. Sahip olacakları bu donanımla İTÜ Ortaköy MTAL öğrencilerinin kendilerine daha çok güveneceklerini, üniversiteye giriş veya sektörde aranan ana eleman olmanın onlar için oldukça kolay olacağını öngörüyorum.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim