TMMOB  GMO İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ GÜNLERİ DÜZENLENİYOR

Çalışma alanlarımızda her zaman her yerde iş kazası yaşanma olasılığı mevcut. Yasal düzenlemeler her ne kadar iş kazalarını önlemeye yönelik olsa da istatistiksel olarak sadece kaza sayılarının azalmasına yardımcı olabilmektedir. Burada hepimize düşen görev, çalışma yaparken/yaptırırken alınması gereken önlemler hakkında bilgi sahibi olmak ve çalışma öncesi risk değerlendirmesi yaparak tehlikeleri belirleyebilmektir. Mesleki tecrübelerin katkısı meydana gelebilecek kazaları öngörülerle tespit etmeye yardımcı olmaktadır.

 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda yer alan aşağıdaki madde, kanunun yönetici olarak kabul ettiği sizlerin sorumluluklarınıza ilişkin önemli ifadeler içermektedir. Bir çalışana (işçiye) iş verdiğinizde, o çalışanın verilen işi yaparken herhangi bir iş kazası geçirmesi durumunda, kanun nazarında sorumlu kişiler silsilesi; çalışanın(kazazedenin) kendisi - ilk amiri – formen – tekniker – mühendis – şef - müdür ve diğer yöneticiler şeklinde kabul edilmektedir. Bunlarla birlikte silsileye paralel olarak İş Güvenliği Uzmanı ve İSG ekibi de tabii ki sorumlu durumundadır.

Kanundaki İlgili madde şu şekildedir:

MADDE 19 – Çalışanların yükümlülükleri (Asıl işveren çalışanları):

 1-Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.

2-Çalışanların, işveren tarafından verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda yükümlülükleri şunlardır:

a) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek.

b) Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak.

c) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek.

ç) Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.

d) Kendi görev alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.

 Tersanelerde çalışan Mühendis, Tekniker, Formen, Sorumlu ve İş Güv. Uzmanı görevlerinde çalışan kişiler için her ayın ilk cumartesi günü 4 saatlik, konusunda uzman kişiler tarafından verilecek eğitimler düzenlemekteyiz. Eğitim konuları titizlikle seçilmiştir.

GMO İş Sağlığı ve İş Güvenliği Günlerinin ilk etkinliği 4 Mart 2017 Cumartesi günü 13:00 – 17:00 saatleri arasında Türk Loydu Vakfı Prof. Dr. Teoman Özalp konferans salonunda düzenlenecektir.

Katılım ücretsizdir.

Katılım bilgisi için : [email protected] – 0216 447 40 30

Editör: TE Bilişim