DEÜ Denizcilik Fakültesi, 'Çanakkale' konferansı düzenledi

DEÜ Denizcilik Fakültesi tarafından “Çanakkale” konulu konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı Prof. Dr. Cezmi Eraslan, Çanakkale Savaşları’nı anlamak için resmin bütününe bakmanın önemli olduğunu dile getirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin 104. yılı anısına “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Anadolu’yu Yurt Yapan Cephe: Çanakkale” konulu konferans, Dokuz Eylül Üniversitesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferans, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Konferansın davetli konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan, sözlerine tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anarak ve katılımcıları selamlayarak başladı.

Çanakkale Savaşları’nı anlamak için resmin bütününe bakmanın önemli olduğunu dile getiren Eraslan, Çanakkale Cephesi’nin Kurtuluş Savaşı’nın millileşme fişeğini ateşleyerek Cumhuriyet’e giden yolun kilometre taşlarını döşediğinin altını çizdi. Konferanstaki konuşmasını Çanakkale Savaşı’nın hedefleri, deniz savaşları, kara savaşları ve savaşın neticeleri başlıkları altında ele alan Eraslan, bu savaşta emperyalist güçlere karşı çok büyük ve anlamlı bir zaferin kazanılmış olduğunu dile getirdi.

“Çanakkale Savaşı’nın millileşme yolunun ilk köşe taşlarının döşendiği yer” olduğunu dile getiren Eraslan, böylesi bir güç karşısında elde edilen zaferin asla tesadüf olarak algılanmamasının gerektiğine ve büyük fedakarlıklar ve önceden yapılan hazırların önemine değindi.

untitled-23-054.jpg

Boğaz savunmasının dört hat halinde düzenlendiğini anlatan Prof. Dr. Cezmi Eraslan, kara savaşlarının 25 Nisan 1915 sabahı Anadolu yakasına ve Seddülbahir’e yapılan çıkarma ile başladığını, büyük ve kanlı savaşlar ile dokuz ay sürmüş olduğu belirtti. Bu cephenin kaderini değiştiren hamlelerin ise Balkan Savaşları döneminde bölgeyi derinlemesine incelemiş olan 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Paşa’dan geldiğini vurgulayan Eraslan, böylelikle Mustafa Kemal Paşa’nın tarih sahnesine adım attığını söyledi.

Eraslan, Çanakkale Savaşı’nda Mustafa Kemal Paşa’nın 19. Tümen Komutanı olarak 25 Nisan-17 Mayıs arası Arıburnu’ndaki kuvvetlerin komutanlığını yaptığını, 29 Nisan’da Gümüş İmtiyaz Muharebe Madalyasıyla taltif edildiğini, 2 Haziran’da Albaylığa tayin edilmiş olduğunu, 28 Temmuz 1915’de 15. Kolordu Komutanlığı’na, 8 Ağustos’ta Anafartalar Grup Kumandanlığı’na, 19 Ağustos’ta 16. Kolordu Komutanlığı’na tayin edildiğini ve 27 Ocak’ta da 16. Kolordu Komutanı olarak Edirne’de Anafartalar Kahramanı olarak karşılandığını belirtti.

untitled-17-068.jpg

Eraslan, Çanakkale Savaşı’nın sonuçlarını “İtilaf Devletleri açısından kara ve deniz savaşlarında büyük bir başarısızlık, Rusya’ya yardımın ulaştıramaması ve sosyal huzursuzlukların artarak1917 Bolşevik ihtilaline yol açması, İtilaf devletleri donanmalarının yenilmez armada olma vasfını kaybetmesi, kara savaşlarında büyük kayıplara uğramaları (200.000 civarında kayıp)” olarak özetledi.

Çanakkale Zaferi’nin Cumhuriyet’e en büyük katkısının Kurtuluş Savaşı’nı yürüten kadronun iyice deneyim kazandığı cephe olması ve altında birçok kahramanın imzası olduğunu belirten Prof. Dr. Eraslan, Mustafa Kemal Paşa’nın diğer tüm cephelerde olduğu gibi burada da başarıyı askerlerin ve milletin başarısı olarak tanımladığının altını çizdi.

Eraslan, 250.000 şehit verdiğimiz Çanakkale Cephesi’nin yarattığı nitelikli insan kaybının Cumhuriyet dönemini derinden etkileyerek büyük zorluklara göğüs gerildiğini belirtti. Milletimiz için zorlukların her zaman var olduğunu ve var olmaya da devam edeceğini dile getiren Eraslan, devlet olarak bir asır önceki mücadeleyi kazandıran Çanakkale ruhu ve değerlerinin asla kaybedilmemesinin günümüzde verilmekte olan mücadeleler açısından da önemli olduğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. D. Ali Deveci tarafından konferans konuşmacısı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan’a “Teşekkür Belgesi”nin takdim edilmesinin ardından konferans sona erdi.

untitled-18-083.jpguntitled-19-083.jpguntitled-20-077.jpguntitled-21-065.jpguntitled-22-070.jpg

Editör: TE Bilişim